Jegyzőkönyv


Készült: az MTFSZ elnökségének ülésén
Időpont: 1998. augusztus 24. 16.10–20.30
Helyszín: Országos Atomenergia Hivatal tanácsterem
Jelen vannak: Juhász Miklós elnök;
Deseő László, dr. Dosek Ágoston, Fehér Ferenc, Kármán Katalin, dr. Lux Iván, dr. Zentai László, Zsigmond Tibor elnökségi tagok;
Vasvári Viktor, a felügyelő bizottság elnöke, Páhy Tibor szövetségi kapitány, dr. Hegedüs András, a naptárbizottság vezetője, az IOF foot-O bizottságának tagja
Hivatalosan távol vannak: dr. Kiss Endre, dr. Sindely Pál, Sőtér János hivatalos elfoglaltság miatt
Az ülést vezeti: Juhász Miklós
Jegyzőkönyvvezető: Ludvig Ágnes
Jegyzőkönyv-hitelesítők: dr. Zentai László és Zsigmond Tibor
1. napirendi pont: Az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása
Az elnökségnek nincs hozzátenni valója.
Határozat: a jegyzőkönyv egyhangúan elfogadásra kerül.
2. napirendi pont: Beszámoló a válogatott programjairól – Páhy Tibor
Az elnökség Hegedüs Zoltán edzőtáborban való tartózkodása miatt az utánpótlás válogatott kérdéseire fordítja a hangsúlyt.
Páhy Tibor tájékoztatja az elnökséget az utánpótlás ez évi fő versenyére, a Youth Matchre való felkészülés állomásairól, az edzőtáborokról, a válogatás rendszeréről – a rangsoroló versenyek előválogatók, és négy semleges terepen történik a válogatás. Elmondja, hogy a YM sikerei az egyesületi munka, a klubedzők eredménye is. Értékeli a YM eredményeit: a serdülő fiúktól dobogót várt, a serdülő lányok kellemes meglepetést okoztak, az ifi fiúk sérülés miatt nem tudták a várakozást teljesíteni. A felkészítés során a legnagyobb gondot a programegyeztetés okozta a felnőtt szövetségi kapitánnyal, több versenyzője esetenként a felnőttek, juniorok programjában vett részt, ez ütközéseket okozott, és a tervszerű felkészítést is akadályozta. A későbbiekre nézve úgy látja, hogy az eddigi feltételek mellett nem tudja végezni a munkáját, ha az elnökség úgy dönt, szívesen foglalkozna csak a legfiatalabbakkal. Úgy ítéli, hogy minden korosztálynak a maga életkorának megfelelő programot kell végrehajtani, kidobott pénz, ha az általa tervezettekben nem tudja alkalmas versenyzőkkel feltölteni. Emellett fennáll az ifi korcsoport túlterhelésének veszélye.
Juhász Miklós gratulál a YM-en elért sikerekhez, és megérti Páhy Tibor keseredettségét. Kijelenti, hogy meg kell próbálni úgy működni, hogy az előző gondok ne ismétlődjenek. Az átmeneti korcsoportot véli problémásnak, ezeknél a két szövetségi kapitány közötti szorosabb együttműködéssel megoldhatók a problémák.
Kármán Katalin megjegyzi, hogy két alkalommal Páhy Tibor előre kiírt tervére szervezte rá a felnőtt szövetségi kapitány a programját.
Dosek Ágoston is a saját bőrén érezte az átmeneti korosztály gondjait, véleménye szerint a módszeres felkészülés logikájából következik a versenyzési program, melyet az év elején kell kiszemelni. Világversenyen a két korosztállyal feljebb indulást emberi gyengeségnek tartja.
Páhy Tibor szerint józan megítélés esetén nem lehet ütközés, megfelelő felkészülési sorozat kell az egyes versenyzőknek.
Deseő László szerint a két szövetségi kapitány működésének első, kísérleti évéből le kell vonni a tanulságokat. Úgy látja, hogy a sportágból a szakszerűség hiányzik. Az éves ciklikus felkészülési görbét ki kell alakítani a két szövetségi kapitány egyeztetése nyomán (ezzel megakadályozni, hogy egy embernek többször kelljen csúcsformát hozni), erre kell "ráültetni" az embereket. Pillanatnyilag nagy a zűrzavar, nem lát tisztán, de nem tartja szerencsésnek a versenyzőt lemondatni az egyik programról a másik kedvéért.
Lux Iván nem tartja indokoltnak a nemzetközi mezőnyben való feljebbindulást. Fontosnak tartja, hogy mindenki a saját korosztályában készüljön, ki kell nevelni a versenyzőket, ami egy meghatározott folyamat. Az elnökség jóváhagyott egy utazó keretet, melyben utólag változások történtek, és erről az elnökség nem kapott tájékoztatást.
Zsigmond Tibor dicséri a kicsik részére tartott edzőtáborokat, fájlalná, ha Páhy Tibor lemondana. Úgy látja, hogy átfedés a lányoknál jövőre is előfordulhat. Egyetért a csákányospusztai edzőtáborral kapcsolatos kifogásokkal (tömeg, nem megfelelő lehetőségek). Javasolja, hogy a két kapitány egyeztesse a jövő évi terveket, hozza az elnökség elé, akkor kiderülhetnek a buktatók. Példákat sorol fel (Oláh, Domonyik, Lubinszki), akik már serdülőként junior VB-n szerepeltek.
Fehér Ferenc a csapatszellem kialakítását is fontosnak tartja, ezért érdekli, kik és miért nem vettek részt Páhy Tibor edzőtáboraiban. Felteszi a kérdést, miért nem az eldöntött személyek utaztak a nemzetközi versenyekre.
Juhász Miklós a probléma magját abban látja, hogy az ifi lányok a juniorokat szorongatják, a juniorok pedig a felnőttek közelébe sem jutnak. Bátorítja Páhy Tibort, hogy lelkesedéssel folytassa a megkezdett munkát. Az elnökséget pedig kéri, segítsen a konfliktushelyzeteket "kigyomlálni", megállapítja, hogy az elnökségnek közelebbről kellett volna a programokat megvizsgálni. Egyetért azzal, hogy a felkészülés egy ívre legyen felépítve, valamint mindenki a saját korosztályában versenyezzen.
Dosek Ágoston a régi beidegződést kérdőjelezi meg, hogy minden világversenyen maximálisan részt kell venni, az elnökségnek egyszer komolyan meg kellene lépni az előzmények ismeretében elhatározott korlátozásokat (lásd főiskolás VB döntés utáni új nevezései). Hegedüs Zoltán magasra helyezte a mércét a versenyzőkkel szemben, de az elnökségnek kell eldöntenie, mire költsön a szövetség pénzt. Takarékosabb megoldásként javasolja a környező országok színvonalas versenyein való részvételt, edzés jellegű felkészülésként.
Lux Iván javasolja, hogy a témára való visszatérés mindkét szövetségi kapitány jelenlétében történjék, amikor a sarokpontok rögzítésre kerülhetnek. Eltérő vélemények hangzanak el arról, hogy ez a jövő évi tervek előtt vagy után kerüljön sorra.
Páhy Tibor nem sok reményt fűz a két program összesimításához.
Kármán Katalin az edzőbizottság gondjait tolmácsolja a jičíni verseny befizetnivalói kapcsán, továbbá a PWT-n való részvétel is vihart kavart.
Juhász Miklós a verseny szervezésében közreműködő Szopori Évától részleteket kér a pénzügyekre vonatkozóan. Leszögezi, hogy a válogatottra rendelkezésre álló pénzt a jövőben a szövetségi kapitány vezérli. Javasolja rendszeres hírlevél összeállítását és kiküldését az érdekelteknek.
Zsigmond Tibor ezen konfliktusok elkerülésére ügyrend rögzítését tartja szükségesnek.
Határozat: Juhász Miklós javaslatára az elnökség elfogadja, hogy a következő ülésre Lux Iván állítsa össze a válogatottra vonatkozó elvi sarkalatos kérdéseket, melyek alapján a jövő évi tervezés megindulhat. Az ezt követő elnökségi ülésen sor kerülhet vitára, egyeztetésre, a harmadik alkalommal pedig a szövetségi kapitányok 1999. évi terveinek elfogadására.
Páhy Tibor a jövő évi tervezéshez versenykiírásokat kér, Lux Iván a környező országokat ajánlja figyelmébe.
3. napirendi pont: Beszámoló az IOF kongresszusáról, sportdiplomáciai kérdések – Deseő László, Zentai László, Hegedüs András
A témáról Zentai László részletes beszámolója a Tájfutás-ban megjelent.
Deseő László elmondja, hogy az IOF vezérkara nem tett jó benyomást rá, ezt mutatja az oroszok mozgolódása az európai szövetség megalakítására. Véleményét arra alapozza, hogy a skandináv amatőr gondolatmenet irányít, a foot-O-hoz való görcsös ragaszkodás, a változásra, kompromisszumra nem lát jeleket, nem tudnak a 20 éves megrögződésekből kilépni. Úgy látja, hogy az olimpiai mozgalomba kerülés terve sem meggyőző. Pozitívnak értékeli az oroszok javaslatát, ékverést jelentene a skandináv dominált vezetési struktúrába. Alapvető támogatás szintjén javasolja a részvételt, mert lehetőséget lát benne.
Juhász Miklós javasolja, hogy körkérdést intézzünk a többi európai országhoz a véleményük szondázására.
Lux Iván számadatokkal bizonyítja a skandinávok súlyát e sportágban, ezért nem tart szerencsésnek egy velük ellentétben álló szerveződést, valamint aggályainak ad hangot az oroszok ígéreteit illetően. Szerinte nem kell alapító tagnak lenni, a későbbi belépés nem járna hátránnyal, politikusabb lenne.
Vasvári Viktor felveti, hogy az IOF alapszabályával nem ütközik-e az európai szövetség megalakítása.
Dosek Ágoston szerint el kell dönteni, hogy kit küldünk, milyen felhatalmazással, és akkor van létjogosultság az ügyről tárgyalni.
Deseő László ismerteti az oroszok javaslatát az európai bajnokságok rendezésére, van alapszabály-tervezetük is, és tagdíj nélkül az iroda teljes finanszírozását is vállalnák. Személy szerint jó véleménnyel van az orosz sportdiplomatákról.
Az elnökség tagjai fontolgatják az európai szövetség előnyeit, hátrányait, Juhász Miklós komolyan megfontolandónak tartja a csatlakozást.
Hegedüs András nem látja olyan sötéten az IOF szerepét. Az olimpiára való kerülés eleve reménytelennek tűnik, az IOF ezért nem törtet érte. A foot-O bizottságban megtette a lépéseket Dosek Ágoston utódlása érdekében.
Deseő László szerint Dosek ügyét a korábbi döntés szerint tovább kell vinni, az európai szövetség alakulására el kell menni, de nem vállalni tisztséget, és majd a későbbiekben kiderül, van-e benne fantázia, vagy sem.
Lux Iván javasolja, hogy a elnök konzultáljon más nagy szövetségekkel Interneten keresztül, és ettől tegyük függővé Magyarország belépését. Juhász Miklós Deseő Lászlóra ruházza az információgyűjtést, aki elmondja, hogy a helyszínen már volt, aki belépett, de megosztott az európai mezőny.
Határozat: Az elnökség megerősíti Dosek Ágostont Hegedüs András utódjaként a foot-O bizottságba való kerülésre, és mindent megtesz ennek sikeréért. Deseő Lászlót az elnökség delegálja az oroszországi alakuló ülésre, aki optimális esetben be is léphet, előzőleg azonban a szondázás alapján várhatóan belépő országok listáját körözni kell az elnökség tagjai között.
Zentai László tájékoztat arról, hogy szeptember 11–13-án térképbizottsági ülésre kerül sor Budapesten, melynek megszervezését vállalja.
Ludvig Ágnes a sportdiplomáciai költségkeret igényléséről tájékoztat, melybe jövőre szükség esetén az európai szövetséggel kapcsolatos utakat is bele lehet venni.
4. napirendi pont: Jövőbeli hazai nemzetközi versenyek
Ludvig Ágnes ismerteti a Tabáni Spartacus pályázatát a 2000-es Hungária Kupa megrendezésére.
Zsigmond Tibor szerint próbálják meg a rendezők, a szövetségnek nincs hátrányára, mivel nem kérnek könnyítést a jogdíjakra.
A terepválasztásról általánosan kedvező a vélemény, de Ludvig Ágnes felhívja a figyelmet a Vértesi Tájvédelmi Körzet fenntartásaira.
Fehér Ferenc javasolja a beleegyezést adni, bonyolítsák felelősséggel a versenyt. Dr. Lux Iván a természetvédelmi és reklámkérdéseket javasolja pontosítani.
Juhász Miklós leszögezi, hogy a rendezés feltételeit elő kell írni a verseny megrendezésére, ki kell jelölni az elnökségből 1-2 főt, aki a tárgyalásokat folytatja, és a részleteket kidolgozza.
Határozat: Az elnökség egyhangúan támogatja a Tabáni Spartacus pályázatát a 2000-es Hungária Kupa megrendezésére a megfogalmazandó feltételek teljesítése esetén. A tárgyalásokra dr. Lux Ivánt kérik fel (plusz egy fő segítséget), aki vállalja a megbízatást.
A 2001-es Junior VB-vel kapcsolatos IOF szerződéstervezet fordítását Hegedüs András kiosztja, és kiemel néhány pontot.
Az IOF kedvezményes jogdíjat kér, részleges hirdetési lehetőség fejében.
Dosek Ágoston a korábbi junior VB-k magas költségeire utalva úgy gondolja, hogy ennek a fizetnivalónak a nevezési díjba bele kell férnie.
Juhász Miklós ötleteket ad a szerződés megszövegezéséhez.
Hegedüs András javasolja, hogy a szerződés aláírásával várjuk meg a következő elnökségi ülést, amikorra az összegyűlt vitás kérdéseket néhány kijelölt személy tisztázni tudja.
Zsigmond Tibor sürgeti az elnökséget, megerősíti-e a korábban kinevezett szervezőt, továbbá eldöntendő, milyen beleszólási köre lenne az MTFSZ-nek, mi a célja az MTFSZ-nek, és valójában ki a rendező (MTFSZ vagy BAZ Megyei TFSZ).
Juhász Miklós szerint az MTFSZ a VB rendezője.
Zsigmond Tibor szerint helyi rendezvényre helyi pénzeket könnyebben lehet mozgósítani.
Lux Iván szerint az MTFSZ égisze alatt megrendezett verseny bevételéből részesülnie kell a megyének, de a nyereség az MTFSZ-é, ezáltal, és a sikerből is az egész sportág részesül.
Zsigmond Tibor jelenleg nullszaldós pénzügyi egyenlegnél nem lát többet.
Fehér Ferenc szerint előre ki kellene kötni a részesedést.
Zsigmond Tibor szerint egy, a VB-re rászervezett többnapos rangsorolóból lehetne plusz bevételhez jutni.
Dosek Ágoston Zsigmond Tibor problémáját úgy fogalmazza meg, hogy az eddigi nullszaldós reményekhez most új "lefölöző", az MTFSZ lépne be.
Deseő László hasonló szerződést gondolna a helyi rendezőkkel az MTFSZ részéről, mint az IOF velünk.
Juhász Miklós a szerződéskötés különböző megoldásait fontolgatja.
Vasvári Viktor felhívja a figyelmet, hogy ne a nyereség arányában kapja a bevételt az MTFSZ, mert az szabályozható.
Lux Iván szerint az általános fő cél a pénzszerzés a sportág részére, ennek eszköze a nemzetközi verseny rendezése. A túléléshez pénz kell, ezeket elő kell teremteni. A sportággal való szolidaritást jelentené a lokális szponzori pénzek átcsorgatása az MTFSZ részére. Szükség van szervezőbizottság felállítására, az elnökség felügyelete mellett, ily módon az elnökség is részese lenne a rendezésnek.
Határozatok: az elnökség egyöntetűen támogatja a junior VB megrendezését, egyetért az előzményekkel.
Zsigmond Tibor vállalja a szervezőbizottság létrehozását, melynek elnöke lesz az MTFSZ részéről. A rendezőkkel kötendő szerződés véglegesítésére három főt (Hegedüs András, Zsigmond Tibor és Juhász Miklós) jelöl ki az elnökség.
Hegedüs András vállalja, hogy összefogja a szerződéskötést, vitás esetekben konzultál az elnökséggel.
Juhász Miklós javasolja olyan szerződést kötni, mely bevételt hoz a szövetségnek. Kéri a segítséget Zsigmond Tibor részére az előrelépéshez.
Zsigmond Tibor kijelenti, hogy egyértelműen a szervezőbizottság oldalán áll, szakmailag garantálja a megfelelő lebonyolítást (pálya, erdő, térkép).
Deseő László szerint a tervezésnél negatívumot nem szabad elfogadni, de ha az objektív körülmények rosszak, a szövetség állja azt.
A 2002-es VK futamokra szóló pályázatok az év elején ki lettek osztva. Jogdíjuk azonban igen magas (55 E FIM). Javasolja, hogy a környező országokkal összefogva 2000-ben pályázzon Magyarország 2004-re szóló VK futamra. Ezt követően a jövő évi Hungária Kupa szervezési előkészületeiről tájékoztatja az elnökséget.
5. napirendi pont: Problémák a területgazdákkal, erdészettel (a Tavaszi Spartacus, Eötvös Kupa és a 24 órás váltó kapcsán)
Az ügyben érintett versenybíróság elnöke, Mitró Zoltán, valamint Urbán Imre, a természet- és környezetvédelmi bizottság vezetője távollétében az elnökség immáron másodszor nem tud a témával érdemben foglalkozni.
Ludvig Ágnes felhívja a figyelmet, hogy a Pilisi Parkerdő írásbeli megrovására feltétlenül írásban kellene reagálni.
Az elnökség tagjai nem tartják elhanyagolhatónak a kérdést, valamint a bizottságtól tervszerűen felépített munkát várnak.
Juhász Miklós felkéri a mb. főtitkárt, hogy rosszallását írásban fejezze ki a hiányzó személyeknek, és a következő ülésre ismét hívja meg őket, a teljes bizottsággal együtt.
6. napirendi pont: Sajtókapcsolat – Juhász Miklós
Dosek Ágoston rendkívül időszerűnek tartja a kérdés felvetését. Az előző időkben sem volt gazdája a sajtóval való kapcsolattartásnak, nagyon hiányzik, aki rendszeresen ezért dolgozna.
Dr. Lux Iván nem kizárólagosan a TV-t tartja célpontnak, a többi médium megnyerése is fontos.
Dosek Ágoston szerint olyan személy lenne szükséges, aki kitartóan, megállíthatatlanul foglalkozik a sajtóval.
Juhász Miklós az idő előrehaladtára való tekintettel írásbeli véleményeket kér az elnökség tagjaitól a témával kapcsolatban a következő ülésre.
Zsigmond Tibor ismerteti, hogy vidéken kicsit kedvezőbb a helyzet.
7. napirendi pont: Az elnökség feladat- és ülésterve
Az elnökség a sok megoldandó feladat miatt az év hátralévő részére a havonkénti ülésezést tartja szükségesnek. A következő időpont: szeptember 21. lesz.
Vasvári Viktor bejelentette az elnökségnek, hogy a felügyelő bizottság megvizsgálja a térképkiadás rendjét.
8. napirendi pont: Titkársági tájékoztató – Ludvig Ágnes
– A mb. főtitkár táblázatosan összefoglalta az eddigi szponzori bevételeket, elkötelezettségeket. Ennek betartására kér az elnökségtől segítséget, Kármán Katalin vállalkozik rá
– A Magyar Diáksport Szövetség elutasította az MTFSZ kérvényét a hivatalos programba kerülésről, de támogatásra tett célzást.
– A szövetség emblémájának kidolgozása megoldandó feladat.
– Az előző elnökség által tervbe vett új díjazási forma (jelvény) is kidolgozásra vár
– A szövetségnek jogi feladatok elvégzésében van szüksége szakértő segítségre, ebben kéri az elnökség segítségét a mb. főtitkár (SZMSZ és egyéb szabályzatok kidolgozása, a megyei alapszabályok, átalakulás felügyelete).
– Fontos lenne egy másológép beszerzése a szövetség részére.
– A Kajak-kenu Szövetség tiszteletjegyet ajánlott fel a VB-re.
9. napirendi pont: Egyebek
Zsigmond Tibor szükségesnek tartja a Youth Match rendezőinek köszönetnyilvánítás küldését, a szlovák szövetséggel kapcsolatfelvételt a Magyarországon rendezendő szlovák OB-vel kapcsolatban és az alelnök-bizottságvezetői szerep összeférhetőségét.
Juhász Miklós a megjelenést megköszönve lezárja az ülést.


Vissza a Tájfutás 1998/7 tartalomjegyzékhez!
Vissza a magyar nyelvû tájfutó információkhoz!