Jegyzőkönyv


Készült: az MTFSZ elnökségének ülésén
Időpont: 1999. május 17. 16.00-19.15
Helyszín: Szakszövetségek Székháza
Jelen vannak: Borosznoki László ügyvezető elnök, dr. Dosek Ágoston, Fehér Ferenc, Kármán Katalin, dr. Lux Iván, dr. Sindely Pál, dr. Zentai László, Zsigmond Tibor elnökségi tagok
Vasvári Viktor, a felügyelő bizottság elnöke, Páhy Tibor ifjúsági szövetségi kapitány
Bíróné Szopori Éva, Vásárhelyi Tass vendégként
Hivatalosan távol vannak: Juhász Miklós elnök, dr. Kiss Endre, Deseő László, Sőtér János
Az ülést vezeti: Zsigmond Tibor
Jegyzőkönyvvezető: Ludvig Ágnes
Jegyzőkönyv-hitelesítők: Kármán Katalin és dr. Dosek Ágoston

A levezető elnök megemlékezik arról, hogy szinte napra pontosan 30 évvel ezelőtt alakult meg az önálló Magyar Tájékozódási Futó Szövetség.

1. napirendi pont: Az előző ülés jegyzőkönyvének jóváhagyása
Határozat: 3 kiegészítéssel a jegyzőkönyvet 5 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett elfogadja az elnökség.

2. napirendi pont: A válogatott aktuális kérdései - Borosznoki László, Páhy Tibor
Páhy Tibor részletesen beszámol a Gánt környékén lezajlott válogatókról, amelyen elért eredmények összesítéséből sorrend szerint kiválasztotta az ifi EB-re utazó keretet (kategóriánként 3 fő + 1 tartalék). Részletes, személyre szóló értékelést ad a válogatón résztvettekről. Elmondja, hogy a válogatás - lebonyolítás és értékelés - az előre meghirdetett elvek szerint történt meg. A módszer jónak bizonyult, de bizonyos tanulságokat le kell vonni mindenkinek. Nem tudja elfogadni a versenyt feladó versenyzők magatartását, ennek okán előválogató rendezését veti fel. Köszönetet mond segítőinek: Vásárhelyi Tass, Mitró Zoltán, Laták Rudolf, Szopori Éva, Prill László működtek közre a programokban.
Kármán Katalin dicsérően állapítja meg, hogy az időben leírt feltételekkel, pontosan lebonyolított programmal az edzők elégedettek lehetnek, Páhy Tibor komoly munkát végzett, az UP terén jól állunk. Segítséget jelentene az elnökség számára, ha az edzőbizottság véleményezné a felnőtt VB csapat kijelölését a végső döntés előtt.
Sindely Pál örömmel hallgatta a tanulságos értékelést, további hasonló céltudatos munkára biztatja a szövetségi kapitányt, és rákérdez a fegyelmezési problémákra.
Páhy Tibor elmondja, hogy nem volt fegyelmezési gondja, a gyerekek ideje be volt osztva, minden energiájukkal a feladatokra koncentráltak.
Borosznoki László a költségek 50-50%-os megosztásában szóban megegyezett az érintett klubokkal, az írásos tájékoztatást másnap küldi.
Fehér Ferenc az edzőbizottság véleményezési lehetőségére kérdez rá, bár a maga részéről nem tartja fontosnak, mert megfelelő munkát végzett az UP szövetségi kapitány, egzakt volt a válogatás.
Dosek Ágoston és Zsigmond Tibor szerint az lenne segítség az edzőbizottságtól, ha a válogatás elveire mondana véleményt, és nem utólag kritizálna. Kármán Katalin megállapítja, hogy a válogatás most teljesen egyértelmű volt, egyáltalán nem tartalmazott szubjektív elemeket.
Határozat: az ifi EB-n résztvevők előterjesztett névsorát az elnökség egyhangúan elfogadja.
N18: Farkas Zsuzsa, Buknicz Tímea, László Dóra (tartalék: Valler Krisztina).
N16: Fekete Zsuzsa, Csiszár Adrienn, Domján Zsuzsa (tartalék: Fekete Anikó).
F18: Dedinszky Imre, Sprok Bence, Gyulai Tamás (tartalék: Fekete András).
F16: Sinkó János, Szűcs Levente, Gyulai Péter (tartalék: Valler Ferenc).
Borosznoki László kijelenti, hogy ezzel életbe lép az 50-50%-os költségtérítés, és a klubokkal erre szerződést köt. A felnőttekre áttérve elmondja, hogy elkezdte az egyeztetéseket a felnőtt és a junior VB anyagi feltételeinek előteremtésére, sokakkal meg is állapodott már szóban. Bizonytalannak érzi a szövetségi oldalon szükséges 3 M Ft meglétét. Úgy tűnik, hogy a szövetség elvárásai a klubok részéről teljesülnének, viszont a klubok is kérnek a szövetség részéről nyilatkozatot, milyen összeget tud az biztosan a VB-kre fordítani. Problémát okoz a kluboknak a bizonytalanság, mert a helyi szponzorokat csak biztos eseményre tudnák mozgósítani. A junior nők mezőnyének leszűkülése miatt Brnóban a felnőtt nők, valamint a felnőtt és junior férfiak fognak küzdeni a válogatásért. A szövetségi kapitány megígérte, hogy röviddel a válogató után keretet hirdet, melyre június elején az elnökség is jóváhagyását tudja adni. A tárgyalások során felmerült, hogy a válogatottak klubjaival nem lettek egyeztetve a VB utazás és szállás körülményei, és most ezeket ők méltatlannak tartják a magyar válogatotthoz, nem teszik lehetővé a jó eredményeket. Jelen kondíciók mellett a felnőtt VB egy főre 220-250 E Ft-os kiadást jelent, több szakosztály vállalná versenyzője számára a jobb körülmények miatti pluszkiadást, vagy különben nem engedné el versenyzőjét. A klubok szerint a költségeket vissza kellene fogni más oldalon: pl. brnói verseny, ill. a szövetségi kapitány ne utazzon ki két versenyző mellé a skóciai edzőtáborba. Más klubokkal sikerült véglegesen megegyezni, aláírni a szerződést.
Kármán Katalin az előzőket kiegészítve elmondja, hogy a tárgyaláson a MEAFC és a SZVSE vett részt (Borosznoki szerint képviselve az NYVSC-Nyírerdőt és a PVSK-t is, az összes válogatottak 80%-ának nevében beszéltek), és egyértelműen úgy látták, hogy a 2x5 fős csapatnak nincs realitása. ezért kérnek kevesebb létszámra jobb körülményeket.
Dosek Ágoston emlékezteti az elnökséget, hogy még decemberben lett lefoglalva a szállás, miután Hegedűs Zoltán saját költségén kiutazott, és felkutatta a lehetőségeket - ezért mindenképpen dicséret illeti. Egyedül a két kiemelt versenyzőnek lenne joga szólni a körülmények miatt, de számukra is gondot jelentene, ha a csapattól külön lennének választva. Ha pedig a klub le akarja mondani a részvételt, tegye meg írásban, vállalja érte a felelősséget. Saját tapasztalata szerint több esetben a hivatalos ellátás sokkal rosszabb volt, mintha saját maguk oldották volna meg (pl. német VB). Nem tükrözi a különbség a minőséget, csak a címeket kell megfizetni. Véleménye szerint a csapat kihirdetése után kell a pénzkérdéseket tisztázni. Fontosnak tartja, hogy az eltervezettek szerint valósítsuk meg a programot. Ha anyagilag mégsem teljesülhet, a kevésbé felkészültek ne utazzanak. A kiemeltek pedig vállalják a közös körülményeket, mert nem lesznek nagyobb hátrányban, mint elkülönítve.
Zsigmond Tibor is úgy tartja jónak, ha a brnói válogató után a szövetségi kapitány és a hiányzó pénzszakértő elnökségi tagok jelenlétében történik meg a végső döntés.
Sindely Pál javasolja, hogy június 7-ére Hegedűs Zoltán tegye le a konkrét névsorjavaslatát - addig az edzőbizottság is hozzászólhat.
Zsigmond Tibor az előzőkből következteti, hogy 3 hét múlvára kell a következő elnökségi ülést kitűzni.
(Lux Iván érkezik.)
A szövetségi kapitány írásos keretmódosítást terjesztett az elnökség elé.
Határozatok: Bokros Andrea és Zsebeházy Eszter kerettagságról való lemondását az elnökség 6 igen szavazattal elfogadja.
Eke Zoltánt az elnökség felveszi a felnőtt B keretbe 4 igen, 1 nem szavazattal 2 tartózkodás mellett.
Harkányi Zoltán a junior keretbe kerül 5 igen, 1 nem szavazattal 1 tartózkodás mellett.

3. napirendi pont: Bizottságvezetők és bizottsági tagok jóváhagyása
Az írásos anyagot Ludvig Ágnes a helyszínen osztja ki.
Határozatok:
- Zsigmond Tibor a versenybizottság vezetője - egyhangúan elfogadva.
- A minősítési bizottság vezetőjeként Hunyadi József, tagjaiként Hunyadi Károly, Schulek János és Szecsődy Ákos egyhangúan elfogadva.
- A sítájfutó bizottság vezetőjeként Vásárhelyi Tass, tagjaiként Goldmann Róbert, Kiácz Bence, Kopanyecz Attila, Kovács Zoltán, Tamás Tibor, Urbán Katalin és Vajda Kolos egyhangúan elfogadva.
- A tájkerékpáros bizottság: Kovács Péter bizottságvezetőként, tagjaiként Dosek Ágoston, Holluby András és Erdélyi Tibor egyhangúan elfogadva.
- A számítástechnikai bizottság újraalakulását az elnökség örömmel fogadja - Harkányi Ádámot vezetőként, Barna Pétert, Hegedüs Andrást, Kelemen Jánost és Kovalcsik Istvánt tagként egyhangúan elfogadja az elnökség.
- A szenior bizottság vezetőjeként Argay Gyulát korábban megerősítette az elnökség, jelen alkalommal tagként Csekk Sándor, Cser Krisztina, Korik Vera, Kovács Ferenc, dr. Sindely Pál, Urbán Imre és Vass Tibor kapott teljes támogatást.
- A térképtár bizottság vezetőjét, dr. Lux Ivánt korában megerősítette az elnökség, jelen alkalommal egyhangúan elfogadja Gárdonyi Zoltán, Hegedüs Ábel, Kovács Péter, Miháczi Zoltán, Schell Antal, Szádeczky-Kardoss Tamás tagságát.
- A gazdasági bizottságban Galló Sándort vezetőként korábban elfogadta az elnökség, most Szádeczky-Kardoss Tamás tagságát hagyták jóvá egyhangúan.
- Az edzőbizottságba további tagokat - Gyulai Zoltánt és Vonyó Pétert - egyhangúan elfogadja az elnökség.
A térképbizottság tagjairól Sőtér János távollétében nem tárgyal az elnökség.
Sindely Pál megjegyzi, hogy a sajtó- és propagandabizottság még nem állt össze, Papp Dénesen kívül egyelőre még nincs jelentkező.

4. napirendi pont: Titkársági tájékoztató - Ludvig Ágnes
- 2000-es tájbiciklis VK futam rendezésére nyílik lehetőség a szlovák szövetséggel együttműködve.
Határozat: az elnökség nem látja akadályát a verseny vállalásának, egyhangúan elvi támogatását adja hozzá. Az anyagi kérdésekre később a konkrétumok ismeretében vissza kell térni.
- A Magyar Diáksportszövetség várja a tájfutó diákolimpia kiírását 2000-re, és központi rendezvény megszervezését helyezte kilátásba.
- Gyulai Zoltán (MSE), ill. Draskóczy Eszter és Madarász Anett (SZVSE) egy alkalomra szóló korengedélyét - OVB - az elnökség egyhangúan elfogadja.
(Fehér Ferenc távozik.)
- A június 14-15-én sorra kerülő Sportsziget rendezvényen az MTFSZ is megjelenési lehetőséget kap, szervezési előkészületei elindultak. A rendezvény nagy lehetőséget jelenthet a média, illetve az ISM felé.
- Átigazolási ügyben ad hoc bizottságot kell alakítani.
- Az ISM pályázati felhívásai megjelentek sürgős határidőkkel, az ügyvezető elnök és a megbízott főtitkár figyelemmel kísérik, és pályázatot adnak be rá.
- Meghívót kapott a szövetség a sportmarketing klub következő ülésére, nincs jelentkező a részvételre.
- Az emblémapályázatra számos pályamű érkezett be, az ülésen mindenki megtekinthette őket, és összesítő másolatot kapott. Ludvig Ágnes két utat lát az elbírálásra: az elnökség egyénenkénti szavazásának összesítésével, vagy egy szakértő bizottság véleménynyilvánítása alapján. Lux Iván úgy látja, hogy középszerű döntés sikeredne az elnökség tagjaitól, jobban bízik szakértők közreműködésében. Ötleteket ad az elnökség, kik legyenek felkérve szakértőként.
- Verhás Gergő diákolimpia döntőjén való részvételét, a létszám feletti meghívását az elnökség 4 igen szavazattal 1 nem és 1 tartózkodás ellenében megszavazza.
- A diákolimpián a feljebbindulás kérdésében az elnökségnek az az álláspontja, hogy mivel nincs külön diákolimpia versenyszabályzatunk, az aktuális versenyszabályzatot kell mérvadónak tekinteni. Határozat: a diákolimpián jogosultak egy korcsoporttal feljebb indulni a versenyzők 5 igen szavazattal 1 tartózkodás mellett. Lux Iván figyelmezteti az elnökséget, hogy abban az esetben, ha a hivatalos diákolimpiai programba bekerül sportágunk, az MDSZ szabályaihoz kell alkalmazkodnunk.
Sindely Pál távozásával a jelenlévők létszáma a határozatképesség alá csökkent, ezért a továbbiakban kötetlen beszélgetés alakul ki.
A levezető elnök rosszallását fejezi ki az elnökség tagjainak megjelenési fegyelme láttán, és megállapítja, miszerint hosszú tapasztalatában eddig még nem történt meg, hogy az elnökségi ülés szavazatképtelenség miatt abbamaradt volna. A napirenden szereplő további témákat - SZMSZ, szponzorhelyzet, határozatok áttekintése - a következő ülésre halasztják a jelenlévők, melynek időpontját június 7-ére tűzik ki.



Vissza a Tájfutás 1999/4. tartalomjegyzékéhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!