Jegyzőkönyv


Készült: az MTFSZ elnökségének ülésén
Időpont: 1998. november 16. (hétfő), 17.10-22.45
Helyszín: Országos Atomenergia Hivatal tanácsterem
Jelen vannak: Deseő László, dr. Dosek Ágoston, Fehér Ferenc, Kármán Katalin, dr. Kiss Endre, dr. Lux Iván, dr. Sindely Pál, dr. Zentai László, Zsigmond Tibor elnökségi tagok; Vasvári Viktor, a felügyelő bizottság elnöke, Hegedűs Zoltán és Páhy Tibor szövetségi kapitány, Scultéty Gábor, Vásárhelyi Tass meghívottak, dr. Hegedűs András, a naptárbizottság vezetője
Hivatalosan külföldön vannak: Juhász Miklós elnök és Sőtér János
Az ülést vezeti: Deseő László
Jegyzőkönyvvezető: Ludvig Ágnes
Jegyzőkönyv-hitelesítők: Deseő László és Zentai László

1. napirendi pont: Az előző ülés jegyzőkönyvének jóváhagyása
Határozat: a jegyzőkönyv 1 tartózkodás mellett elfogadást nyer.

2. napirendi pont: A válogatott keret kérdései - Hegedűs Zoltán és Páhy Tibor
Lux Iván kérdőívére, melyet a korábbi ülésre állított össze a válogatott sarkalatos kérdéseiről, négy elnökségi tag adott választ. Ezt kevésnek tartja, nem javasolja tárgyalni.
Deseő László fontosnak tartja megtárgyalni, mert elhalasztása egy év késedelmet jelentene.
Páhy Tibor elmondja, hogy még nem állította össze az ifi keretet, de módszereiben aláveti magát az elnökség döntéseinek.
Deseő László kéri, hogy a többi elnökségi tag is töltse ki a kérdőívet, és addig a következő napirend kerüljön sorra.

3. napirendi pont: A Magyar Kupa kérdései - Scultéty Gábor
Scultéty Gábor szerint a jelentés még korai, egyelőre észrevételeket gyűjtött, melyeket írásban előterjesztett. Ennek alapján a következő ülésre lezáró anyag készülhet. Az értékelés az élmezőny véleményét tükrözi, a rendezőkét kevésbé.
Deseő László problémának látja, hogy az MK-ba túl hirtelen vágtunk bele, nem kerültek precízen lerögzítésre a részletek.
Scultéty Gábor szerint egyedül a Szeged Kupa volt az előírásoknak megfelelő, a többieknél a követelmények nem teljesültek maradéktalanul. A legfontosabb tényező, a térbeli és időbeli elválasztás nem ítélhető meg teljesen. Összességében a 6 MK futam kiemelkedett az átlagos rangsorolók közül, jobb pályák és mezőnyök jellemezték. Tovább kell gondolkozni arról, hogy a várt többlet a jövőben miként valósulhat meg. Olyan rendezőket kell találni, akik be tudják tartani a követelményeket a pénzügyi többletterhek vállalása mellett. Második lépésben meg kell vizsgálni, melyik MK szabály szorul változtatásra.
Sindely Pál felveti, hogy az egész sorozatra egyszerre lehessen nevezni, egyszerre sorsolni, ez a rendezők munkáját könnyítené meg (nincs változtatás, pótnevezés, törlés).
Vásárhelyi Tass az MK versenyektől látványosságot vár nemcsak a célban, de a rajt kialakításában is.
Scultéty Gábor is támogatja, hogy minél több egységes dolog legyen a futamokon. A legtöbb gondot a nevezések körül tapasztalta, e téren kell valamit változtatni szerinte.
Zsigmond Tibor az általa ismert három verseny tapasztalatait összegzi. Megállapítja, hogy a rendezők általában igyekeztek a szabályokat betartani (kivétel a Budapest Kupa). Az időbeli elválasztást követendő példának tartja. A jövő évre a legnagyobb problémát a rendezők kiválasztásában látja, a 20 E Ft-os plusz jogdíj szerinte elég visszatartó erő.
Lux Iván megállapítja, hogy az elmúlt kísérleti évben bevált az MK elve. Sok probléma merült fel, de ezek a gyakorlat során el fognak tűnni. Scultéty jó, kompakt, jól áttekinthető anyagot állított össze. Csak néhány értelmes javaslatban kell dönteni. Sindely Pál ötletét támogatja.
Kármán Katalin szerint a 20 E Ft-os jogdíj elriasztó hatású, a rendezők nem tudnak többletbevételhez jutni ennek fedezésére. Az MK futamok elválasztása azt jelenti, hogy mindezért még lényegében két versenyt is kell rendezniük. Az MK kategóriák melletti B kategóriák - például junior - lényegében kiürülnek.
Fehér Ferenc felhívja a figyelmet, hogy az E és A kategória pályái ne legyenek azonosak az időbeli elkülönítés esetén. Javasolja a karantént, különösen sprintversenyen. Hasznosnak tartaná szövetségi ellenőr felkérését, aki segíti a rendezők munkáját.
Hegedűs Zoltán a térkép fontosságát emeli ki, vasárnapi MK futamnál, ha előző nap más rangsoroló is van, már ismert a térkép. Véleménye szerint a nevezési határidő is leszorítható az egyre általánosabb elektronikus feldolgozás mellett. Az indulók létszámának korlátozását elfogadhatónak tartja, például a ranglistahely alapján. A jogdíjat jogosnak tartja, ezen versenyekre várható külön szponzor megnyerése.
Ludvig Ágnes összegzi, hogy az MK rendezőit a jövő évtől háromszori fizetnivalók terhelik. Rajtuk való könnyítésként a szövetség foglalkozhatna az MK nevének komplett eladásával.
Dosek Ágoston úgy látja, hogy ez nem hozna új pénzeket a tájfutásba, a meglévő szponzorok csoportosítanák át adományaikat erre a címre. A rendezők feladatának látja a 20 E Ft kitermelését. Másrészről fonák helyzetnek látja, hogy a rendezők "dolgoznak", és a szövetségé a haszon. A Synergon ez évben is 250 E Ft-tal járult hozzá az összdíjazáshoz. Lehetett volna nyerni általa, mégis előfordultak távolmaradások az élmezőnyben. Nem volt megfelelő az érdeklődés iránta, pedig az élversenyzők igényét tükrözte a versenysorozat életre hívása. Az MK eredeti célja az volt, hogy olyan reprezentatív versenyeket rendezzünk, amelyekre nagy szponzort lehet szerezni. Meg kell próbálni új szponzorokat behozni. Az előírásokat szerinte tartani kell, hogy értékes legyen az MK cím.
Zsigmond Tibor rámutat, hogy 1999-re nincs egyetlen jelentkező sem, és gond a 2000-es bajnokságokra is rendezőt találni.
Lux Iván úgy látja, hogy a versenyformának ki kell forrnia magát, a Scultéty által összegyűjtött javaslatok irányába kell indulni. A jövőbeli rendezőket mindenképpen meg kell nyerni, rábeszélni a feladatra.
A versenyek darabszámának csökkentése merül fel, de a térbeli elosztás fontos. Leglényegesebb vonás a magas színvonal kell hogy legyen.
Határozat: Az év eleji együttes nevezésre 3 fő szavaz igennel, a javaslat elvetve. A versenyek előtt 4 héttel, a többi kategóriával együttesen elküldendő nevezésre egyhangú szavazással beleegyezését adja az elnökség.
Kiss Endre felhívja a figyelmet, hogy az elnökség szigorúan ragaszkodjon az MK szabályaihoz és az imént megszavazottakhoz. Nem látja értelmét a mezőny felhígításának az indulni jogosult, de nem nevező versenyzők helyén.
Deseő László javasolja, hogy a futamok szövetségi ellenőrei az MK bizottság tagjaiból kerüljenek ki. Javasolja irányelvek kidolgozását, mire terjedjen ki az ellenőrzés.
Határozat: az elnökség egyhangúan ellenőrzési funkcióval ruházza fel Scultéty Gábort, illetve az általa felkért személyt.
Scultéty Gábor vállalja a feladatot, és ígéri, hogy a rendezőkkel a legsarkalatosabb kérdéseket megbeszéli (térbeli és időbeli elválasztás).
Kiss Endre javasolja, hogy az elnökség hatalmazza fel Scultéty Gábort arra is, hogy informálódjon az ellenőrző bírón keresztül az előírások betartásáról; legyen kompromisszumra joga, de arra is, hogy az MK címet megvonja az arra érdemtelen versenytől. Kéri az elnökséget, hogy tegyen meg mindent a verseny komolyságának megőrzésére. Scultétyt kéri, hogy a finomításokat dolgozza ki, és tegye közzé a szaksajtóban.
Scultéty Gábor segítséget kér a jövő évi versenyek rendezőinek megnyerésére.
Deseő László javasolja, hogy Scultéty állítson össze prioritási sorrendet a jelentősebb klubokból, Hegedűs Zoltán és ő maga működjön közre a rábeszélésben.
Lux Iván felhívja a figyelmet, hogy a 20 E Ft-os jogdíj döntést igényel.
Kiss Endre leszögezi, hogy az MK nevet központi bevételért (kb. 500 E Ft-os nagyságrend) kell megpróbálni eladni. Ha a szövetségnek nem sikerül, akkor a rendezőnek joga van eladni az MK-t, ezért tartsuk meg a jogdíjat.
Deseő László szerint meg kell hagyni a lehetőséget a név eladására, ezért a rendezőkkel való tárgyalásnál a jogdíjat rugalmasan kell kezelni. Megköszöni Scultéty Gábornak a precíz előterjesztést.
Kármán Katalin kiemeli, hogy a dupla verseny lebonyolításában bukhatnak a rendezők.
Az elnökség visszatér a 2. napirend tárgyalására, mert Lux Iván időközben összesítette a kérdőívek (9 db) adatait.
A válogatás módszerére a többség a tétversenyeket (például bajnokságok) javasolta, a ranglista és a szövetségi kapitány szubjektív véleményét is figyelembe véve. Kisebb mértékben támogatták a klub óhajának, illetve a válogatott többi tagjának véleményét. Arra a kérdésre, hogy a korosztályos keretekbe milyen korú versenyzők tartozzanak, megoszlott a szavazat a saját korosztály és a kiválasztott egy korosztály között, elnökségi döntés szükséges. A keret kijelölésének időtartamára vonatkozóan az előre kijelölt keretet, mely év közben változtatható, javasolta szinte mindenki. A válogatottak edzésterveinek készítőjéről megoszlanak a vélemények, szavazás szükséges. Az edzések lebonyolítására egyértelműen a klubot, esetenként a közös edzést jelölték meg. Az edzőtáborokat kis számban célfelkészítésre javasolják, részben külföldön. A versenyek kiválasztására a többség a környező országok nagy nemzetközi versenyeit tartja elérhetőnek. A válogatott finanszírozásában a többség a klubok kb. 30%-os hozzájárulását várja.
Páhy Tibor egyetért a javasolt válogatási szisztémával (tétversenyek).
Dosek Ágoston figyelmeztet, hogy a válogatás elvei már megjelentek, az itt elhatározottak a jövőre nézve léphetnek életbe, ehhez Hegedűs Zoltán is csatlakozik. Lux Iván sem kívánta idénre megmásítani, Kiss Endre is úgy látja, hogy az 1999-re való válogatás elveivel már nincs dolga az elnökségnek.
Deseő László úgy látja, hogy nem lényegesen eltérőek az elvek a gyakorlattól, úgy véli, a szövetségi kapitányok egyezségre fognak tudni jutni.
Páhy Tibor is úgy véli, hogy nem lényegi a különbség, megmaradt a szubjektív lehetősége, minden választását meg tudja indokolni. Nem zavarja az új módszer, alkalmazkodni tud hozzá, össze fogja tudni állítani a válogatott névsorát. Nem látja akadályát, hogy valaki két keretnek is tagja legyen, de erről előre kell tudni, és összeegyeztetni a programokat.
Hegedűs Zoltán szerint mindössze három ilyen versenyzőről lehet szó, akinek helye lehet a junior VB-n, a többiek Páhy Tiborral készülhetnek, de meghívást kaphatnak az ő válogatójára is. Ezt a módszert Páhy elfogadhatónak tartja.
Deseő László ajánlja, hogy előre szabályozott módon kezeljék az átfedéseket; Kiss Endre szerint az elnökség adjon prioritást (junior VB vagy ifi EB), és akkor elkerülhetőek a konfliktusok
Az elnökség az év közbeni változtatásra a szövetségi kapitányoknak ad szabad kezet.
A létszámra vonatkozóan Kiss Endre a két váltónak megfelelő létszámot tartja célszerűnek, a többi Páhy Tibor szubjektív döntése szerint. Lux Iván is úgy látja, hogy edzésként és versenyeztetve funkcionálhat a kétváltónyi létszám.
Dosek Ágoston úgy véli, hogy az átlagnál komolyabb teljesítményt nyújtó versenyzők versenyeztetésébe invesztáljon a szövetség pénzt.
Páhy Tibor a kérdőív összesített értékelésével általában egyetért. A költségtérítés jelenlegi magas arányát (fele-fele) nem tartja járható útnak. Ismerteti az eddig kialakult programokat (havi egy közös edzőtábor), mely a BTFSZ-szel összefogva Vásárhelyi Tass közreműködésével körvonalazódott.
Vásárhelyi Tass ismerteti a szervezés részleteit, Ludvig Ágnes megerősíti, hogy a kalkuláció szerint a téli edzőtábor-sorozat kb. 100 E Ft-ba fog kerülni.
Deseő László üdvözli a lelkes, motivált hozzáállást. Az egységes elképzeléseket szimpatikusnak, az irányelveket elfogadhatónak tartja. Pénzügyileg azonban úgy látja, hogy a 2-2 váltó nem finanszírozható. Az A keret támogatására a szövetség lehetőségei szerinti maximumot kell előteremteni, a B keretből pedig az arra érdemes versenyzők támogatását javasolja. A jövő évi költségvetést még nem ismerve Páhy Tiborra és Ludvig Ágnesre bízza, hogy józan mértékkel indítsák a decemberi-januári programot.
Kiss Endre azt javasolja, hogy az edzőtáborprogram induljon el az előterjesztett és elfogadhatónak ítélt elvek alapján bő kerettel, melyet az elnökség utólag jóváhagy, az edzőtábori tapasztalatok után tegyen javaslatot a szűkebb keretre.
Páhy Tibor úgy tapasztalta, hogy a kicsiknél napról-napra változnak az erőviszonyok, előzetes bő keretnek az edzőtábor résztvevőit lehetne kinevezni, de névsort inkább a második edzőtábor után tenne az elnökség elé.
Hegedűs Zoltán szerint fontos, jó volt a kérdőív, még ha néhány ponton számukra meghökkentő eredményt is hozott. Beszámol a tervezett decemberi keretértekezletről, melyre meghívja az elnökséget; itt kerülnek sorra az elmaradt edzői fórumra tervezett előadások is. A jövő év tervezéséhez a financiális kérdéseket tartja sarkalatosnak: teljes keret utazását egyedül a skóciai VB-re tervezi. Elmondja, hogy következő nap Angliába utazik, és megpróbálja a legkedvezőbb lehetőségeket kinyomozni. Az elnökség véleményét kéri a VB-t megelőző skóciai edzőtáborról, 1-2 fő részvételére gondolt. Az előterjesztett keretnévsornál az A és B keret finanszírozási arányban különböznek. (az A keret 10%-nál kisebb, a B 30%-nál nagyobb önrész). Junioroknál nem javasol ilyen differenciálást.
Fehér Ferenc tolmácsolja az OCSB-n tartott edzőbizottsági ülésen kialakított véleményeket. Aggódnak az UP edzőtáborok finanszírozása miatt, a szövetségi kapitány (HZ) és a válogatott működésével kapcsolatban vannak problémáik: legyen keményebb, szerezzen tekintélyt, egyeztessen az edzőkkel, nem tartják alkalmasnak (lenne, aki vállalná), sok pénz megy el olyanokra, akik nem érdemlik meg, ezért a támogatások átcsoportosítását várják (UP-ra).
Hegedűs Zoltán megállapítja, hogy az edzőbizottság a keretértekezlettel azonos időben ülésezett, ezért nem vehetett részt rajta, és nem is tájékoztatták őt az elhangzottakról. Visszautasítja az edzőbizottság vádjait, mert a maga részéről megpróbált egyeztetést kezdeményezni. Tekintélyrombolónak tartja az edzők magatartását. Megállapítja, hogy sok legtöbb pénz azokra a versenyzőkre ment el, akikről az edzőjük nem vallotta be felkészületlenségüket.
Fehér Ferenc megállapítja, hogy az edzőbizottság az elnökség részére szánta a véleményt, de a szövetségi kapitány háta mögött tárgyaltak.
Kiss Endre javasolja, kérjen az elnökség írásos véleményt az edzőbizottságtól, terjesszék elő hivatalosan a véleményüket.
Ludvig Ágnes tolmácsolja Gera Tibor levelét, melyben lemond az edzőbizottság vezetéséről, és ajánlja, hogy az elnökség tagjai közül kerüljön ki az utódja.
Deseő László megállapítja, hogy a levél helyes önismeretről tesz tanúságot, az elmúlt évben bizonyos körök véleményei ütköztek, valamint "elbeszéltek" a szövetségi kapitány mellett. Az edzőbizottság üzengetéseit nem tartja sportszerűnek, nem a sportág érdekét szolgálják. A szövetségi kapitány bírálatának versenyeken, szemtől-szembe kellett volna hangot adniuk.
Határozat: Gera Tibor lemondását az edzőbizottság vezetői tisztségéről 7 igen szavazattal elfogadja az elnökség.
Fehér Ferencet kérték fel a bizottság vezetésére, aki még gondolkodik az elvállalásáról.
Lux Iván rámutat, hogy Gera megbántottnak érzi magát, mert úgy érzi, az elnökség nem figyel rá kellőképpen. Ajánlja, hogy az elnökség legyen fogékonyabb az ilyen problémákra
Zsigmond Tibor megállapítja, hogy Gera nem adott le írásos anyagot.
Deseő László megállapítja, hogy a ROB alkalmával tartott kibővített ülés után nem tettek további lépéseket a megbeszéltek szerint, szerepüket destruktívnak tartja.
Dosek Ágoston megállapítja, hogy a problémák az előző szereposztás óta nem változtak. A szövetségi kapitány húz legjobban, de a legélesebb kritikák célpontja. Szerinte Hegedűs Zoltán jó - az elnökség által kijelölt - irányba húzott, korai lenne egy év agilis ténykedése után mást javasolni helyette. Bízzon meg az elnökség benne, vigye tovább megkezdett munkáját.
Deseő László is megállapítja, hogy a szövetségi kapitány már többször is kapott megerősítést, és nincs napirenden, nem kérdés a szövetségi kapitány személye.
Lux Iván az Internet hullámain az ONEB és italozás kapcsán zajló vitáról számol be.
Kiss Endre a keretből kimaradó nevekre kíváncsi. A női keret szerinte messzemenően kimeríti az élvonalat, és lehet ütőképes, a férfiakat nem tartja annak.
Deseő László a férfiaknál a VB döntőbe kerülést tartja minőségi mutatónak, az idei tapasztalatok szerint a színvonal erősen megkérdőjelezhető.
Hegedűs Zoltán úgy gondolja, hogy három női versenyző és Domonyik várható reálisan a VB döntőbe. A többi férfira a váltó miatt van szüksége, a hazai eredmények alapján éles határ húzható utánuk. A B keretet elég nyitottnak tervezi, a hazai eredmények alapján válogatott ide, de a nemzetközi versenyeken fejlődniük kell még.
Deseő László a keret szűkítése mellett van. Fontosnak tartja a fizikai felkészültséget, feljebb kell értékelni azt a jelenlegi szintnél. Ezt itthoni felkészüléssel, itthoni versenyeken is meg lehet tenni.
Hegedűs Zoltán is megerősíti Deseő véleményét, tartott felmérőt, melynek eredményei a fizikai erősítés szükségességét igazolták.
Kármán Katalin tolmácsolja Bokros Andrea véleményét, hogy erős női váltó alakulása esetén ő is komolyan készülne.
Kiss Endre javasolja elfogadni az A és B keretet márciusig, amikor az addig végzett munka függvényében átértékelésre kerülhetnének a névsorok. Javasolja írásos nyilatkozat kérését a válogatottaktól a feladat, a felkészülés vállalásáról.
Határozat. a szövetségi kapitány által előterjesztett felnőtt válogatott keretet 7 igen szavazattal elfogadta az elnökség márciusig, azzal a megjegyzéssel, hogy minden tagjától írásos vállalást várnak a felkészülésükkel kapcsolatban.

4. napirendi pont: A Gerevich Alapítvány pályázatára beérkezett anyagok áttekintése, javaslattétel - Lux Iván
18 klub küldött pályázatot, melyek értékelésére Lux Iván dolgozott ki módszert. Megvizsgálta, hogy a klub eredményessége (utánpótlás-nevelés, ill. utánpótlás élversenyzése) hogyan áll arányban a megpályázott összegekkel. Ezen viszonyszám, tehát a pályázat "jósága" szerint állította sorrendbe a beküldőket. Összességében a 18 klub közel 3,7 M Ft-ra tart igényt (a keret: 1,5 M Ft). Az értékelést a helyszínen osztja szét Lux Iván, és elmagyarázza módszerét.
Ludvig Ágnes tájékoztatja az elnökséget, hogy az alapítvány kuratóriuma sorrendbe szedést, konkrét javaslatot vár az elnökségtől.
Zsigmond Tibor kifogásolja, hogy ez az értékelési módszer a pályázat minőségét mutatja, holott a közölt adatok sok helyen megkritizálhatók, néhány név megkérdőjelezhető.
Lux Iván elmélete szerint a szakosztályok ráfordítása arányban áll a teljesítménnyel.
Kármán Katalin és Kiss Endre javasolja, hogy minden pályázat kerüljön felterjesztésre az alapítványhoz.
Lux Iván 2,2 M Ft-ig ajánlja az előterjesztést (12 klub).
Az előterjesztés módszeréről két indítvány hangzik el: Zsigmond Tibor szerint inkább kevesebben kapjanak klubonként több pénzt (az eredetileg megpályázott összegeket), Kiss Endre szerint többen kevesebbeket, arányosítva. Konkrét összegeket is javasol, hogy ne legyen kieső.
Deseő László javasolja, az elnökség hatalmazza fel Lux Ivánt, tárgyaljon a kuratóriummal, tudja meg, mi a szétosztás elve.
Lux Iván a maga részéről elvégezte az algoritmizálást, az elnökségtől vár kollektív döntést. Vasvári Viktor megállapítja, hogy a kért sorrendbe állítás megtörtént.
Kiss Endre köszöni Lux Iván munkáját, a maga részéről el tudja fogadni a logikáját.
Lux Iván szerint az elnökségnek azt kell elhatároznia, hogy minden klub részesüljön-e a keretösszegből, vagy nem (arányosítás történjen-e).
Határozat: 3 igen, 4 nem szavazattal 1 tartózkodás mellett az elnökség elvetette, hogy minden klub kapjon a pályázati összegből. Tehát marad az eredeti sorrendbe állítás.
A Tipo TKE csak az adatlapot küldte be, írásos pályázatot nem írt. Határozat: a Tipo TKE pályázatát 7 szavazó nem tartja érvényesnek, ezzel nem kerül besorolásra.
Az elnökség megbízza Lux Ivánt és Ludvig Ágnest, hogy az elhangzottak szellemében összeállítsák a pályázat végleges anyagát, és leadják az Alapítványhoz.

5. napirendi pont: Javaslat a versenybizottság tagjaira - Zsigmond Tibor
Zsigmond Tibor a következő sporttársakat javasolja bizottsági tagként: Argay Gyula, Somlay Gábor, Urbán Imre, valamint utal rá, hogy további tag felvételét tervezi. Határozat: az előterjesztett névsort az elnökség minden tagja elfogadja.

6. napirendi pont: Titkársági tájékoztató - Ludvig Ágnes
- A szövetség a MOB ülésére kapott meghívót. Deseő László az elnök részvételét javasolja, akadályoztatás esetén ő maga menne el.
- Sporthuliganizmus és a sportrendezvények biztonsága címmel tartandó országgyűlési nyílt napra kapott meghívót a szövetség
- Dr. Dobrossy István vállalta a szövetség jogi feladatainak elvégzését (megyei átalakulások, alapszabályok ellenőrzése, a szövetség hiányzó szabályzatainak megalkotása).
- A Budapesti Asztali Labdarúgó Egyesület tagfelvételi kérelmét egyhangúan elfogadja az elnökség. Az egyesületnek aktív tájfutó versenyző tagjai vannak.
- Az előző ülés felhatalmazása szerint Ludvig Ágnes a bankszámlán tartósan lekötött 500 E Ft-ot.
- Az IOF-től írásos megerősítés érkezett Deseő László foot-O steering-group és Zentai László térképbizottsági tagságáról.
- Tárgyalás szükséges a Nemzeti Sportnál a sportágunk megjelenéséről az utóbbi idők mellőzöttsége miatt.
- A Gerevich pályázaton tájfutó élversenyzők részére összesen havi 150 E Ft sportösztöndíj került szétosztásra (Farkas Zsuzsa és Sprok Bence 25-25 E Ft, Domonyik Gábor 75 E Ft/hó, méltányossági kérelem nyomán Oláh Katalin 25 E Ft).
- A Gerevich alapítvány edzők számára is kiír pályázatot, melyre havi 50 E Ft-os kontingenst kaptunk. Határozat: a két szövetségi kapitány nyújtson be pályázatot.
- Az Országos Nappali Egyéni Bajnokságon saját, F50 kategóriában elért eredményének megsemmisítését kérte Bogdanovics András (MSE) és Andrássi Lajos (TSE), az elnökség elfogadta az érveket, és érvénytelenítette az eredményüket.
- A következő ülésen a díjak (Silva, Ripszám, év legjobbjai) odaítéléséről kell dönteni. Az edzőbizottság az év edzője díjra Zsigmond Tibort javasolta, ezt az elnökség egyhangúan támogatja.
- Az előző elnökség elhatározása volt a halhatatlanok albuma létrehozása az eltávozott sporttársakra való emlékezésképpen, Kármán Katalin konzultált róla Sipos Etelkával. Az elnökség felhívás közzétételét határozza el az újságunk lapjain.

7. napirendi pont: Egyebek
- Az ONEB-en, Bogácson történtek. Az elnökség írásos tájékoztatást kért dr. Nagy Árpádtól az eseményekről (italozás, rendbontás, rendőri intézkedés, rajthoz állás megtiltása).
Deseő László elfogadhatatlannak tartja a sportszerűtlen magatartást. Alapprobléma az erkölcsök lazulása.
Fehér Ferenc, mint az események tanúja, beszámol a történtekről. A szombat esti rendőri intézkedést egyértelmű rendőri túlkapásnak értékeli.
Dosek Ágoston szerint az efféle magatartást nevelői tevékenységgel lehet megfogni. Véleménye szerint az eltiltás nem fog visszatartani senkit az italozástól, rendbontástól; az edző, csapatvezető tudja kordában tartani. Hegedűs Zoltán magatartása példamutató e téren, az ő elmarasztalása nem jogos. Nagy probléma az élvonalbelieknél is mutatkozó italozás.
Deseő László szerint nem a versenyző kizárása a fő gond, hanem a háttérben lévő probléma, az alkoholizálás.
Lux Iván szerint el kell ítélni az italozókat, és a rendőrség szolidaritást érdemel.
Az elnökség felhatalmazza Zentai Lászlót, hogy az elnökség nevében választ fogalmazzon meg az üggyel kapcsolatban.
- Az Alapítvány kérdése
Kármán Katalin tolmácsolja Sipos Etelka lemondását az alapítvány elnöki tisztségéről, tagként kíván működni a továbbiakban. Helyére dr. Dobrossy Istvánt javasolja, aki vállalja is az elnöki tisztséget. Ily módon a Vass László kiválásával megüresedett hely is pótolva lenne.
Határozat: az elnökség elfogadja Sipos Eta lemondását az elnöki tisztségről, továbbá dr. Dobrossy István delegálását, és dr. Dobrossy Istvánt egyben kinevezi az alapítvány elnökének.
- Zsigmond Tibor az ukrán szövetség számára kér válaszlevelet Szerdahelyi Zoltántól a Youth Matchcsel kapcsolatban.
- Vasvári Viktor az alapszabály elfogadásának időpontját kéri közölni: 1998. június 20.
Az elnökség a következő ülés időpontját december 12-re tűzi ki, a válogatott keretprogrammal összekapcsolva.



Vissza a Tájfutás 1998/8 tartalomjegyzékhez!
Vissza a magyar nyelvû tájfutó információkhoz!