Jegyzőkönyv


Készült: az MTFSZ elnökségének ülésén
Időpont: 1999. június 10. 16.10-20.35
Helyszín: Szakszövetségek Székháza
Jelen vannak: Juhász Miklós elnök, Borosznoki László ügyvezető elnök, dr. Dosek Ágoston, Fehér Ferenc, Kármán Katalin, dr. Kiss Endre, dr. Lux Iván, dr. Sindely Pál, Sőtér János, dr. Zentai László, Zsigmond Tibor elnökségi tagok
Vasvári Viktor, a felügyelő bizottság elnöke, Hegedűs Zoltán és Páhy Tibor szövetségi kapitányok, Vásárhelyi Tass segítő, Bokros István (MEAFC) és Szokol Lajos (SZVSE) meghívottként
Bíróné Szopori Éva vendégként
Hivatalosan távol van: Deseő László
Az ülést vezeti: dr. Kiss Endre, majd Juhász Miklós
Jegyzőkönyvvezető: Ludvig Ágnes
Jegyzőkönyv-hitelesítők: Fehér Ferenc és Sőtér János

Juhász Miklós későbbi érkezése miatt dr. Kiss Endre kezdi az ülés vezetését. A napirendből Sőtér János kéri a térképbizottságra vonatkozó programpontot törölni. Ezt a módosítást, valamint a jegyzőkönyvvezető és hitelesítők személyét egyhangúlag elfogadják a jelenlévők.

1. napirendi pont: Az előző ülés jegyzőkönyvének jóváhagyása
Határozat: Zsigmond Tibor kiegészítésével a jegyzőkönyvet 9 igen szavazattal elfogadja az elnökség.

2. napirendi pont: Titkársági tájékoztató - Ludvig Ágnes
- Ad hoc bizottság döntött két versenyző átigazolásáról.
- A hétvégén a Népstadionban sorra kerülő Sportsziget szervezése megfelelően halad.
- Az ISM átutalta az idei teljes támogatását. Sőtér János javasolja az év végi fizetőképesség biztosítására vagyonunk egy részének tartós lekötését a bankszámlánkon.

3. napirendi pont: Szervezeti és működési szabályzat - dr. Dobrossy István, Ludvig Ágnes, dr. Lux Iván
Írásos anyag a korábbi ülés előtt lett kiküldve.
Zsigmond Tibor szerint az előterjesztett SZMSZ alkalmatlan a tárgyalásra, mert egyrészt az alapszabály szó szerinti másolata, másrészt ellentétes dolgokat is tartalmaz.
Ludvig Ágnes szerint eleget kell tenni az ISM elvárásainak, és letenni az asztalukra az SZMSZ-t. Javasolja, hogy a jelenlegi tervezet néhány pontját - mely bár a gyakorlati életünknek megfelel, de az alapszabállyal ellentétes - korrigáljuk, és tegyünk eleget a kívánalmaknak. Szükségesnek tartaná az alapszabály egyszerűsítését a következő közgyűlésen, és ezt követően az SZMSZ véglegesítését.
Lux Iván megállapítja, hogy Zsigmond Tibor észrevételei jogosak, az SZMSZ nem tekinthető véglegesnek. Mérlegelni kell, vagy egy gyors ideiglenes szöveget fogad el az elnökség, és az eddigi mintára működik, vagy végleges szöveget megkésve ad le.
Vasvári Viktor úgy véli, nincs értelme csak "kipipálni" a feladatot, fogadjon el precízebb szöveget az elnökség. Átad egy írásos szövegmódosítást.
Kiss Endre támogatja a felügyelő bizottság kérését. Szerinte is mérlegelni kell, a gyors ideiglenes megoldás alkalmas-e vagy alkalmatlan.
Lux Iván szerint az elnökség ne fogadjon el olyan SZMSZ-t, amely ellentétes az alapszabállyal, az eltérések legyenek kijavítva.
Sőtér János bízik Zsigmond kritikáiban, azokkal korrigálva tárgyalási alapnak tekinthető az előterjesztés.
Zsigmond Tibor felsorol néhány eltérést, Ludvig Ágnes magyarázza azok okát. Kéri Zsigmondtól a korrekcióit, hogy azokkal a következő ülésre újabb előterjesztést készíthessen.
Határozatok: - az elnökség egyhangúlag elfogadja a felügyelő bizottság írásbeli változtatási javaslatát; - az elnökség a következő ülésén újra napirendre tűzi az SZMSZ-t Zsigmond Tibor írásbeli korrekciói szerint módosítva.
(Juhász Miklós érkezik.)

4. napirendi pont: Egyebek
Sindely Pál a szenior bizottság nevében köszönetet mond a szenior bajnokságok (HOB, ROB) új módszer szerinti megrendezéséért a versenyek rendezőinek.

5. napirendi pont: A szponzori helyzet áttekintése
Juhász Miklós emlékezteti a jelenlévőket, hogy ez az állandó napirendi pont az elnökség tagjait a folyamatos próbálkozásra kell hogy serkentse.
Dosek Ágoston összefoglalja a Synergon programok megvalósulását. Megtörtént a szerződés szerinti tömegesítő versenyek kiírása, 13 rendező 21 eseményre pályázott, melyekből három már le is zajlott. Ebből a keretből igyekszünk kigazdálkodni a HOB-ra kifizetett pénzdíjat is. Tájékoztatja az elnökséget a bajnokságok pénzdíjának szüneteltetését bejelentő hír keltette visszhangokról a tájfutó levelezési listán. A szövetségi bejelentés és a reakciók a Synergon képviselőihez is eljutottak, amiből problémák adódtak.
Juhász Miklós Borosznoki Lászlót kéri fel hivatalos reagálásra: hívja fel az olvasók figyelmét egyrészt a Synergon támogatás fontosságára, elismerésére és az elhamarkodott levelek veszélyeire, másrészt az elfogadott költségvetés nem tartalmazza kiadási tételként a bajnokságok díjazását. Kéri a tömegesítő versenyek adatainak az előzőkhöz hasonló összegyűjtését. A maga részéről esélyt lát 1 M Ft megszerzésére ifjúságiak és juniorok versenyeztetése címén.
Borosznoki László megjegyzi, hogy versenyértesítőben is közölték a rendezők, hogy nem lesz pénzdíj.

6. napirendi pont: A válogatott aktuális kérdései - Borosznoki László, Hegedűs Zoltán, Páhy Tibor
A programpont előtt Zsigmond Tibor kérésére Juhász Miklós tisztázza, hogy Bokros István és Szokol Lajos e témában hozzászólási joggal kapott meghívást, az elnökség tagjai közül dr. Kiss Endrével és Zsigmond Tiborral együtt a válogatottak zömét képviselik.
Borosznoki László összefoglalja, hogy három fő kérdést kell megvitatni: a felnőtt és a junior VB részvételt szakmai oldalról, valamint anyagi hátterüket.
Sőtér János és Kármán Katalin szerint a részvételt meghatározza az anyagi háttér, ezért nem szétválasztható.
Határozat: 1 ellenszavazattal az elnökség elfogadja, hogy a szakmai és anyagi kérdéseket együttesen tárgyalják meg.
Borosznoki László és Ludvig Ágnes számvetést készített az év végéig várható bevételekről és kiadásokról. Várhatóan 2170 E Ft juthat a három világeseményre. Az ifi EB-n várhatóan 360 E Ft az MTFSZ, 320 E Ft a résztvevők költségrésze.
Juhász Miklós és dr. Kiss Endre kérdéseire az ügyvezető elnök részletes tájékoztatást ad a junior és a felnőtt VB várható kiadásairól különböző utazási módok mellett (gépkocsi, vonat, repülő, különböző létszámokkal). A felnőtt VB-vel kapcsolatban minden érintettel kontaktust teremtett, részben írásbeli megállapodásokat is kötött.
Juhász Miklós az elhangzottakat összegezve megállapítja, hogy, a válogatott költségvetésében félmilliós hiány mutatkozik a tervezett létszámok mellett, de ezt kezelhetőnek tartja. A meghívottak véleményét kéri a tervekről.
Szokol Lajosnak megfelel, hogy Oláh Katalin repülővel utazzon, és ezt a szövetség fizesse. Összességében az a véleménye, hogy a szövetség kiadásai lecsökkenhetnének, ha olyanokra fordítaná a pénzt, akik ezt edzésmunkájuk alapján megérdemlik. Nem ért egyet azzal, hogy teljes csapat utazzon a VB-re, az itt felszabaduló pénzt inkább az utánpótlásra fordítaná, ezzel együtt a szövetség döntését el fogja fogadni. Elmondja, hogy az SZVSE külön edzőtáborokat (Skócia is) szervezett és finanszírozott Oláh Kati részére.
Juhász Miklós összegzi a felnőtt VB-n való részvétel körülményeit: 520 E Ft szövetségi kiadással számolva Oláh és Domonyik repülővel utazik, a többiek bérelt autóval, a korábban lefoglalt és kifizetett szálláson alszanak, és hazai főtt ételt fogyasztanak.
Szokol Lajos és Bokros István az elhangzottakat megfelelőnek tartja a két kiemelt válogatott számára is.
Bokros István hozzáteszi, hogy az MTFSZ olyan embereket finanszíroz, akik ezt nem érdemlik. Javasolja, a szövetség határozza meg, éves szinten Domonyik Gáborra mennyi költhető. Igényt tartott volna az edzőtáborra is, amit most a MEAFC-nak kell állnia. Összességében elégedett a VB-re vonatkozó előterjesztéssel.
Hegedűs Zoltán kiegészítésként hozzáfűzi: a legújabb állapot szerint elfogadható áron meleg vacsorára lesz lehetőség, melyet csak ki kell egészíteni némi hazaival. Ismerteti a junior VB-re vonatkozó utazási változatokat. Javasolja, hogy egy mikrobusszal utazzon a csapat, melynek létszáma a fiúknál maximális, a lányoknál csökkentett legyen.
Kármán Katalin véleménye szerint a fiatalokat kell utaztatni a világversenyekre. Domján Zsuzsi részvételét nem tartja egyértelműnek, kérdéses a klub költségvállalása. A gépkocsis utazásnál a vonatot - esetleg repülőt - biztonságosabbnak tartja. A fiúknál Harkányi Zoltánt hiányolja a résztvevők közül, aki sérülés miatt nem volt jó a válogatókon, ezért javasolja bevenni a csapatba.
Zsigmond Tibor a részt vevő létszámokra 4 vagy 6 főt logikusabbnak tart, ötöt nem.
Fehér Ferenc az edzőbizottság véleményét tolmácsolva csatlakozik Kármán Katalinhoz: Harkányi Zoltánt messze a legeredményesebbnek tartják, szubjektív alapon bekerülhetett volna az utazó keretbe. A bizottság ezen túl gyakorlatilag egyetért az utazó csapattal.
Hegedűs Zoltán indokolja Domján Zsuzsa bekerülését: komoly felkészülés, tapasztalatgyűjtés, egyetlen, akit a klub támogat.
Páhy Tibor úgy látja, ha Hegedűs indokoltnak tartja Domján Zsuzsa részvételét, nem szól bele, bár kor szerint hozzá tartozik, és nem egyeztetett vele Hegedűs Zoltán erről.
Hegedűs Zoltán válaszában elmondja, hogy nincs hatodik versenyző, akinek a klubja vállalja a költséghozzájárulást, ezért javasolt 5 főt. Harkányi Zoltánt tiszteli, jó képességünek tartja, de a feltételek szerint nem ő volt a legjobb, nem veheti ki helyette a csapatból azokat, akik bizonyítottak, tartalékként veszi számításba.
Dosek Ágoston kiáll a szövetségi kapitány szubjektivitási szabadsága mellett.
Határozat: az elnökség 7 igen, 1 nem szavazattal 12 tartózkodás mellett dönt 6 fő fiú részvételéről a junior VB-n.
Sindely Pál javasolja, hogy legyen nem utazó tartalék Harkányi Zoltán.
Határozatok: - az előterjesztett 6 nevet 5 igen, 3 nem szavazattal 2 tartózkodás mellett az elnökség elfogadja (az elnök igen szavazata dönt); - az előterjesztett 4 lány részvételét (Bíró, Hecz, Farkas, Makrai) az elnökség 9 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett megszavazza.
Kiss Endre megtisztelőnek érzi Domján Zsuzsa felkérését, felajánlja, hogy teljes költségét megtéríti, ha utazásának van szakmai értéke.
Kármán Katalinnak nincs kifogása az ellen, ha meghívásos alapon jut be, örül, hogy a szövetségi kapitány szerzett "fizető" résztvevőt.
Dosek Ágoston kérdésére a szövetségi kapitány elmondja, hogy próbált más versenyzőket is megkeresni, de azok felkészülése klubvezetők szerint nem megfelelő (SZVSE).
Szokol Lajos megjegyzi, hogy nem lát anyagi akadályt, ha klubjából indokoltan a csapatba kerülne valaki.
Határozat: 9 igen és 1 tartózkodás mellett az elnökség 100%-os költségtérítés mellett Domján Zsuzsa csapatba kerülését megszavazza.
Borosznoki László a junior VB-re való utazás különböző módjainak költségeiről számol be.
Kármán Katalin szerint a gépkocsiutazás veszélyes, nem javasolja, hozzá csatlakozik Zsigmond Tibor, aki a vonatutazást ajánlja.
Szopori Éva tájékoztatást ad az árakról.
Határozat: az elnökség egyhangúan a vonatutazás mellett dönt.
Szokol Lajos úgy értelmezi, hogy a vasutas klubok szabadjegye arányosan csökkenti a költségtérítést.
Sőtér János javasolja, hogy kísérőként Zsigmond Tibor utazzon ki a csapattal a 2001-es hazai rendezvény miatt, tapasztalatszerzésre.
Határozat: 6 igen szavazattal 4 tartózkodás mellett az elnökség egy kísérő (Hegedűs Zoltán) kiutaztatásáról dönt.
Szopori Éva a teljes költségek vállalásával szeretne a csapattal utazni, nincs ellenvetés.
Hegedűs Zoltán írásos előterjesztést osztott szét. Szóban ismerteti az utazó csapatot. Munkájához a kiindulási alapfeltétel az volt, hogy teljes csapatot szeretne a VB-n indítani, ezt a szándékát továbbra is fenntartja, ha az anyagi lehetőségek megengedik. Úgy látja, hogy Oláh és Domonyik, valamint Lubinszki és Kovács Ildi A döntőre esélyesek, a többieknek a váltószámra kell összpontosítaniuk. A csapat összességében sokat tett, készült, hogy eredményesek legyenek. A brnói válogató szoros eredményeket hozott, és azt mutatta, hogy a csapat előrelépett, elég egységes formában vannak. A fiúknál nem tud ötödik embert javasolni, mert akit alkalmasnak tart, azt a klubja nem támogatja. Plusz pénzforrások esetén javasolja Cserpák Zsolt kiutazását, javasolja 5 férfi és 5 nő részvételét.
Deseő László távolléte miatt írásban nyilvánított véleményt: javaslata a szűk csapat kiutaztatása.
Szokol Lajos elfogadja a szövetségi kapitány döntését.
Bokros István elmondja, hogy klubjuk önmérsékletet tanúsított, Domonyikra összpontosította erőit, ezért mondta le válogatottságát Bokros Andrea, és Lévai Ferencre sem költöttek. Úgy látja, hogy a felkészülésnek a klubjuk nagyobb részét állta, mint az MTFSZ.
Borosznoki közbeveti, hogy az elnökségi döntés óta alkalmazza a százalékos besorolást.
Fehér Ferenc az edzőbizottság egyéni véleményeit tolmácsolja. Többféle nézetet vallanak, de mindenki szeretné, ha Magyarország képviseltetné magát a VB-n, de ha a pénzügyi helyzet nem engedi, menjen kevesebb versenyző.
Lux Iván kompromisszumos megoldásként 4-4 fő utazását javasolja, ami ugyan sérülés esetére kockázatot rejt. Sőtér János is szűknek tartja a vázolt költségvetést, melyből nem lehet kijönni, ezért szűkítést javasol.
Szokol Lajos elfogadja az elnökség döntését. Teljes csapat utaztatása esetén úgy érzi, hogy klubja sokat áldozott azzal, hogy Oláh Kati felkészülésének anyagi hátterét ők teremtették meg teljes egészében, ezért kéri, hogy jövőre átütemezve viszontláthassa ezt a befektetést.
Juhász Miklós tudomásul veszi az elnökség nevében a közöltek gondolati tartalmát. Megállapítja, hogy az utazó keretben hobbisportolók vannak, eredmény-összevetést tesz. A fiúknál komoly kétségei vannak: Domonyik Gábor mellé Viniczait és Dénest el tudja fogadni a váltó miatt, még egy fő kell, de kérdéses a személye. Megállapítja, a lányoknál Hecz szisztematikusan jobb a többinél. Összlétszámban Lux Ivánnal ért egyet (4-4 fő).
Dosek Ágoston azon fonákságra mutat rá, hogy a szövetségi kapitány védi a klubedzőket, miközben részükről folyamatos támadás éri. Az edzői szakma önmérsékletet ajánl, ezzel saját maga kritikáját adja, a saját versenyzőik munkáját nem tartják kielégítőnek, de a szövetségi kapitány csak a rendelkezésére állókból tud válogatni. Felidézi az 1976-os eseményeket, amikor a férfi csapat szintén nem jutott el a VB-re. Ennek ismétlése nem biztos, hogy kellő pedagógiai hatású lenne. Jobban bízik a tudatos folyamatos nevelésben, a klubok áldozatvállalásában. A felkészülésnek megvan a maga folyamata, rá kell szánni az időt, az embert. Szükségesnek véli a csapat indítását, a 4-4 fő részvételét, de kritikus létszámnak tartja.
Juhász Miklós javasolja a 4-4 fő utazását, és szükség esetén az ötödiket repülővel a csapat után lehet küldeni, ez még mindig olcsóbb, mint a teljes csapat részvétele.
Bokros István szerint mérlegelendő, hogy a csapat megfelelő formában van-e, vagy a rájuk szánt összeget inkább a juniorokra fordítsa a szövetség a következő évben. Szerinte a 4-4 fő nem hoz hasznosítható eredményt, így a szövetség "kidob" egymillió forintot.
Kiss Endre fontosnak látja a csapat részvételét, különösen a nőkét, egy itthon készenlétben álló tartalékkal. Szomorúnak tartja, hogy olyanokból áll a csapat, akik csak a lelkesedés vagy egy kiemelkedő eredmény nyomán lettek beválogatva. Szerinte az elnökség nem fordított kellő odafigyelést a szövetségi kapitányra, hagyta kínlódni a kitűzött célokkal. Hiányzott egy nemzetközi verseny, ami bizonyítási lehetőséget adott volna. Kijelenti, hogy a PVSK számára presztízskérdés, hogy a kijelölt négy válogatottjuk részt tudjon venni a VB-n.
Lux Iván kellő pillanatnak tartja a jövőre vonatkozó alapok lefektetését, a válogatás átgondolását.
Hegedűs Zoltán köszöni a jobbító szándékú hozzászólásokat, tiszteletben tartja a véleményeket.
Határozatok: - 8 igen szavazattal 2 tartózkodás mellett az elnökség eldönti a férfi csapat részvételét a felnőtt VB-n; - 9 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett az elnökség női csapat kiküldése mellett dönt.
Hegedűs Zoltán Domonyikon túl további férfi csapattagokra tesz javaslatot: Viniczai Ferenc, Dénes Zoltán, Vonyó Péter.
Juhász Miklós úgy látja, a futófelmérőkön Vonyó bizonyított, másokkal összehasonlítva inkább a fiatalítást javasolja (Cserpák).
Hegedűs Zoltán is dícséri Cserpákot, de a klubja feltételeivel nem ért egyet.
Bokros István megjegyzi, hogy miközben ők Lévai pénzét is Domonyikra fordították, más klubokból Lévainál gyengébbek kerülnek a csapatba.
Dosek Ágoston úgy látja, hogy Domonyik, Oláh és klubjaik egyéni szponzort is szerezhetnek korábbi eredményeik következtében - ezt meg is kell ragadni -, de a többieknek nincs ilyen esélyük.
Határozat: 6 igen szavazattal, 1 nem és 3 tartózkodás mellett Vonyó Péter VB részvételét az elnökség elfogadja.
Dosek Ágoston felhívja a figyelmet, hogy sérülés esetére tartalékról kell gondoskodni, Zsigmond Tibor szerint ez a versenyző itthon készülő tartalék legyen.
Hegedűs Zoltán Cserpák Zsoltot javasolja tartalékként.
Kármán Katalin úgy látja, hogy a további szóba jöhető versenyzőknél nagy a különbség az eredményekben az élhez képest, ezért a pénzkérdés a fő szempont.
Hegedűs a nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, de kevésbé bizonyított Tas Dávidot és Lévai Ferencet említi.
Bokros kijelenti, hogy adott kerettel gazdálkodik a válogatott számára, Lévainak csak alacsony százalékú térítést tudna fizetni.
Cserpák Zsolt itthon készülő tartalékként 5 igen szavazatot és 3 nemet kap 2 tartózkodás mellett, így szerepe nem dől el.
Dosek Ágoston szerint mérlegelendő, hogy egy férfi kiesése esetén ne csak Domonyikot utaztassuk-e.
Kiss Endre javasolja, hogy a junior VB-n legjobban szereplő férfi legyen a felnőtt VB tartaléka, akit szükség esetén csak a váltóra szövetségi pénzen utaztassunk ki.
Határozat: 9 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett az elnökség a 4 fős férfi csapat mellett foglal állást. A tartalékról nincs döntés, Hegedűs Zoltán mielőbb javaslatot tesz, melyet faxon körbeküldve nyilvánít az elnökség véleményt.
Kiss Endre vállalja a repülőjegy 50%-ának kifizetését, ha szakmailag indokolt, van húzóereje a junior VB legjobbját csak a váltóra kiutaztatni.
Határozat: az elnökség egyhangúlag elfogadja Kiss Endre felajánlását.
Hegedűs Zoltán a női csapatba az eddig elfogadottakon túl Kovács Ildikót és Wengrin Ágnest javasolja.
Határozat: 9 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett Kovács Ildikót az elnökség megszavazza csapattagként.
Kiss Endre felveti, hogy Kovács Betti nemzetközi tapasztalatai alapján alkalmasabb lehetne. A szövetségi kapitánynak is gondot okozott a választás, de Wengrinnél ragaszkodott a számokhoz, a válogatási elvekhez.
Határozat: 5 igen szavazattal 3 nem ellenében, 2 tartózkodással Wengrin Ágnes csapatba kerülését az elnökség megszavazza (az elnök szava dönt).
Hegedűs Zoltán ötödikként Kovács Bettit javasolja; akit az elnökség 8 igen szavazattal 2 tartózkodás mellett elfogad.
Dosek Ágoston felveti, hogy ha öt nő utazna, akkor Oláh Kati az érvényes szabályok szerint férfi tartalék is lehetne.
Határozat: 8 igen szavazattal 2 tartózkodás mellett az elnökség úgy dönt, hogy 4 nő utazzon, a tartalék itthon készüljön.
Zsigmond Tibor kéri, hogy Lubinszki Mária is repülővel utazhasson. Választ vár, hogy ki milyen versenyszámban indul majd.
Határozatok: - a szövetségi kapitány szállás- és ellátási javaslatát az elnökség 9 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett elfogadja; - Oláh Katalin és Domonyik Gábor repülővel való utazását egyhangúan megszavazza az elnökség, valamint a további öt fő és a kísérők mikrobuszos utazását is.
Zsigmond Tibor kéri, hogy a repülő és a mikrobusz útiköltség-különbözetet arányosan az MTFSZ fizesse. Dosek szerint másoknak is adjunk határidőt, hogy a repülőutazást meggondolják.
Határozat: Lubinszki Mária (aki a klasszikus, a legkorábbi számban érintett) repülővel való utazását 9 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett jóváhagyja az elnökség.
Borosznoki László kísérőként Hegedűs Zoltánt és Ludvig Ágnest javasolja, Deseő László az IOF értekezlet miatt úgyis jelen lesz saját költségéből.
Kármán Katalin hozzáteszi, hogy számottevő plusz költséget nem jelent kettőjük részvétele.
Határozat: az elnökség egyhangúan támogatja Hegedűs és Ludvig kísérőként való kiutazását.
További kérdés nem merül fel, az elnökség rögzíti a következő ülés időpontját a Hungária Kupa idejére, Fehér Ferenc ígéretet tesz a helyszín megszervezésére.



Vissza a Tájfutás 1999/5. tartalomjegyzékéhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!