Jegyzőkönyv

Időpont: 1998. február 16. 16.20–20.20

Helyszín: FÖMTERV tanácsterme

Jelen vannak: Monspart Sarolta és dr. Szarka Ernő elnökhelyettesek;
Balogh Tamás. Dosek Ágoston, dr. Nagy Árpád, Schul ek János, Sőtér János, Szokol Lajos, Zsigmond Tibor elnökségi tagok;

Paskuj Mátyás és László Károly rádiós tájfutók, Hegedüs Zoltán szövetségi kapitány, Scultéty Gábor és Vásárhelyi Tas meghívottak

Távol vannak: Szabó Gyula külföldön tartózkodik, Veresné Sipos Etelka betegség miatt, és Tüskés Endre

Levezető elnök: dr. Szarka Ernő

Jegyzőkönyvvezető: Ludvig Ágnes

Jegyzőkönyv-hitelesítők: Schulek János és Sőtér János

1. napirendi pont: További Magyar Kupa-futam kijelölése – Scultéty Gábor

Scultéty Gábor rövide n beszámol arról, hogy az előző ülés irányelvei alapján tárgyalt a Szeged Kupa rendezőivel, akik vállalták is a futam megrendezését. A Mecsek Kupán rendezéstechnikai szempontból a 2. nap alkalmasabb.

Zsigmond Tibor felhívja a figyelmet az ifi és serdülő válogatók és a Magyar Kupa-futamok összehangolási hibáira. Sőtér János pedig arra figyelmeztet, hogy a sprint szabályai nincsenek még kidolgozva a kupa keretében.

Scultéty Gábor javasolja, hogy egyedi döntéssel kiemelkedően jó versenyzők egyedileg kapjanak meghívást. Kéri az elnökséget, döntsön abban a kérdésben, hogy legalább válogatott szintű versenyző kihagyás után visszatérve indulhat-e létszám fölött az MK-ban, továbbá kiemelkedő fiatalabb versenyző indulhat-e.

Az elnökség egyhangúan elfogadja dr. Sza rka Ernő összefogla lását az elhangzott vélemények alapján a meghívásról. Alapfeltétel az időbeni nevezés, a szövetségi kapitány javaslata, melynek alapján a Magyar Kupa bizottság dönt a versenyző meghívásáról.

2. napirendi pont: A rádiós tájékozódási futás problémái – Paskuj Mátyás és László Károly

Dr. Nagy Árpád összefoglalja az elnökségi ülést megelőző két órás konzultáció lényegét. A rádiós tájfutás képviselői csatlakozási kéréssel jelentkeztek, mert ki akarnak válni a Rádióamatőr Szövetségből, viszont a köztestületté alakulás a sportágukban nem oldható meg. Az elnökség tárgyalásban részt vett képviselői kinyilvánították, hogy az önállósodás útjára lépett rádiós tájfutókat segí tik, és első lépésben integrálódási szándékukat támogatják, és remé lik a jövőbeli teljes függetlenségüket. A csatlakozás számos problé mát vet fel (vb-részvétel, bajnokságok elismerése), ezért további egyeztetések szükségesek az OTSH-val, illetve az IOF-fel. A közgyűléstől elvi állásfoglalást kell kérni, hogy azMTFSZkeretén belül működhessenek. A szakmai önállósodás harcát mindenképpen nekik kell megvívni, az átmeneti állapotra az MTFSZ segítőkészségéről biztosítja a rádiós tájfutókat.

Paskuj Mátyás vázolja a problémáikat, úgy látja, hogy a sport águknak a MRASZ keretén belül nincs jövője. László Károly hozzáteszi, hogy változtatási szándékuk van, magas színvonalú versenyeket akarnak rendezni.

Dosek Ágoston figyelmeztet, hogy jogilag mindenképpen korrekten kell a kérdést megoldani.

Dr. Szarka Ernő támogató nyilatkozatot kér és vár, javasolja, hogy a sportág befogadására külön bizottság alakuljon, és vizsgálja meg a kérdést.

Határozat: a jelenlévők egyhangúan támogatják, hogy a közgyűlés elé kerüljön elnökségi javaslat az integrálódási kezdeményezésekre vonatkozóan.

Paskuj Mátyás köszöni az elnökség kedvező hozzáállását, és bí zik a jövőben. László Károllyal együtt távoznak.

3. napirendi pont: A sítájfutó bizottság beszámolója a sítájfutó vb-ről, további terveiről – Vásárhelyi Tas

Vásárhelyi Tas beszámol a sítájfutó vb-n való részvételről. Há rom nő és egy férfi versenyző, valamint két kísérő vett részt, saját költségen. Eredményük tisztes helytállást bizonyít. A magyarországi hóviszonyok miatt csak két versenyt tudtak lebonyolítani, de úgy látja, hogy országszerte érdeklődés mutatkozik az ágaz at iránt. Néhány versenyző összefogása révén elérhető közelségbe került egy nyomfektető gép megvásárlása. Vázolja ranglista, verseny, minősítés és térkép elképzeléseit. Úgy látja, ha bajnoksági szintig jutna az ágazat, ez egyre több résztvevőt hozna más sportágakból is. A bi zottság célja, hogy a két év múlva sorra kerülő vb-re már komolyab ban készüljenek a versenyzők, az olimpiára való esetleges bekerülés miatt nem szabad késlekedni a sítájfutás népszerűsítésével.

Az elnökség támogatását kéri a sítájfutás számára.

Az elnökség tagjai örömüket fejezik ki, hogy megfelelő mederbe került az ágazat, támogatják a bizottság törekvéseit, és hasznos tanácsokkal látják el Vásárhelyi Tast.

Hegedüs Zoltán klubja segítségét ajánlja, és más rendezési formákra tesz javaslatot.

Dosek Ágoston úgy látja, jó anyagot állított össze a bizottság, melynek alapján haladni tudnak. Az ob-kritériumokat a tájkerékpározáshoz hasonlóan kell kialakítani véleménye szerint.

Vásárhelyi Tas hozzáteszi, hogy a bizottság egész évben folytatja tevékenységét a végleges versenyforma, szabályok kialakítására.

Határozat: az elnökség 1 tartózkodás mellett elvi irányvonalként elfogadja a sítájfutó bizottság előterjesztését, alapvetően elégedettek azzal, és továbbdolgozásra buzdítják őket.

Vásárhelyi Tas két új jelentkező – Erdélyi Gyula és Vajda Kolos – felvételét kéri a bizottságba. Az elnökség egyhangúan jóváhagyja a bizottság bővítését.

4. napirendi pont: Közgyűlési előkészületek

Ludvig Ágnes beszámol róla, hogy minden szükséges intézkedés megtörtént, egyedül a levezető elnök személyére nincs még végső válasza.

Dr. Rédl Gábor ismerteti a jelölőbizottság munkamódszerét, eredményeit. Tapasztalata szerint a többség általában nem nevekhez ragaszkodik, hanem a jó munkához. A minimális tagjelölt létszámot sikerült összeállítani, viszont alelnökségre nincs vállalkozó.

M onspart Sarolta a területi elvre és a nők bevonására figyelmeztet.

Az elnökség kéri dr. Rédl Gábort, hogy alelnök jelölésére tegyen még erőfeszítéseket. A többi tájékoztatót elfogadja, és megköszöni a bizottság munkáját.

5. napirendi pont: Az előző két ülés jegyzőkönyvének jóváhagyása

Az elnökség hozzászólás nélkül 2 tartózkodás mellett hagyja jó vá a jegyzőkönyvet.

6. napirendi pont: A minősítési ponthatárok megállapítása – Schulek János

Az írásos anyag az ülés előtt kerül kiosztásra.

Schulek János az 1997- ben elért minősítéseket értékelve úgy látja, hogy Oláh Katalin kiválásával nagyon sok az I. osztályú nők száma. Úgy látja, hogy 6 pontos határ mellett még mindig 12 fő ér el I. osztályt, ezért javasolja 1998-ra a 6 pontos határ bevezetését.

Határozat: a nők I. osztályú minősítési határának 6 pontnál való meghúzását az elnökség jóváhagyja 2 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett. Dr. Nagy Árpád a nők megkülönböztetésével, a “nőellenességel” nem ért egyet.

Schulek János a 35-ös korcsoportú férfiak problémájár a világít rá, akik újratermelik és konzerválják az irreálisan jó pontértékeket. Ezért egy korrekciós tényező bevezetését ajánlja a pontszámítási képletnél.

Határozat: az elnökség 1 ellenszavazat mellett elfogadja az F35-ös kategóriában a +4 pontos korrekció bevezetését 1998-tól.

7. napirendi pont: A rangsoroló versenyek utólagos kijelölése

Ludvig Ágnes tájékoztatja a jelenlévőket, hogy a versenynaptár ban kiemelten megjelölt három versenyből kettő teljesítette a követelményeket, egy nem.

Schulek János javaso lja, hogy a közgyűlésig kapjon utolsó haladékot a harmadik verseny, ott kerüljön bejelentésre az esetleges törlése.

Határozat: az elnökség rangsoroló rangot ad a Kelet-EKO és a Jurisics Kupának, és feltételesen kéthetes határidővel a TITÁSZ Kupának.

8. napirendi pont: A bajnoki pontverseny szabályai

Ludvig Ágnes a térképhelyesbítés után adható pontok megmara dásáról kéri az elnökség véleményét. A térképbizottságnak már az előző években is gondot okozott a pontok megítélése, a térképkiadás gazdasági körülményei is megváltoztak.

Dr. Nagy Árpád és Sőtér János a pontok beszámítása mellett foglal állást, Monspart Sarolta szerint a tájfutás leglényegesebb eleme a térkép.

Dr. Szarka Ernő javasolja, hogy a következő ülésre a térképbizottság értékelje ki a megjelent térképeket, és állítsa össze a pontokat. Dr. Nagy Árpád a financiális oldalról ítélné meg a pontokat, a kiadót tartja lényegesnek.

Határozat: az elnökség 1 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett megbízza a térképbizottságot az értékelésre, a pontok kiszámítására.

9. napirendi pont: Az alapszabály kérdései – dr. Nagy Árpád, Ludvig Ágnes

Ludvig Ágnes emlékezteti az elnökséget az alapszabály problé máira, melyeket ismételten megtárgyalt az OTSH jogi főosztályával. Az OTSH ragaszkodik a sporttörvény értelmében a megyék szava zati jogának megszüntetéséhez, továbbá néhány kisebb változtatást javasol. Az első, legfontosabb változás alapfeltétele a szövetség köztestületként való bejegyzésének.

Zsigmond Tibor kéri az alapszabályt kiegészíteni, hogy a megyék, ha már szavazati joguk nincs, legalább tanácskozási joggal lehesse nek jelen a közgyűlésen.

Ludvig Ágnes a vélemények figyelembe vételével anyagot állít össze a közgyűlésre, és dr. Nagy Árpád ellenőrzése után kiküldi a tagoknak.

10. napirendi pont: Titkársági tájékoztató – Ludvig Ágnes

– Oláh Katalin egészséges kislánynak adott életet.

– Az elnökség sikeres működést kíván a Komárom-Esztergom megyei közgyűlésnek.

Egyéb téma nem merül fel, a levezető elnök bezárja az ülést.