Jegyzőkönyv


Készült: az MTFSZ elnökségének ülésén
Időpont: 1998. április 20. 16.10–21.30
Helyszín: Országos Atomenergia Hivatal tanácsterem
Jelen vannak: Juhász Miklós elnök; Deseő László, dr. Dosek Ágoston, Fehér Ferenc, Kármán Katalin, dr. Sindely Pál, Sőtér János, dr. Zentai László, Zsigmond Tibor elnökségi tagok; Vasvári Viktor, a felügyelő bizottság elnöke; Hegedüs Zoltán és Páhy Tibor szövetségi kapitányok; dr. Hegedüs András, a naptárbizottság vezetője, az IOF foot-O bizottságának tagja
Hivatalosan távol vannak: dr. Kiss Endre, dr. Lux Iván
Az ülést vezeti: Juhász Miklós
Jegyzőkönyvvezető: Ludvig Ágnes
Jegyzőkönyv-hitelesítők: Fehér Ferenc, Kármán Katalin
1. napirendi pont: Az előző ülés jegyzőkönyve dr. Sindely Pál kiegészítésével (törölt klubok kiegészítése) egyhangúan elfogadásra kerül.
2. Napirendi pont: Egyebek
Farkas Gabriella átigazolási ügye – Vasvári Viktor
Vasvári Viktor az előző elnökségi ülés megbízása nyomán megvizsgálta az ügy írásos anyagait és körülményeit. Megállapította, hogy az ügyben összehívott ad hoc bizottság döntése az alkotmányjoggal ellentétes a szabad klubválasztással kapcsolatban. Megállapítja, hogy ennek szellemében nem tartható vissza egy versenyző sem átigazolási szándékában semmilyen határidővel és indokkal. Javasolja az ide vonatkozó tudnivalókat a szaklapban is megjelentetni.
Dosek Ágoston rámutat, hogy saját belső törvényeinket is át kell gondolni, Juhász Miklós később megoldandó feladatként jelöli ki az átigazolás szabályainak átfogalmazását.
Határozat: a felügyelő bizottság javaslata alapján Farkas Gabriella átigazolását a Ceglédi Germán Rt. Bem-Vasutas SE-hez 1998. április 20-i dátummal az elnökség egyhangúan jóváhagyja.

Honvéd Kupa ügye
A VHS fellebbezést küldött az elnökség előző döntésével kapcsolatban, mely a Honvéd Kupa rangsoroló rangját május 23–24-i megrendezés esetén megvonja.
Az elnökség 1 tartózkodás, 2 ellenszavazat mellett fenntartja korábbi állásfoglalását. Egyben ajánlja a klubnak, hogy későbbi (nyár, őszi szabad hétvége) időpontot kérjen, amelyre megkapnák a rangsoroló besorolást.
3. napirendi pont: Titkársági tájékoztató – Ludvig Ágnes
– A Pilisi Parkerdő Rt. reklamációt küldött a szövetségbe a Spartacus Kupa kapcsán. Ludvig Ágnes felkérte a rendezőséget a körülmények megvizsgálására, jelentéstételre és a károk lehetőség szerinti helyreállítására.
Sőtér János beszámol a PPRT képviselőivel való tárgyalásairól, javasolja a további párbeszédet az erdészettel a jövő versenyei érdekében.
Az elnökség egyhangú álláspontja, hogy komolyan kell a reklamációt fogadni, és intézkedést kér a Tabáni Spartacus vezetőségétől, valamint beszámolót a következő elnökségi ülésen.
– Elkészült a Tájfutás legújabb száma, valamint a Dunaholding nemzetközi terepfutóverseny kiírása.
4. napirendi pont: Az elnökségi feladattervek megvitatása
Külügyek
Dr. Hegedüs András beszámol arról, hogy a jövő évi IOF világranglista versenyekre négy klub jelentkezett, közülük az Őszi Spartacus Kupát, valamint a Hungária Kupát javasolja az IOF-nek továbbítani (a másik kettő azonos volt az ideiekkel).
Határozat: az elnökség egyhangúan elfogadja, hogy 1999-re az Őszi Spartacus és a Hungária Kupával pályázzon az MTFSZ az IOF ranglista versenyek közé.
Zsigmond Tibor hozzáfűzi, hogy több résztvevőt vonzana két egymás utáni őszi verseny, ez a későbbiekben figyelembe veendő.
Dr. Hegedüs András írásban jelezte az elnökségnek, hogy IOF tisztségétől vissza kíván lépni, de ezt annak függvényében irányítaná, hogy a szövetség milyen funkciót pályázna meg a világszervezetben. Feltétlenül fontosnak tartja, hogy az ország képviselete folytatódjék. Tisztújító kongresszus következik Portugáliában, ezért megvitatandó egy elnökségi pályázat – korábban Dosek Ágoston volt jelölt –, ha ez nem sikerülne, akkor a foot-O bizottságba kell utódot küldeni.
Dr. Zentai László az anyagi vonzatokra világít rá – a csekély OTSH támogatás mellett a résztvevőknek komolyan hozzá kell járulni egy-egy külföldi úthoz.
Dosek Ágoston pedagógusként nem tudja vállalni a gyakori elnökségi üléseken való részvétel költségeit. Deseő László az elnökség támogatása esetén aspirálna az IOF elnökségi tagságra, mert elő tudja teremteni a szükséges pénzt.
Az elnökség többsége egyetért két pozíció megtartásával az IOF-ben.
Dr. Hegedüs András úgy látja taktikusnak, hogy előbb az elnökségi tagságot kellene megpályázni, ha ez nem sikerülne, akkor utódot hagyni maga helyett a foot-O bizottságban.
Határozat: Dr. Zentai László tisztségviselését az IOF térképbizottságában megerősíti az elnökség. Egyhangúan elfogadják, hogy az elnökségbe Deseő Lászlót próbáljuk delegálni, azzal a feltétellel, hogy a sportdiplomáciai kereten felüli költségeket maga vállalja, és megfelelő módon próbálja képviselni az országot. Sikertelenség esetén Dosek Ágostont javasoljuk a foot-O bizottságba.
Az IOF kongresszusra az előzők alapján Deseő Lászlót kell kiküldeni, az ezzel kapcsolatos ügyintézést Ludvig Ágnes és dr. Zentai László végzi.
Hazai bizottsági teendőit illetően dr. Hegedüs András a naptárbizottság vezetését a korábbiak szerint vállalja, a versenybizottsággal való összeolvasztása és vezetése nem fér bele az idejébe. Az elnökség egyhangúan megerősíti őt és bizottsága tagjait (Argay Gyula, Gera Tibor, Zsigmond Tibor) pozíciójában.
Juhász Miklós megköszöni dr. Hegedüs Andrásnak az eddigi munkáját, további sikereket kíván, és számít tapasztalatára.
Dr. Zentai László a feladatterve további részében az informatika útjaival foglalkozik, az Internetre való áttérést tartja fontosnak, az MTFSZ-nél beállítandó webszervernek kell hivatalos fórummá válnia.
5. napirendi pont: Közgyűlési előkészületek
Alelnökök kérdése
Juhász Miklós szakmai alelnöknek Zsigmond Tibort javasolja a közgyűlés elé terjeszteni, ezzel minden jelenlévő egyetért. További alelnökök választásánál a pénzszerzést tartja szempontnak.
Vasvári Viktor alapszabály-módosítást javasol a közgyűlés elé terjeszteni, miszerint az elnökség kapjon szabad kezet az alelnökök kinevezésére, mely rugalmasabb lehetőségeket adna. Zsigmond Tibor a társadalmi elnök címet javasolja a támogatást hozó egyéneknek, Dosek Ágoston Gerely Ferencet javasolja erre a címre.
Az elnökség egyhangúan elfogadja Gerely Ferenc jelölését társadalmi elnöki címre.
Dr. Lux Iván írásbeli hozzászólásában javasolja, hogy a szponzorszerző alelnöki cím összeghatára 1,5 M Ft legyen.
Dr. Kiss Endre ígérete szerint 2 M Ft-ot tud hozni, ezért a jelenlévők egyhangúan támogatják alelnöki jelölését.
Dosek Ágoston nemzetközi kapcsolatai révén Deseő Lászlót javasolja, aki 1,5 M Ft-ot ígér. Az elnökség 1 tartózkodás mellett támogatja Deseő László jelölését.
Az 1998. évi költségvetés
Ludvig Ágnes a fix bevételek és kiadások ismeretében készített előzetes tervet, melyet az előző vállalásokkal kiegészít.
Sőtér János megállapítja, hogy a kiadások zömét a válogatott fenntartása teszi ki. Hegedüs Zoltán ígéri, hogy csak azokra fog költeni, akik ezt kiérdemlik. Páhy Tibor panaszolja, hogy nem tud programot tervezni teljes bizonytalanságban.
Juhász Miklós megállapítja, hogy az iroda legszükségesebb fenntartása is nagyobb összeg a tagdíjnál, de Kármán Katalin közvélemény-kutatása szerint a klubok jobban nem terhelhetők. Sindely Pál a válogatott finanszírozására a klubok költségrészesedését ajánlja.
Hosszú vita következik az egyes tételekről, végül kialakul a közgyűlés elő vihető forma, melyet mindenki elfogad.
1997. évi mérleg
A mérleghez szükséges leltár az előző napon véglegesült, Ludvig Ágnes szakember segítségét fogja kérni a kiszámításhoz. Javasolja, hogy kiküldés előtt két elnökségi tag, majd a felügyelő bizottság hagyja jóvá. Ezt a megoldást az elnökség egyhangúan elfogadja.
Tagdíj
Kármán Katalin és Deseő László dolgozott ki több variációt az átigazolás és a versenynaptár díjairól.
Az elnökség egyhangúan elveti, hogy az átigazolás évszakfüggő legyen, és az 1. változatot fogadja el, de kéri Kármán Katalint, néhány meghatározással egészítse ki. (Vitás esetben 5000 Ft felár, külföldi + válogatottaknál 10 000, elsőosztályú és aranyjelvényes 5000, iskolai sportegyesületek 500, minden más esetben 1000 Ft.)
A versenynaptárdíjaknál Dosek Ágoston összefoglalása szerint nappali rangsoroló és nappali bajnokság ára 5000 Ft, egyéb versenyeké 1000 Ft, diákversenyek nevezési díj nélkül díjtalanok. Határozat: A fenti előterjesztés a kiegészítésekkel egyhangúan elfogadást nyer. Fizetési határidő a versenynaptárdíjra március 30., ez évben május 30.
Ludvig Ágnes a tagdíjjal kapcsolatban néhány értelmezést kér az elnökségtől:
– Az egyéni tagok tagdíja az előző év szerint 20 E Ft, melyet két fő már be is fizetett.
– Az egyéb szervezetek tagdíja 9600 Ft.
– A rangsoroló versenyek utáni díjat a megyei szövetségeknek is fizetniük kell.
Középtávú tervek
A feladatfelosztás szerint az elnökség tagjaitól kapott részek alapján Juhász Miklós állítja majd össze.
A tagoktól beérkezett javaslatok
Az elnökségnek kiküldött anyagok közül Zsigmond Tibor véleménye szerint egyedül az alapszabály-módosítási javaslat (Alpesi Rózsa) közgyűlési hatáskör, a többi elnökségi választ igényel. A Hajdú-Bihar Megyei TFSZ levele a megyei sportszövetség ajánlatairól, melyben a pénzeszközök "felfelé áramoltatását" tiltja: az elnökség megállapítja, hogy a tagdíjrendszer nem az elnökség, hanem az egész sportág éves gondjait oldja meg. A versenybírói díjakkal kapcsolatban a maximális javaslatot elfogadja. (Országos versenybíró: 800, elsőosztályú: 600, másodosztályú: 400, harmadosztályú: 250, gyakorló: 150 Ft/óra.)
Az Alpesi Rózsa javaslatai közül közgyűlési szavazás szükséges két kérdésben, egy kérdést támogat az elnökség, egy bekezdést pedig az OTSH jogi főosztálya álláspontja miatt nem javasol.
Zsigmond Tibor javaslatot tesz a bizottságok kinevezésének határidejében és fellebbezés kérdésében. Az elnökség mindkettőt elfogadja, és saját javaslatként terjeszti majd a közgyűlés elé. Zsigmond Tibor javaslatára – mellyel egybehangzó javaslatot tett Valkony Ferenc a Kőbányai TFSZ nevében is – az elnökség egyhangúan elfogadja a diákolimpia 20-as korcsoportjának bevezetését 1999-től, továbbá a következő évi pályáztatásnál a nevezési díj eltörlését.
Valkony Ferenc javaslata a tagkönyv visszaállítására: az elnökség a sporttörvény véglegesítése után visszatér a kérdésre. A sajtókapcsolat kérdésében: az elnökség szándéka megtalálni a rátermett sajtófelelőst, aki a médiával való kapcsolatot tartja (információk, eredményleadás). A külföldiek indulásával kapcsolatos kérdések hosszabb átgondolást igényelnek, az elnökség későbbre halasztja.
Az edzőbizottság javaslata a válogatottak indulásával kapcsolatban a bajnokságokon. Az elnökség 1 ellenszavazat mellett a bajnokság jelenleg érvényes szabályai mellett voksol.
Az elnökség következő ülése a közgyűlés előtt kerül sorra. A témák végére érve Juhász Miklós lezárja az ülést.



Vissza a Tájfutás 1998/4 tartalomjegyzékhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!