Jegyzőkönyv


Készült: az MTFSZ elnökségi ülésén
Időpont: 1999. augusztus 16., hétfő
Helyszín: Újdörögd, katonai bázis, Hungária Kupa versenyközpont
Jelen vannak: Juhász Miklós elnök, Deseő László, dr. Dosek Ágoston, Fehér Ferenc, Kármán Katalin, dr. Kiss Endre, dr. Sindely Pál, Sőtér János, dr. Zentai László, Zsigmond Tibor elnökségi tagok;
Borosznoki László ügyvezető elnök;
Hegedűs Zoltán, Páhy Tibor szövetségi kapitányok;
Bíróné Szopori Éva, Gera Tibor, Horváth Imre vendégek
Az ülést vezeti: Juhász Miklós
Jegyzőkönyvvezető: Ludvig Ágnes
Jegyzőkönyv-hitelesítők: dr. Sindely Pál és dr. Zentai László

1. napirendi pont: Az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása
Sindely Pál kiegészítései: - 4. napirendi ponthoz: a szenior bizottság nevében köszönetet mond a szenior bajnokságok (HOB, ROV, VOB) új szisztéma szerinti megrendezéséért a rendezőknek; - 6. napirendi ponthoz: határozatkiegészítés; a junior VB-n való részvételre előterjesztett 6 nevet, valamint Harkányi Zoltánt itthon készülő tartalékként az elnökség megszavazza.
Kármán Katalin és Zsigmond Tibor megkérdőjelezik a kiegészítések értelmét, ugyanis a jegyzőkönyv már megjelent az újságban.
Kiss Endre kéri, hogy a szerkesztő a lapzártára külön hívja fel az elnökség figyelmét, hogy észrevételeiket időben meg tudják tenni, valamint úgy látja - mivel a módosítás e formájában idejétmúlt -, az elnökség tudomásul tudja csak venni a megjelent szöveget.
Határozat: az elnökség 1 tartózkodással tudomásul veszi az előző ülés jegyzőkönyvét.
Ludvig Ágnes panaszolja, hogy az elnökség részére kiküldött jegyzőkönyvre semmilyen reagálást nem kapott, viszont a következő számban megjelentetve már aktualitását vesztette volna a tartalma.
Az elnökség további szavazás nélkül tudomásul veszi és megerősíti az újságban megjelent jegyzőkönyvet.

2. napirendi pont: Szponzori helyzet - Borosznoki László
Borosznoki László beszámol arról, hogy Juhász Miklós közbenjárásával 1 M Ft-os támogatást kaptunk sporttámogatás címén utánpótlás felkészítésre, edzőtáboroztatásra.
Juhász Miklós ezen összeg felhasználását az ügyvezető elnök személyes hatáskörébe utalja, ezt az elnökség tudomásul veszi.
Deseő László emlékezteti az elnökséget az ICO Rt.-gal kötött megállapodásra, mely szerint a cégnél történt tájfutó vásárlásokból 15%-os járadékot kaphat a szövetség. Ígéretet tesz a sportdiplomáciai utazásainak megtérítésére.
Juhász Miklós megköszöni a tájékoztatást, a lehetőséget, és lezárja a témát.

3. napirendi pont: Szervezeti és működési szabályzat - Ludvig Ágnes
A főtitkár elmondja, hogy az előző előterjesztéshez képest teljesen átdolgozott anyagot küldött szét az elnökségnek, mely az alapszabály, az előző változat és egy már működő minta alapján született. Kiküszöbölte az alapszabállyal való ellentéteket, a Zsigmond Tibor által korábban kifogásolt részek helyett az alapszabály szövegét másolta át.
Deseő László úgy látja, hogy szakmailag kevesen tudnak az elnökségből hozzászólni a témához. Mivel eddig még nem volt a szövetségnek SZMSZ-e, javasolja az előterjesztést próba szándékkal elfogadni, és a működés tapasztalataival szükség esetén később módosítani.
Sindely Pál az előterjesztett SZMSZ IV. 5/2. pontjában hiányolja a blokkséma rendszert, mert így a függelmi kapcsolatok rendje hiányos.
Dosek Ágoston úgy látja, hogy nagy az átfedés az alapszabály és az SZMSZ között, valamelyiket redukálni kellene.
Zsigmond Tibornak még nem volt ideje átnézni az újabb változatot, és információja sem volt, hogy új SZMSZ született. Az előzőt tökéletesen átvizsgálta, és megjegyzéseket fűzött hozzá. Azt nem látja, és hiányolja, hogy ezek az észrevételei miként kerültek át az új szövegbe.
Kiss Endre az előterjesztés 4.1. pontját kihagyásra javasolja, ezt az elnökség 2 tartózkodás mellett támogatja.
Dosek Ágoston az ügyvezető elnök helyét kérdezi a hierarchiában.
Kiss Endre is időhiányra panaszkodva nem tudta áttanulmányozni, de egyéb minták alapján a közgyűlés, felügyelő bizottság, elnökség, elnök, ügyvezető elnök, főtitkár sorrendet javasolja.
Kármán Katalin arra emlékeztet, hogy mind ez ideig nem volt eldöntve a függőségi viszony az ügyvezető elnök és a főtitkár között.
Kiss Endre szerint az operatív elnök az első ember az apparátusban.
Ludvig Ágnes úgy látja, és ezért is ábrázolta mellérendeltségi viszonyban a két posztot, mert az alapszabály egyértelműen elhatárolja egymástól a két feladatkört. Jó munkakapcsolatot alakított ki Borosznoki Lászlóval, és szerinte a feladatok elvégzése a lényeg, és nem a hierarchia boncolgatása.
Határozat: az elnökség 8 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett (Zsigmond Tibor) a IV. 2. és a IV. 5.2. pontokban a függelmi viszony Kiss Endre által javasolt változtatása mellett dönt.
Juhász Miklós a további részletekbe menő vita megelőzésére azt az utat látja, hogy a kiegészítésekkel szavazza meg az elnökség az előterjesztést, a későbbi módosítás lehetőségével. Komolyan veszi Zsigmond Tibor elégedetlenségét, fontosnak tartja, hogy az elnökség egy olyan SZMSZ-ig jusson el, mely Zsigmond Tibor véleményét is tükrözi. Ezért ajánlja, hogy az elnökség fogadja el az előterjesztést a módosításokkal, és kéri Zsigmond Tibort, tanulmányozza át az SZMSZ-t, és ha szükséges a módosítása, terjessze elő azokat.
Kiss Endre felhívja a figyelmet, hogy az ügyvezető elnök-főtitkár hierarchiát következetesen végig kell vinni a szöveg során.
Juhász Miklós megállapítja, hogy a két személy között nincs főnök-beosztotti viszony, mindkettőnek az elnök a munkáltatója, feladataik pedig eltérőek, az ügyvezető elnök döntéseinek eredménye a főtitkár munkájának kiindulópontja. Megerősíti az elnökség bizalmáról Ludvig Ágnest.
Határozat: 8 igen, 1 nem (Zsigmond Tibor) szavazattal az elnökség elfogadja az előterjesztett SZMSZ-t az előzőkben elfogadott korrekciókkal.
Juhász Miklós ismételten kéri Zsigmondot, hogy kifogásait vezesse elő még az idén.

4. napirendi pont: Titkársági tájékoztató
- Tájékoztatás Oláh Katalin egészségi állapotáról. Az elnökség aggódik világbajnokunk felépüléséért, és jobbulást kíván neki.
- Szőnyi László, az MTFSZ tiszteletbeli elnöke a napokban 90 éves. Ebből az alkalomból a főtitkár állami kitüntetésre terjesztette fel. Az elnökség e helyről is köszönti, és jókívánságait küldi Szőnyi Lászlónak.

5. napirendi pont: Egyebek
A főtitkár e címszó alatt két témát javasol megvitatni: a Gerevich Alapítvány sportösztöndíjának felosztását, illetve a versenybizottság üléséről szóló tájékoztatást.
Ludvig Ágnes emlékezteti a jelenlévőket az Alapítvány által juttatott összeg eddigi elosztásáról. E keretből a felnőtt VB miatt visszatartottunk 60 E Ft-ot, melynek sorsáról dönteni kell. Beszámol a kuratórium tagjával egyeztetett elosztási lehetőségekről.
Borosznoki László konkrét javaslatot tesz az elosztásra: Oláh Katalin részére használjuk ki az egyedi elbírálás lehetőségét és maximális összegét (20 E Ft/hó), a maradékot pedig az eddig már javasoltak között (Hecz, Farkas, Sprok, Sinkó) egyenlően szétosztani (10 E Ft/hó sportolónként).
Sindely Pál javasolja felhívni a díjazottak figyelmét, hogy a felkészülésükre fordítsák a pénzt.
Zsigmond Tibor megemlíti, hogy az Alapítvány az illető személlyel köti a szerződést, a felhasználást - a Bogácson hozott határozat szerint - az érintett edzők felügyeletére kell bízni. Beszámol arról, hogy Farkas Zsuzsa mire fordította a sportösztöndíjat.
Határozat: az elnökség egyhangúan elfogadja Borosznoki László előterjesztését.
(Sőtér János érkezik)
Zsigmond Tibor beszámol a versenybizottsági ülés témáiról.
- A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei TFSZ kérvényezte az ONEB után a többi kategóriákban rangsoroló verseny rendezését, valamint a Nyírség Kupával összetett eredmény számolás lehetőségét. A kérést a bizottság támogatja, de az elnökség kompetenciája a rangsoroló versenyek kijelölése, ezért szavazást kér róla.
Határozat: 2 tartózkodással 8 igen szavazattal dönt az elnökség arról, hogy az ONEB-en nem szereplő kategóriák rangsorolóként a bajnokság után lebonyolíthatók, kétnapi összetett értékelés lehetséges.
- A Tipo TKE indítványát a B rövid kategória indulási jogosultságára vonatkozóan nem támogatják, marad a szabályzat szerinti.
- A Tipo Kupa ügyében a rendezőknek a BTFSZ döntése elleni fellebbezését az MTFSZ versenybizottsága elvetette, jóváhagyta az eredmény törlését. Felkéri a rendezőséget az érintettek kárpótlására.
- Szenior versenyzők indítványaival kapcsolatban egyrészt konzultált a szenior bizottság vezetőjével - mivel a szenior bajnokság rendszerét a szenior bizottság alkotta meg, így nem érzi a versenybizottság kompetenciáját az ügyben. Másrészt a külföldiek egyéni bajnokságon való indulását nem javasolják.
- A ROB N21 kategóriájának megsemmisítésére küldött a MEAFC fellebbezést, a versenybizottság nem törli az eredményt. A történtek a pályakitűző és az ellenőrző bíró munkáját minősítik.
- A ROB-VOB tapasztalatokat összegezve a versenybizottság célszerűnek tartaná a teljes újrarendezést. Az F21 és N16 kategóriák ismétlése azonban szükséges a hibák miatt. A versenybizottság kifogásolja az ellenőrző bírók halmozottan hibás ténykedését.
A későbbiekre nézve javasolja, hogy az OB rendezőkkel a megbízásokat határidők, beszámolási kötelezettség rögzítésével kell megkötni, megfontolandó a szövetségi ellenőr küldése is. Az Őszi Spartacus Kupára, mely világranglista futam is egyben, és a 2000-es HK-ra mindenképpen szövetségi ellenőrt lát szükségesnek. Az elnökség felkéri Zsigmond Tibort, hogy jobb szerződések megkötéséhez tegyen javaslatot. Vállalja.
Ludvig Ágnes itt jegyzi meg, hogy a SPA hivatalosan elállt a HK megrendezésétől.
Juhász Miklós úgy tudja, hogy az ellenőrző bírók kifogásaira nem reagált a rendezőség a két bajnokságon.
Sőtér János is jogosnak tartja, hogy jobban kell figyelni a bajnokságokra. Ez esetben az ellenőrző bírókat képtelen helyzetbe hozták a rendezők.
Kiss Endre a következő kérdéseket javasolja eldönteni:
- a két OVB kategória ismétlésének ideje, rendezője;
- indokolt-e a teljes újrarendezés;
- a következő ülésen a versenybizottság konkrét javaslata alapján meg kell tárgyalni az érintett versenybírók felelősségre vonását. Javasolja, hogy az ügyvezető elnök jelöljön ki rendezőt az újrarendezésre.
Zsigmond Tibor szerint külön elnökségi ülést kellett volna összehívni a kérdés megvitatására, mert késéssel vádolják az elnökséget, és az őszi szezonban nehéz lesz alkalmas időt találni.
Határozat: az elnökség egyhangúan megszavazza, hogy az ügyvezető elnök 15 napon belül intézkedjen a VOB N16-os és F21-es kategóriájának újrarendezéséről.
Fehér Ferenc szankcionálást javasol a SPA-val szemben az újrarendezés költségeinek viselésére (nevezés, szállás).
Zsigmond Tibor javasolja, hogy hétvégén legyen az újrarendezés, és hegyi terepen. Az indulási jogosultság: a két kategóriában eredetileg indultak; valamint az érintett klubok azon versenyzői, akik más kategóriában nem indultak, de a szabályzat lehetővé teszi indulásukat; az időközben átigazoltak abban a klubban, amelyhez a bajnokság idején tartoztak.
Határozat. az elnökség egyhangúan egyetért Fehér Ferenc és Zsigmond Tibor javaslataival.
Gera Tibor jóhiszeműen jelzi, hogy Bokros István újra óvni fog, ha a versenybizottság helybenhagyja a ROB N21-es kategória eredményét.
Zsigmond Tibor megköszöni a jelzést, de felhívja a jelenlévők figyelmét arra, hogy a vendégek nem szólhatnak közbe az elnökségi ülésen.
Kármán Katalin halmozottan hibásnak látja a ROB-VOB-ot, szerinte egyben kell kezelni a kettőt. Javasolja a ROB N21 kategóriájának mindenképpeni újrarendezését az azonos átmenet miatt.
Juhász Miklós megállapítja, hogy rossz verseny volt a két OB, de a tárgyalt két kategórián kívül nem kell mást ismételni.
Dosek Ágoston fél, hogy a teljes újrarendezésre nem találnánk rendezőt. Véleménye szerint szembesülni kell azzal is, hogy különböző hibák miatt szaporodik azon esetek száma, amikor nem a legfelkészültebbek nyerik a bajnokságokat. Sürgős döntés szükséges a bajnokságok kérdésében, ne halogassuk.
Deseő László a versenybíróság elnökét tartja hibásnak, nem ért egyet azzal, hogy az ellenőrző bíróra terheljük az egész bűnt. Fogalmazza meg az elnökség határozottan a versenybíróság elnökének felelősségre vonását, továbbá az elnökség nem lát lehetőséget a teljes újrarendezésre, mérlegeli a szövetségi ellenőr küldését a fontos eseményekre.
Zsigmond Tibor megjegyzi, hogy a versenybizottsági ülésen az N21-es kategória szavazásakor ő mint érintett, Lubinszki Mária edzője, tartózkodott, a többiek egyhangúan döntöttek a kategória eredményének helybenhagyásáról.
Kiss Endre összegezi az elhangzottakat az alábbiak szerint:
Az elnökség megtárgyalta a versenybizottság tájékoztatóját, előterjesztését a visszásságokról.
1. Az ügyvezetés hibát követett el, hogy a mai napig nem járt el a kérdések tisztázásában, és a probléma elhúzódott.
2. Az elnökség nem fogadja el a versenybizottság javaslatát a VOB-ROB teljes újrarendezéséről, mert nem lát reális lehetőséget rá.
3. Elítéli a versenybizottság elnökét, és a továbbiakra tekintettel visszautalja a további feladatokkal való megbízás mérlegelését a versenybizottságnak.
Sőtér János szerint nem jogos az ügyvezetés elmarasztalása, a versenybizottság önmagától is ülésezhetett volna. Fontosnak tartja, hogy a bajnokságokra mindenki figyeljen oda.
Ludvig Ágnes panaszolja, hogy jelen esetben és más rangsorolóknál sem tartják be a rendezők az előírt határidőket a dokumentációk leadására.
Juhász Miklós javasolja, hogy a szövetségi apparátus határozza meg az újrarendezés pénzügyi hátterét, a SPA által fizetendő hozzájárulást, értelmezze a szabályainkat.
Határozatok:
- Kiss Endre 1. megállapítását Juhász Miklós kiegészítésével egyhangúan elfogadja az elnökség;
- Juhász Miklós pénzügyekre vonatkozó javaslatát 2 tartózkodással elfogadja az elnökség;
- Kiss Endre 2. javaslata szerint az elnökség egyhangúan elveti a bajnokságok teljes újrarendezését;
- az elnökség Deseő László megfogalmazásában nyilatkozatban ítélje el a rendezőséget, egyhangúan elfogadva.
Zsigmond Tibor szerint előremutató intézkedések kellenek - szövetségi ellenőr küldése, szerződések kötése -, hogy a hibák ne ismétlődjenek.
Kiss Endre és Juhász Miklós javasolják, hogy az Őszi Spartacus Kupára a rendezők költségére szövetségi ellenőrt küldjön ki a szövetség, Zsigmond Tibor kéri, hogy ennek személyét a versenybizottság nevezhesse ki. Ezt a két javaslatot az elnökség egyhangúan támogatja.
Dosek Ágoston összefoglalja, hogy a továbbiakban a kiemelt versenyek rendezőit különböző módszerekkel kell rábírni a jobb versenyek rendezésére. Szerződéskötéssel, a határidők pontos betartatásával, beszámolási kötelezettséggel, szövetségi ellenőr küldésével találhatjuk meg ennek a módját.
Határozat: Dosek Ágoston összegzését az elnökség egyhangúan elfogadja.
(Sőtér János távozik)

6. napirendi pont: A válogatott kérdései - Hegedűs Zoltán, Páhy Tibor, Borosznoki László
A junior VB és az ifi EB értékelése a Tájfutásban korábban már megjelent, a felnőtt VB-ről szóló anyag az ülésre készült el az idő rövidsége miatt.
Páhy Tibor írásban részletesen beszámolt a történtekről, nincs hozzátennivalója. A folytatásra vannak elképzelései, személyekre vonatkozó tervei. Megköszöni segítőinek, Vásárhelyi Tassnak, Borosznoki Lászlónak a közreműködést, közös érdemnek tartja a sikereket.
Juhász Miklós megköszöni az ifjúsági szövetségi kapitány munkáját, viszont nem tartja kielégítőnek a felnőttekre vonatkozó tájékoztatást, szerinte nem alkalmas mélyreható elemzésre.
Kármán Katalin az UP pénzügyi tartalékaira kérdez rá.
Fehér Ferenc köszöni Páhy Tibornak az újságban is megjelent kimerítő tájékoztatását. A felnőtt eredmények mélyebb elemzésére időszűke miatt nem lehetett lehetősége a szövetségi kapitánynak (a HK előtt három nappal érkeztek haza).
Dosek Ágoston dicséri a szövetségi kapitányokat munkájukért, a sűrű beszámolókért. Szerinte egyfelől a sikeres eredményeken nincs mit vitatni. Az ifjúsági EB-n részt vett társaságot ígéretesnek érzi. Páhy Tibor megbízhatóan, jól dolgozik, szerződésének meghosszabbítását nem tartja kétségesnek. A juniorok egy jobb eredménye emelhető ki, érezhetően születőben vannak további sikerek is, megérdemlik az anyagi ráfordítást. A felnőttek eredményeit viszont érdemes megtárgyalni. Kiemeli a női váltó helytállását Oláh Katalin lesérülése után, sikerként könyveli el 10. helyüket. Döntőnek tartja a szövetségi kapitány állásfoglalását a jövőre nézve.
Zentai László javasolja - lévén, hogy az elnökségi ülés időtartama akkor már jelentősen túllépte az előre elhatározott időtartamot -, hogy az ifi EB-ről és a junior VB-ről szóló beszámolót fogadja el az elnökség, a további vitát pedig halassza a következő ülésre.
Juhász Miklós köszöni a szövetségi kapitányoknak a szép eredményeket, és a folytatást elnapolja a következő ülésre, amikorra Hegedűs Zoltántól kiegészítést vár.

7. napirendi pont: A szövetségi kapitányok szerződésének meghosszabbítása
Juhász Miklós a személyi kérdések miatt az érintetteket és a vendégeket távozásra szólítja fel. (az 5 fő elhagyja a termet)
Az elnökség körében Páhy Tibor és az ifi keret munkája közmegelégedést keltett, ezért az elnök javasolja szeptember 30-án lejáró szerződése meghosszabbítását.
Határozat: Páhy Tibor munkaszerződését az elnökség egyhangúan meghosszabbítja korlátlan időtartamra.
Dosek Ágoston ecseteli a felnőtt korosztály problémáit, a szövetségi kapitány gondjait. Úgy látja, hogy kevés idő telt el a szövetségi kapitány kinevezése óta, hogy munkájának eredménye megmutatkozzon.
Zsigmond Tibor felveti, hogy nem volna-e jobb, ha a junior korcsoport Páhy Tibor keze alá tartozna, hiszen ifik jobban elő fognak fordulni a keretben, mint a juniorok a felnőttben.
Az elnökség tagjai Hegedűs Zoltánnál a versenyzőkhöz való viszonyát, a pedagógiai kapcsolatot hiányolják, továbbá a felnőttekről szóló részletes előterjesztést várják. Alapvetően nem tartják rossznak a munkáját, de nem javasolják a szerződés automatikus meghosszabbítását. Pályázat kiírását javasolják - akár külön férfi és női feladatra -, mely összehasonlításra ad alkalmat, és ha Hegedűs nyer, a legitimitáshoz nem férhet kétség.
Határozat: az elnökség egyhangúan dönt pályázat kiírásáról a felnőtt szövetségi kapitányi posztra, melyre Hegedűs Zoltán személyes meghívást kap.
Az érintettek és a vendégek visszatérnek, Deseő László összegezi az elnökség határozatait, és tudatja az érintettekkel. Felkéri Hegedűs Zoltánt, hogy egészítse ki a jelentését részletes elemzésekkel, és további terveivel.
A napirendhez több hozzászólás nincs.
Zsigmond Tibor egyebek címszó alatt javasolja a szövetségi irodának, hogy az elfogadott elnökségi üléstervhez jobban tartsa magát. Továbbá megjegyzi, hogy a jelen ülés összehívási módja zavarta, ehhez a véleményéhez többen csatlakoznak (az ülés eredetileg egy nappal későbbre lett meghirdetve, de az elnök elfoglaltsága miatt az utolsó pillanatban megváltozott, hangosbeszélőn lett közzétéve, kezdési időpontja nem igazodott a HK programjához).
Az elnökség megegyezik abban, hogy az év további üléseit hétfői napon tartsa, következő időpont szeptember 27. legyen.
További téma nem merül fel, Juhász Miklós bezárja az ülést.



Vissza a Tájfutás 1999/6. tartalomjegyzékéhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!