Jegyzőkönyv

Készült: az MTFSZ elnökségének ülésén

Időpont: 1998. március 9. 16.10–20.40

Helyszín: Szakszövetségek Székháza tanácsterem

Jelen vannak: Juhász Miklós, az MTFSZ elnöke;
Deseő László, Fehér Ferenc, Kármán Katalin, dr. Kiss Endre, dr. Lux Iván, dr. Sindely Pál, Sőtér János, dr. Zentai László, Zsigmond Tibor;
Vasvári Viktor, a felügyelő bizottság vezetője;
Galló Sándor, dr. Szarka Ernő tiszteletbeli elnök meghívottak

Távol van: Dosek Ágoston külföldön tartózkodik

Levezető elnök: Juhász Miklós

Jegyzőkönyvvezető: Ludvig Ágnes

Jegyzőkönyv-hitelesítők: Kármán Katalin és Sőtér János

1. napirendi pont: Juhász Miklós, az MTFSZ elnöke köszönti az összegyűlteket, és a közös munka mielőbbi felvételére buzdít.

2. napirendi pont: Közgyűlési előkészületek – Ludvig Ágnes

Ludvig Ágnes emlékezteti az elnökséget a kötelező feladatokra, és ismerteti a meghívó tervezetét.

Galló Sándor beszámol a helyszín lefoglalásáról, a feltételek megszervezéséről.

Határozat: az elnökség egyhangúan jóváhagyja a közgyűlés időpontját (május 9.), helyszínét (Törekvés Műv. ház) és napirendjét. Javasolják a tájékoztatóban megemlíteni, hogy határozatképtelenség esetén legkorábban az ősz során kerülhet sor az ismétlésre.

3. napirendi pont: A szövetség helyzetének vázolása – Ludvig Ágnes

Ludvig Ágnes beszámol a szövetségi iroda tarthatatlan technikai körülményeiről, valamint a pillanatnyi pénzügyi helyzetről.

Juhász Miklós javasolja segítségkérő tájékoztatás megfogalmazását és közzétételét.

Dr. Szarka Ernő felajánlja segítségét archivált iratok tárolására.

4. napirendi pont: A feladatok felmérése, munkarend, ülésterv kialakítása

Deseő László javasolja, hogy a feladatokat strukturálni kell tájfutó szakmai és szervezési gazdasági kérdések szerint.

Juhász Miklós projekt jellegű munkát tart célravezetőnek.

Dr. Kiss Endre ajánlja, hogy a következő ülésre minden elnökségi tag tízperces összeállítással készüljön az általa fontosnak vélt területekről, tervekről, a szövetségi munka megújításáról.

Dr. Lux Iván ajánlja az elnökségnek a konkrét feladatok azonnali felsorolását, amellyel az elnökség foglalkozni akar, ennek nyomán a következő ülésre már írásos javaslatok születhetnének.

Juhász Miklós javasolja, hogy minden témakörnek legyen az elnökségből felelőse, aki a bizottságokkal együtt dolgozik. A legkritikusabb területeket az alelnökök hatáskörébe utalná, ezért tartja fontosnak alelnököket találni. Felkér mindenkit, tegyen lépéseket alelnök felkutatására.

Juhász Miklós kéri a jelenlevőket, hogy röviden emeljék ki a számukra fontos részfeladatokat.

Zsigmond Tibor az eddigi bizottságvezetőket és tagjaikat

Dr. Lux Iván javaslatára és rögtönzött összeállítása szerint az elnökség megvizsgálja a legfontosabb feladatokat és személyre szólóan felosztja egymás között. Elhatározzák, hogy a következő ülésre ennek alapján készülnek írásos anyaggal, melyet az iroda szétküld a többi elnökségi tagnak. Ennek nyomán megfogalmazhatók a feladatok, melyek lebonthatók végrehajtó csoportokra, bizottságokra.

Zentai László szerint az iroda helyzetének javítására, valamint a szabadidősportra nagyobb hangsúlyt kell helyezni.

Sőtér János szerint a jelen helyzetben az elnökségnek kellene feladatokat átvállalni a főtitkártól.

Dr. Kiss Endre az eladható és népszerűsítő eseményeket, a publicitás növelését tartja fontosnak.

Zsigmond Tibor szerint a Magyar Kupa, a minősítés, a szakosztályi pontverseny, az edzőképzés, a szeniorok dolgai, a sajtó, az előfizetők számának gyarapítása, irodai nyilvántartások a fontos kérdések.

Dr. Sindely Pál a sajtó, a szaklapunk, a web oldalak fontosságát, a tájfutás “eladhatóságát” hangsúlyozza, valamint a térképkészletek pénzzé tételét.

Kármán Katalin az ifjúsági és szabadidősport fejlesztését és népszerűsítő jellegét emeli ki.

Deseő László szerint elengedhetetlen a sportág átvilágítása, fontossági prioritások megállapítása. A szükségtelen területek lefaragása, illetve új erőforrások teremtése lehet cél. Úgy látja, hogy a szabadidősport a klubokban él, az élsport viszont nem működik.

Dr. Lux Iván az elhangzottakra időterv kialakítását kéri.

Ludvig Ágnes a jogászi feladatok fontosságára – szabályzatok megalkotása – hívja fel a figyelmet.

Juhász Miklós a sajtó és a diáksport fellendítését látja fontosnak.

Az elhangzottak alapján a feladatokat a következő felosztásban vállalják az elnökség tagjai:

– a szövetség működésével kapcsolatos kérdések, iroda munkájának átvilágítása, főtitkár személye – Juhász Miklós, Deseő László

– szabadidősport, ifjúság, szeniorok kérdései, tájékozódás egyéb ágazatai – dr. Dosek Ágoston, dr. Sindely Pál, Kármán Katalin

– versenyrendszer, versenynaptár, minősítés, Magyar Kupa, bajnoki rendszer – dr. Lux Iván, Zsigmond Tibor

– edző- és sportvezetőképzés, kapcsolat az iskolákkal, tantervi lehetőségek, természet- és környezetvédelem – Fehér Ferenc, Dosek Ágoston, Kármán Katalin és Hegedüs Zoltán

– terepek, terepgazdálkodás, térképek, hatósági kapcsolat, engedélyek – Sőtér János

– sajtó, kapcsolat szervezése, kommunikáció minden formája – erről későbbi döntés szükséges, esetleg külső személy bevonása lehetséges

– sportdiplomácia, IOF-kapcsolat, jelenlét a “világhálózaton” (web), szaklap – dr. Zentai László

– gazdasági kérdések – dr. Kiss Endre, Deseő László

– élsport, stratégia – dr. Dosek Ágoston, dr. Kiss Endre

Dr. Kiss Endre az élsport tekintetében a szakmai kérdéseket, illetve a menedzselést különíti el. Fontosnak tartja a sportágat bemutató kiadvány összeállítását.

Juhász Miklós minden elnökségi tagot kér az élsport és a PR-kérdések átgondolására.

Hegedüs Zoltán szerint a hazai élmezőny küzdelmei meghatározzák a válogatott keret eredményeit. A szigorú indítás után már látja körvonalazódni a csapatokat. A PR-kérdéseket lényegesnek tartja, a válogatottakat meg kell tanítani a megfelelő viselkedésre. A válogatók szakmai színvonalára ő is figyelmet szentel.

A felvállalt feladatokra problémafelvetést, rövid ismertetést, végrehajtható munkaterv leírását, megoldási javaslatot a következő ülésre írásban kell elkészítenie az elnökségi tagoknak.

Az üléstervre vonatkozóan a jelenlévők a hétfői ülésnap mellett döntenek – a következő időpontok március 30. és április 20. –, a helyszínt dr. Lux Iván adja munkahelyén.

Határozat: az elnökségi ülések alapszabály szerinti állandó meghívottjai a szövetségi kapitányok és a felügyelő bizottság vezetője, további tanácsadókat az elnökség a témák szerint, esetenként hív meg.

5. napirendi pont: Egyebek

A Honvéd Kupa időpontja

Zsigmond Tibor megállapítja, hogy a VHS időpont-módosítást nem kért, önhatalmúlag változtatta meg a Honvéd Kupa napját, ezzel a rangsoroló jogát vesztheti el.

Határozat: az elnökség egyhangúan úgy dönt, hogy ha május 23–24-én kerül megrendezésre a Honvéd Kupa, úgy az nem minősül rangsorolónak.

Vasvári Viktor a közhasznú társaságokról megjelent közlönyre hívja fel a figyelmet.

Dr. Zentai László a sportdiplomáciai utazásokról kér véleményt. Az elnökség véleménye, hogy ezekre a nevezéseket el kell küldeni, részvétel a lehetőségek szerint.

Ludvig Ágnes a tagdíjhátralékos DSK-k sorsáról kér döntést. Az elnökség szükségesnek látja, hogy az érintetteket megkérdezzék helyzetükről.

További téma nem merül fel, Juhász Miklós lezárja az ülést.