Készült: a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség megismételt közgyűlésén
Helyszín: Vadas Jenő Erdészeti Szakközépiskola, Gyöngyös-Mátrafüred, Erdész u. 11.
Időpont: 1998. június 20. szombat, 20–22 óra
Jelenlévők: az MTFSZ tagszervezeteinek 74 szavazásra jogosult képviselője,
továbbá tanácskozási joggal a területi szövetségek képviselői,
az elnökség tagjai és a bizottságok vezetői,
az OTSH képviseletében dr. Koszorú István
Levezető elnök: dr. Szarka Ernő
Szavazatszámlálók: Cser Krisztina és Fehér Ferenc
Jegyzőkönyvvezető: Scultéty Gábor
Jegyzőkönyv-hitelesítők: Kopanyecz Attila és Veresné Sipos Eta
A közgyűlés a kiírt időponthoz képest jelentős késedelemmel kezdődött, mivel a határozatképes létszám elérésére kellett várakozni. A levezető elnök megnyitó szavaival felhívta a figyelmet, hogy ezen körülmények közt a közgyűlésnek csakis azon témákra kell koncentrálnia, melyekben a kellemetlen jogi következmények elkerülése érdekében feltétlenül döntést kell hozni. Ezzel összhangban Juhász Miklós elnök közölte, hogy nem kívánja megismételni az országos értekezleten elhangzottakat az elnökség rövid- és középtávú elképzeléseiről.
A jelenlévők egyhangú szavazással elfogadták a szavazatszámláló bizottság, a jegyzőkönyvvezető valamint a -hitelesítők személyét.
Alapszabály-módosítás
Az elnökség javaslatai és a tagoktól beérkezett javaslatok előzetesen írásban kiküldésre kerültek, így ezek ismertetése nem volt szükséges. Jelen jegyzőkönyv csak a hozzászólásokat és a határozatokat rögzíti, a javaslatok a jegyzőkönyv mellékletét képezik.
1. Az elnökség alapszabály-módosítási javaslatai a köztestület kiemelten közhasznú minősítésének megszerzéséhez.
A változtatásokat törvényi előírások tették szükségessé. A Ludvig Ágnes által összeállított anyagot az OTSH jogi főosztálya ellenőrizte.
A témához egy hozzászólás hangzott el: Virág István nem ért egyet az elnökség működésével kapcsolatosan azzal, hogy rendkívüli ülés összehívását a főtitkár is indítványozhatja. Válaszul az elnökség részéről Deseő László szakmai szempontokkal indokolta a módosítási javaslatot.
Határozat: elfogadva (67 igen, 2 nem, 5 tartózkodó szavazattal).
2. Az elnökség egyéb, a folyamatos működést segítő javaslatai a közgyűlés (jogorvoslás) és az elnökség hatáskörével (bizottságok létrehozása, mandátumuk időtartama), összetételével (három alelnök kinevezése a megválasztott elnökségi tagokból) kapcsolatosan, kiegészítve a következő utólagos javaslattal:
A közgyűlés határozatképtelensége miatt megismételten összehívott közgyűlés a szavazásra jogosult képviselők számától függetlenül határozatképes.
Határozat: mindhárom javaslat egyhangúlag elfogadva.
Az elnökségi javaslat elfogadása egyben az alelnökök – Deseő László, dr. Kiss Endre és Zsigmond Tibor – kinevezését is jelentette.
3. A Debreceni Műanyaggyár SK alapszabály-módosítási javaslata, mellyel az elnökség is egyetért, mint a létező gyakorlatot írásban is rögzítő szabály: az MTFSZ-nek bármilyen címen fizetendő díj meghatározása közgyűlési hatáskör.
Határozat: elfogadva (1 ellenszavazattal, 5 tartózkodással).
4. Az Energia Vasas Alpesi Rózsa alapszabály-módosítási javaslatcsomagja, mely az elnökség véleményével ellátva került kiküldésre a tagságnak. A javaslatokat a közgyűlés egyenként kezdte tárgyalni.
a) A szövetség rövidített nevével kapcsolatosan dr. Tóth Imre emlékeztetett, hogy hasonló jellegű javaslatot az utóbbi években a közgyűlés már 2 alakalommal elutasított; ne legyen névváltoztatás.
Határozat: elutasítva (csak 17 igen szavazat).
b) A szövetség különböző szabályzatainak az alapszabályban történő felsorolását az elnökség nem támogatja, mert ez a folyamatos szakmai munkát akadályozná.
Határozat: elutasítva (csak 1 igen szavazat).
Bogdány Miklós megkérdezte a beterjesztőt, hogy nem tartaná-e célszerűnek további javaslatai tárgyalását jelen közgyűlés napirendjéről visszavonni. Válaszában Makrai József nem változtatott álláspontján.
c) A további javaslatok tárgyalása teljes passzivitást mutatott. A jelenlévők ezen kérdéskörben való felkészületlensége miatt a levezető elnök a javaslatcsomag következő közgyűlésre történő halasztását ajánlotta a közgyűlés számára.
Határozat: elfogadva (2 tartózkodással), a javaslatokat a következő közgyűlés újból napirendre tűzi.
Virág István hiányolta, hogy nincs hitelesített alapszabályunk. Többen is reagáltak, hogy a szövetség hivatalos lapjában közzétett alapszabály hivatalos voltához nem férhet kétség. Ezt a véleményt dr. Koszorú István is megerősítette. A megyei szövetségek kitartó igényére azonban Ludvig Ágnes ígéretet tett, hogy a most elfogadott módosításokkal az alapszabályt összeszerkeszti, és külön is elküldi részükre.
1997. évi mérleg
A szakértő segítségével elkészített. a felügyelő bizottság által megvizsgált és jóváhagyott, a hatósághoz határidőre benyújtott, és a tagsághoz írásban eljuttatott 1997. évi mérleghez hozzászólás nem volt.
Határozat: egyhangú szavazással elfogadva.
1998. évi költségvetés
A korábban már ismertetett tervezethez Ludvig Ágnes csak azt fűzi hozzá, hogy a korábbiakhoz képest igen magas összegű szponzori bevételi terv nem irreális, az új elnökségi tagok által hozott szerződések máris jelentős részben lefedik ezt a pénzügyi tervet.
Határozat: elfogadva (1 tartózkodás mellett).
További tagdíjrészletek
Az 1998. február 28-i közgyűlés határozata értelmében az új tagdíjrendszer két összetevőjét, az átigazolási díj és a versenynaptári díj tervezetét az új elnökségnek át kellett dolgoznia. Az elfogadásra beterjesztett új javaslathoz Deseő László fűzött magyarázatot, melynek lényege, hogy az átigazolásokban aktív egyesületeket a közös tehervállalásból nagyobb részvételre kényszeríti.
A közgyűlés tisztázta, hogy az átigazolás díja a döntés meghozatalával azonnal hatályba lép, az országos versenynaptári díj az egységes elbírálás miatt azonban csak 1999. január 1-jétől érvényes.
Vasvári Viktor javasolta, hogy a főiskolai, egyetemi tanulmányok idején az intézmény sportkörében sportolók az átigazoláskor és a visszaigazoláskor egyaránt mentesüljenek a díjfizetés alól.
Határozat: a módosító javaslattal együtt egyhangú szavazással elfogadva.
Egyéb
Virág István figyelmeztetett, hogy a mostani alapszabály-módosítások dacára a megyei szövetségek helyzete, működésük jogi keretei továbbra is tisztázatlanok, és sérelmezte, hogy ez a kérdés elkerüli az elnökség figyelmét. Dr. Tóth Imre javaslatát felkarolva Juhász Miklós ígéretet tett ebben a kérdéskörben egy szakmai tanácskozás összehívására, melynek időpontjára már talán e más sportágakat is érintő témát ismerő OTSH is ki tud dolgozni valamilyen megoldási javaslatot.


Vissza a Tájfutás 1998/5-6 tartalomjegyzékhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!