Jegyzőkönyv


Készült: az MTFSZ elnökségének ülésén
Időpont: 1999. április 16. 15.40-20.15
Helyszín: Szakszövetségek Székháza
Jelen vannak: Juhász Miklós elnök, Borosznoki László ügyvezető elnök, dr. Dosek Ágoston, Deseő László, dr. Kiss Endre, Kármán Katalin, dr. Lux Iván, dr. Sindely Pál, Sőtér János, dr. Zentai László, Zsigmond Tibor elnökségi tagok
Vasvári Viktor, a felügyelő bizottság elnöke, Páhy Tibor és Hegedűs Zoltán szövetségi kapitányok
Vásárhelyi Tass, Bíróné Szopori Éva és Makrai József vendégek
Hivatalosan távol van: Fehér Ferenc
Az ülést vezeti: Juhász Miklós, majd Deseő László
Jegyzőkönyvvezető: Ludvig Ágnes
Jegyzőkönyv-hitelesítők: dr. Dosek Ágoston és dr. Zentai László

1. napirendi pont: A szponzori helyzet áttekintése - Ludvig Ágnes
Ludvig Ágnes szóban tájékoztatja a jelenlévőket az eddig beérkezett összegekről, alakulóban lévő szerződésekről.
Deseő László reményt keltően hozzáfűzi, hogy tárgyalások vannak folyamatban további cégekkel, szerződések, támogatás várható.
Lux Iván e-mailben korábban küldött gondolatai a helyszínen kerültek kiosztásra, megállapítja, hogy a kérdéssel többet kellene foglalkozni, nemcsak tájékoztatás szintjén.
Deseő László önkritikusan bevallja, hogy az alelnöki cím fejében ígért 2 M Ft-ot tavaly nem tudta teljesíteni, ezért felajánlja lemondását. Ezzel együtt örömét fejezi ki, hogy a múlt évi tervek mégis meg tudtak valósulni.
Kiss Endre sikertelennek tekinti az elmúlt évet az elnökség és a sportág szempontjából, mert a körülmények, feltételek hiányoznak a szponzorszerzésre. Voltak jó részmegoldások, idén is törekszik rá. Munkájához azonban nem látja szükségét az alelnöki címnek, felajánlja más számára, amennyiben az illető számára eszközt jelentene tevékenységében.
Juhász Miklós megkérdezi a jelenlévőktől, hogy van-e, aki alelnök akar lenni, pénzszerzéshez használni a címet. Nincs jelölt, önjelölt, ezért kéri a két alelnököt, hogy töltse be továbbra is e posztot. A kérdés újbóli megvizsgálására az év második felében kíván visszatérni.
Határozat: a jelenlévők a két érintett tartózkodása mellett megerősítik Deseő László és dr. Kiss Endre alelnöki tisztségét.
Az érintettek tudomásul veszik a döntést.
Kiss Endre figyelmeztet arra, hogy bárhol is soroljuk fel a támogatókat, nem szabad senkit kihagyni.
Sindely Pál felhívja a figyelmet, hogy a hosszútávú OB-n a pénzjutalom ki lett osztva. A szerződés ez évben - az előzetes tárgyalásokkal ellentétben - ezt a tételt nem fogja tartalmazni.
Deseő László felhívja a figyelmet, hogy az elfogadott ez évi költségvetés tartalmazza kiadásként ezt a tételt.
Juhász Miklós megállapítja, hogy a jövőre nézve le kell vonni a tanulságokat, és a további pénzdíjak kiosztását szüneteltetni kell. Javasolja, hogy az elnökség minden ülésen tűzze napirendre a szponzori helyzet áttekintését.

2. napirendi pont: A válogatott aktuális kérdései - Borosznoki László, Hegedűs Zoltán, Páhy Tibor
Borosznoki László elmondja, hogy feladata a költségvetés lehetőségeinek és a válogatott programjának szinkronba hozása volt. Előterjesztése, melyet írásban megkaptak az elnökségi tagok, több variációt tartalmaz, és nagyságrendileg teljesíti a közgyűlésen megszavazottakat. A tervet a szövetségi kapitányokkal egyeztette, az ő adataikat felhasználva a költségvetésben rögzített 7,5 M Ft-ból 6,4 M Ft jutna a felnőtt és 1,1 M Ft az UP válogatottra. Összesen annyi pénz költhető el, amennyi e célra befolyik, részletes beosztása a szövetségi kapitányok hatásköre. Az UP programok közül pénzügyi szempontból az ifi EB a legfontosabb.
Juhász Miklós megállapítja, hogy az előterjesztés az előzetesen elfogadott elvekkel és a költségvetéssel összhangban áll.
Hegedűs Zoltán elmondja, hogy az eddigi eseményeken is volt egyéni (klub) költségvállalás, csak ez nem folyt át a szövetség pénztárán.
Juhász Miklós kijelenti, hogy a pénzkeret felhasználási eltéréseiről a szövetségi kapitányok javaslata alapján az ügyvezető elnöknek kell dönteni, a létszámtól és a meghatározott keretösszegektől csak lefelé lehet eltérni, ezt a javaslatot a jelenlévők egyhangúan elfogadják.
Lux Iván néhány szám realitásáról kérdez, Zsigmond Tibor néhány összegről már előre úgy érzi, hogy nem fogják tudni vállalni a klubok.
Juhász Miklós szerint azt kell megvizsgálni, hogy arányaiban elfogadható-e az előterjesztett költségtervezet. Megállapítja, hogy az utazások csak a teherviselés függvényében valósulhatnak meg. A nagy utazó létszámok miatt lesznek olyanok is, akik 100%-ot kell hogy térítsenek.
Kármán Katalin a VB-re való egyesületi hozzájárulást sokallja. Szerinte szűkítsünk a programokon, de a VB jobban legyen támogatva.
Juhász Miklós alapelve, hogy a kevésbé felkészültek fizessenek többet a válogatott szereplésért.
Határozat: 2 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett a többség elfogadja az előterjesztés szerinti program elemeit, a versenyek közötti eloszlás, valamint a felnőtt és az UP közötti elosztás elveit.
Kiss Endre szerint az UP részére mértéktartó, reális program készült, félő viszont, hogy a felnőtt VB-re tud-e teljes csapat utazni.
Juhász Miklós leszögezi, hogy az elnökség arra törekszik, a felnőtt VB-re teljes csapat tudjon kiutazni, bár a költségekre eddig még csak részben van meg a fedezet. (Juhász Miklós távozik.)
Kiss Endre a felnőtt és a junior VB terheit tartja kétségesnek, Sőtér János is lát aránytalanságokat.
Borosznoki László elmondja, hogy a dán versenynél nem történt megfelelő arányú befizetés, nem volt 50%-ra tervezve. Amennyiben az elnökség elfogadja a költségtervezetet, felhatalmazást kér a klubokkal való tárgyalásokra, szerződéskötésre (konkrét nevekre, összegekre); úgy gondolja, ha van a klubokban fizetési készség, akkor a programok megvalósulhatnak. Egyelőre csak a szövetségi oldallal lehet gazdálkodni, mert ha a klubok részéről nem jön be a tervezett összeg, nem áldozhatjuk fel a többi programot.
Deseő László úgy látja, hogy nincs 12 világszínvonalú versenyző, ezért megkérdőjelezi a teljes csapat kiutaztatását a VB-re, tudni kell, ki mennyire ambicionálja a VB-t.
Hegedűs Zoltán dicséri az ügyvezető elnök munkáját, aki a korábbi bizonytalan helyzetben próbál rendet teremteni, tárgyalni, és nagy terhet vett le a válláról.
A továbbiakban az elnökség hosszasan vitázik a célokról, besorolásokról, térítési arányokról. Kiemelik a VB szereplés fontosságát. Egyetértenek abban, hogy szükség van a differenciált támogatásra. Ez azonban fonák helyzeteket eredményezhet, melynek elkerülésére minőségi határt kell vonni a részvételhez. A feltételeket előre rögzíteni kell, de egyedi döntésre nyitva kell hagyni a lehetőséget. A kategorizálás szempontjairól, értékeiről az előterjesztett négy lehetőségről mindenki véleményt nyilvánít. Fontosnak tartják a kategorizálást, az egyes csoportokba való besorolás konkrét meghatározását, mely a jövőre nézve is előre tervezhetővé teszi egy klub számára a válogatottjára fordítandó költségeket. A jelenlévők egyhangúan jóváhagyják, hogy két legeredményesebb versenyzőnket, Oláh Katalint és Domonyik Gábort ki kell emelni a költségtérítésből, és részükre a maximális szövetségi támogatást kell megadni. Az előterjesztett variációk közül végül az elnökség szavazással választja ki az előterjesztés szerinti 2/a változatot, a programok hozzárendelése nélkül. További szavazatok: 2 igen a 3/a-ra, 1 tartózkodás, 1 fő az egész rendszerre nemmel szavazott Borosznoki László szerint ez a felnőtt és junior VB-re jelent döntést, a továbbiak még kidolgozást igényelnek.
Deseő László úgy látja, hogy a második félévre vonatkozóan kiértékelés és elvi döntés szükséges, ehhez kéri Zsigmond Tibor közreműködését.
Hegedűs Zoltán eltávozik (edzőtáborba viszi a válogatottat).

3. napirendi pont: A környezetvédelmi bizottság tervei - Urbán Imre
Írásos anyag előzetesen szétküldve.
Urbán Imre kiegészítésként elmondja, hogy idén nem akadt konfliktusra ok a területgazdákkal, a rendezők általában tudják, hogyan kell viselkedni, sőt nagyobb rendet hagyunk magunk után, mint találtunk.
Zsigmond Tibor ajánlja, hogy a Tájfutásban mielőbb jelenjen meg útmutató a terephasználat engedélykéréseiről.
Sőtér János saját tapasztalatából javasolja, hogy a rendezők először a közigazgatási szervnél tájékozódjanak, ahol az erdő tulajdonosáról, helyi védettségről, magángazdaságokról stb. információt kaphatnak. Úgy tapasztalja, hogy sokkal kiterjedtebb az előkészítő feladat, mint korábban volt. Az érintett szervek részére pedig bejelentést tegyenek a rendezők, ne engedélyt kérjenek.
Lux Iván fontosnak látja, hogy az engedélyezés és ellenőrzés módszerét rutinszerűvé tegyük. A személyes kapcsolattartás fontosságára mutat rá, mely a generális lehetőségeket biztosítja.
Deseő László egy színes, népszerűsítő stílusú kiadvány összeállítását tartaná hasznosnak, mely a szponzorok megjelenítésére is alkalmat adna.
Sindely Pál a versenyek utáni köszönetnyilvánítás fontosságát hangsúlyozza, ne csak bejelentést küldjünk.
Dosek Ágoston rákérdez, hogy van-e különbség a tájfutó és a tájbiciklis versenyek megítélése között.
Urbán Imre a személyes kapcsolatokat tartja fontosnak a hatóságokkal kialakítani, továbbá jónak tartja, ha a tájfutásról szóló tervezett kiadványt a megfelelő helyekre eljuttatjuk.

4. napirendi pont: Az elnökség ülésterve - Borosznoki László, Ludvig Ágnes
Írásos anyag előzetesen szétküldésre került.
Lux Iván témajavaslata: a megyei szövetségek igénylik a találkozót az elnökséggel.
Deseő László szerint a hatékonyság növelése érdekében külön kell választani a problémák kifejtését és a döntéshozó elnökségi ülést.
Zsigmond Tibor javasolja, hogy az idei Hungária Kupáról, valamint a szövetség többi nagy versenyéről a rendezők számoljanak be a verseny előtt. Ezt az előre való tájékozódást Deseő László is fontosnak tartja.
Ludvig Ágnes elmondja, hogy a bajnokságokra szóló megbízólevélben az MTFSZ kéri az egy évvel korábbi tájékoztatást a bajnokságok előtt, ennek azonban tapasztalata szerint alig néhányan tesznek eleget.
Kiss Endre javasolja, hogy az elnökség rögzítse konkrétan, mikor legyen meghallgatás a nagy versenyekről.
Sőtér János szerint az elnökség tartozik annyival a tájfutó társadalomnak, hogy jobban érdeklődik a megbízásából létrejövő versenyek iránt. Szigorítani kell, és betartatni a feltételeket. Véleménye szerint a térképek egy része nem üti meg a megfelelő színvonalat, ennek megváltoztatására is kell lépéseket tenni.
Kiss Endre szerint ennek kapcsán az elnökségnek a tagok érdekeik képviseletében kell fellépni, ha szabálysértést tapasztal.
Zsigmond Tibor kéri a versenyidőszakban az elnökségi üléseket hétfői napra kiírni. Négy fő támogatja a hétfői napot, kettő a pénteket, három fő számára mindegy; a fél négyes kezdés mindenki számára elfogadható.
Kiss Endre elfogadásra javasolja az írásos előterjesztést kiindulási alapként, melyhez a napi feladatok alkalomszerűen még hozzáadódnak.
Deseő László javasolja, hogy a beszámoltatásoknak legyen egy rendszere, hogy mely versenyről mikor, milyen mélységben kell tájékoztatni az elnökséget.
Határozat: az elnökség elfogadja az írásban előterjesztett éves elnökségi üléstervet.
Kármán Katalin, Páhy Tibor, Vásárhelyi Tass és Szopori Éva távoznak.

5. napirendi pont: Sajtókérdések - Papp Dénes
Papp Dénes írásos előterjesztése a meghívó mellett szerepelt. A helyszínen hozzáfűzi, hogy tárgyalt a Nemzeti Sport főszerkesztőjével, de konkrét ígéretet nem kapott híreink megjelentetésére. Ezzel együtt fontos, hogy a rendezők az eredményeket pontosan leadják. Kérése a sajtócímek és -kapcsolatok összegyűjtése minden megyében. Összeállította az első két hírlevelet, melyet ő az eddig ismert címekre e-mailen, a szövetségi iroda pedig faxon továbbít. A helyi sajtókban tartja inkább valószínűnek részletesebb beszámolók közlését, például a kerettagok bemutatását.
Deseő László közös gondolkodásra biztat, miből lehetne hírt, cikket csinálni. Tovább folytatva a természet- és környezetvédelem kérdéseit, azokat fel lehetne venni a hírlevélbe.
Papp Dénes kéri, hogy az elnökség körvonalazza a sajtó- és propagandabizottság feladatait, és kér önként jelentkezőket a bizottságba.
Ludvig Ágnes tájékoztatja az elnökséget, hogy Amler Zoltánt véglegesítették sportágunk tudósítójaként a Nemzeti Sportnál, akivel személyes megbeszélést folytatott. Sajnos az újság vezetőségének új koncepciója szerint csak igen korlátozott megjelenési lehetőségünk van. A médiafigyelő szolgálat az ISM-nél Székely Miklós révén továbbra is működik. A sajtóbizottságba való jelentkezésre eddig két felhívás is megjelent a Tájfutásban: eredménytelenül.
Deseő László javasolja, hogy készüljön egy összeállítás, melyben régi NS tudósítók emlékeznek vissza, ill. tájfutó politikusok szólalnak meg sportágunkról. Ezt a felvetést Papp Dénes is támogatja, és Kiss Endre is ötletet ad hozzá.
Papp Dénes panaszolja, hogy tájfutó társadalmunk igen kevéssé reagál sajtóügyekben küldött e-mailjeire.

6. napirendi pont: Titkársági tájékoztató - Ludvig Ágnes
- A kecskeméti Önkormányzati Dolgozók SE kéri felvételét tagjaink sorába, az elnökség egyhangúan elfogadja jelentkezésüket.
- Zsigmond Száva korengedélyét az elnökség egyhangúan megszavazza.
- Az SZMSZ az előirányzott időpontra el fog készülni.
- A megyei képviselők részére jogi kérdésekben június 4-re összejövetelt szervezünk.
- A rendőr EB-t a politikai helyzetre való tekintettel későbbi időpontra halasztják a rendezők.
- Az Alapítvány kuratóriuma a Postás Kupán ülést tartott, megszavazták dr. Dobrossy Istvánt elnökként, megtervezték a további tennivalóikat.
- A Gerevich alapítvány pénzügyi problémákkal küzd, megküldték a sportösztöndíj-szerződések másolatait.

7. napirendi pont: Egyebek
Zsigmond Tibor elmondja, hogy a 2000. évi bajnokságokat a naptárbizottság kiosztotta, egyedül a diákolimpiának nincs rendezője. A versenybizottság tagjai közül Hegedüs András lemondott, helyére Korbély Tibort javasolja, akit az elnökség egyhangúan elfogad.
Ludvig Ágnes emlékeztet, hogy a naptár- és versenybizottság összevonása függőben hagyott kérdés.
Borosznoki László felveti annak szükségességét, hogy a szövetség megbízásából rendezett versenyek előtt a szövetség kössön szerződést az alapvető dolgokról a rendezőkkel (pl. Silva rajt-cél használata). A ROB-VOB rendezőségével adódott probléma, akik a rajt-cél transzparens használatát feltételekhez akarják kötni.
Kiss Endre szerint a feltételek pénz hiányában nem elfogadhatók.
Deseő László felhatalmazza Borosznoki Lászlót a VOB-ROB rendezőségével való tárgyalásra oly módon, hogy a szövetség ne szenvedjen hátrányt belőle.
Sőtér János felajánlja, hogy bármely általa készített térképen a szövetség szponzorát kárpótlásként megjeleníti.
Deseő László megállapítja, hogy munkamódszert kell kialakítani szerződések kötésére, az előbbi problémák megelőzésére. Felveti a környező országokkal való együttműködések, kapcsolatok ápolásának szükségességét (pl. közös bajnokságok rendezése).
Az elnökség megállapítja, hogy az előző ülésen tárgyalt edzőbizottsági feladatok közé a továbbképzést is fel kell venni.
Vasvári Viktor felhívja az elnökség figyelmét a mérleg beadási határidejére, melyet előbb a felügyelő bizottságnak is véleményezni kell. Továbbá kéri az elnökségi meghívók pontos kiküldését.

8. napirendi pont: Az előző ülés jegyzőkönyvének jóváhagyása
Határozat: az elnökség az előző ülés jegyzőkönyvét egyhangúan elfogadja.
Az elnökség megállapodik a következő ülés időpontjában - május 17. -, és a levezető elnök bezárja az ülést.



Vissza a Tájfutás 1999/4. tartalomjegyzékéhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!