Jegyzőkönyv (Elnökségi ülés, 1996. XII. 2.)


Készült: a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnökségi ülésén

Helyszín: Országos Találmányi Hivatal, elnöki tanácsterem

Időpont: 1996. december 2. 16.20-20.20

Jelenlévők: dr. Szarka Ernő és Monspart Sarolta elnökhelyettesek, Balogh Tamás, dr. Dosek Ágoston, dr. Nagy Árpád, Schulek János, Sőtér János, Szabó Gyula, Szokol Lajos, Tüskés Endre, Veresné Sipos Etelka, Zsigmond Tibor elnökségi tagok,

Vasvári Viktor a felügyelő bizottság képviselője

Távol van: dr. Holló József hivatalos elfoglaltság miatt

Levezető elnök: dr. Szarka Ernő

Jegyzőkönyvvezető: Ludvig Ágnes

Jegyzőkönyv hitelesítők: Balogh Tamás és Schulek János

Dr. Szarka Ernő, az ülés vezetője köszönti a megjelenteket és megnyitja az ülést. Felkéri a jegyzőkönyv vezetőjét és a hitelesítőket, akiknek személyét egyhangúan elfogadja az elnökség.

1. Napirendi pont: Az előző ülés jegyzőkönyvének jóváhagyása

A jegyzőkönyv megjelent a Tájfutás 96/6. számában. Zsigmond Tibor pontosítást fűz a jegyzőkönyvhöz: 2 napirend, 1. határozat: az elnökség tovább működik az 1997-es választásokig, amennyiben a közgyűlés megerősíti.

dr. Nagy Árpád szerint jogilag helyes az előző pontosítás, de véleménye szerint a sportág jövője szempontjából mindenképpen hasznos lenne, ha a megerősítést a közgyűlés megszavazná. Tüskés Endre ellenvéleményen van, ő megfontolandónak tartaná a tisztújítást.

HATÁROZAT: az elnökség a fenti kiegészítéssel elfogadja a jegyzőkönyvet.

2. Napirendi pont: Tájékoztató a közgyűlés előkészületeiről.

Az elnök távollétében Ludvig Ágnes számol be az előkészületekről. A korábbi elnökségi ülésen tervezett dátum a Múzeum programja miatt változott 15-ére, vasárnapra. A helyszín előkészítve, dr. Holló József és Galló Sándor személyesen egyeztették a múzeum vezetésével a hely- és eszközigényt. A tagság részére a meghívó a Tájfutás 6. számában megjelent, a többi meghívandó személy, testület is kapott értesítést. A programban az elnöki beszámoló az első, az elnökség Ludvig Ágnesre bízza, hogy egyeztessen az elnökkel e kérdésben. A gazdasági beszámoló elkészült, az elnökségnek előzetesen ki lett küldve. A felügyelő bizottság elvégezte ellenőrzését a szövetségi irodában, tapasztalataikról készül a beszámoló. A jutalmazásokkal kapcsolatos előkészületek megtörténtek. Az "Év edzője" díjjal az edzőbizottság foglalkozott az edzőkonferencia alkalmával.

Gera Tibor az edzőbizottság javaslatát tolmácsolja az "Év edzője" címre Bokros István személyében.

HATÁROZAT: az elnökség elfogadja az edzőbizottság javaslatát és 1 tartózkodás mellett dönt Bokros István kitüntetéséről.

Szokol Lajos felhívja a figyelmet, hogy az összetett bajnokokat is meg kell hívni a díjkiosztásra, esetleg klubja képviselőjeként.

Dr. Nagy Árpád figyelmezteti az elnökséget, hogy a korábbi években a díjazás kapcsán felmerült nevek, teljesítmények ne merüljenek teljesen feledésbe.

Ludvig Ágnes az előző években javasoltakat és díjazottakat is összegyűjtötte és az elnökség döntései ezek figyelembe vételével születtek meg.

dr. Nagy Árpád rámutat, hogy az éves beszámoló az egész elnökség beszámolója, mindenkinek segítséget kell nyújtani az összeállításához.

Monspart Sarolta vállalja, hogy a nemzetközi anyagokat összeállítja a beszámolóhoz, Dosek Ágostont kéri a válogatottra vonatkozó adatok megadására.

Balogh Tamás és Tüskés Endre a köztestületté alakulás fontosságára hívja fel a figyelmet. Ezzel kapcsolatban Vasvári Viktor az újságban megjelent napirend két pontjának cseréjét látja logikusabbnak (a meghívó ismételt kiküldésénél már így szerepel.): előbb a köztestület kérdései, majd az alapszabály módosítás kerüljenek sorra.

HATÁROZAT: az elnökség egyhangúan javasolja a az előbbi sorrendváltozást.

3. Napirendi pont: Az alapszabály-tervezet megvitatása

Az alapszabály-tervezetet dr. Nagy Árpád készítette el és előzetesen kipostázta, Tüskés Endre az általa összeállítottat a helyszínen osztja ki.

dr. Szarka Ernő a közgyűlésig hátralévő idő rövidségére való tekintettel próbál megoldási javaslatokat adni. Úgy véli, politikailag a köztestületté alakulás a legfontosabb teendő, ha az alapszabály nem lesz a legcsiszoltabb, jövőre a tapasztalatok alapján meg lehet majd változtatni.

Többen javasolják, hogy a két alkotó, Nagy Árpád és Tüskés Endre fésüljék a össze kettőjük által kidolgozott szöveget.

dr. Nagy Árpád kiemeli a jelenlegi alapszabályhoz viszonyított és kettőjük munkája közötti legfontosabb eltéréseket. Szarka Ernő ajánlja, hogy a fő különbségekben döntsön az elnökség, pontról pontra végigtárgyalni nincs idő.

Vasvári felveti, hogy csak a régi alapszabályt kellene a szükséges pontokon korrigálni, nem teljesen újat alkotni.

Zsigmond Tibor részletesen áttanulmányozta a régi és az új alapszabályt is, felsorolja észrevételeit.

dr. Szarka Ernő szerint az elhangzott véleményekből a lehető legjobbat kell összedolgozni, tökéletességre

dr. Nagy Árpád szerint korábban kellett volna foglalkozni a feladatta, már nincs idő részletekbe menően egyeztetni. Fontosnak látja a fő különbségeket eldönteni, pl. a főtitkár munkaviszonyának kérdést. Emlékeztetik, hogy ebben már az előző ülésen döntés született.

Szarka Ernő összegzi, hogy az adott helyzetben az egyetlen megoldás, hogy dr. Nagy Árpád Tüskés Endrével és Zsigmond Tiborral konzultálva alakítsa ki az előterjesztendő szöveget.

HATÁROZAT: az elnökség egyhangúan elfogadja az előző javaslatot, mely nem tökéletes, de adott helyzetben egyedüli megoldás.

4. Napirendi pont: A főtitkári pályázat értékelése

Ludvig Ágnes beszámol a pályázat végleges megszövegezéséről, közzétételéről (Tájfutás, Nemzeti Sport, MTI, Internet), a szóbeli érdeklődőkről és a tényleges eredménytelenségről.

Nagy Árpád emlékeztet az előző ülés döntésére: a főtitkári poszt betöltéséig Ludvig Ágnes megbízott főtitkárként működik, emelt bérezéssel. Szarka Ernő szerint számolni kell azzal, hogy a megbízott főtitkári szerep akár a következő évi választásokig is fennmaradhat. Monspart Sarolta hozzáteszi, hogy továbbra is állandó segítő kell az irodába (másfél hónapja Kiss Zoltán, nagy megelégedésre).

Szarka Ernő és Nagy Árpád szerint radikálisabb változtatásokat a választási ciklus végén, a jövő évben lenne célszerűbb hozni.

Az elnökség a tájékoztatást elfogadja.

HATÁROZAT: az elnökség egyhangúan dönt a főtitkári pályázat változatlan formában történő meghosszabbításáról 1997. január 31-ig.

5. Napirendi pont: Az 1996. évi részleges gazdasági beszámoló megvitatása

A gazdasági beszámoló november 20-ig terjed ki, az irodavezető állította össze és előzetesen kiküldte az elnökség tagjainak.

Vasvári Viktor elvégezte a felügyelőbizottság ellenőrzését. kifogásolja, hogy az elnökség ellenjegyzési jogkörrel nem hatalmazott fel senkit, és a számlákon csak az irodavezető aláírása szerepel - ez visszamenőleg megoldandó. Balogh Tamás vállalja és az elnökség megbízza az aláírások pótlásával.

Dosek Ágoston beszámol az MTFSZ keretében jövőre tervezett könyvkiadásról, melyhez reklámbevételek már ez évben is érkeztek.

HATÁROZAT: az elnökség egyhangúan elfogadja a gazdasági beszámolót.

6. Napirendi pont: Az 1997. évi költségvetési irányelvek megvitatása

Az irányelveket az irodavezető az előző évi tapasztalatok alapján állította össze és küldte ki az elnökségnek.

Dosek Ágoston beszámol a jövő évre tervezett parkfutóversenyről: részletezi az idei próbaverseny sikerét. Számos újságcikk, rádió és TV riport tudósított az eseményről. A parkversenyek rendezői jövőre Magyarországot bízzák meg az egyik futam megrendezésével. Ez ügyben felvette a kapcsolatot a Budapest Sportirodával. Célja, hogy külön kiadás ne terhelje a szövetséget, sőt pénzügyileg sikeres legyen, és erkölcsi sikert hozzon. Bízik benne, hogy a médiák számára is érdekesen lehet majd megrendezni megfelelő előkészítés után.

Monspart Sarolta az előterjesztetteket kiegészíti a sportág elismertségének, minőségi fejlesztésének megcélozásával. Az elnökség Ludvig Ágnesre bízza a kiegészítés megfogalmazását.

HATÁROZAT: Monspart Sarolta által javasolt kiegészítéssel az irányelveket egyhangúan elfogadja az elnökség.

7. Napirendi pont: Állásfoglalás a rendes tagoktól beérkezett javaslatokkal kapcsolatban

A.) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei TFSZ javaslata a váltóversenyeken vegyes váltó indulásáról

Balogh Tamás emlékeztet, hogy ilyen javaslat már korábbi években felmerült, akkor nem került elfogadásra.

Zsigmond Tibor a versenybizottság véleményének ad hangot: minősítő versenyeken nem javasolják a vegyes váltók indítást.

HATÁROZAT: az elnökség a versenybizottság véleményét elfogadva nem támogatja minősítő versenyeken vegyes váltók indítását.

B.) A DTC javaslata a váltóbajnokság kibővítésére 5 fős (nemenként 5 fős különböző korcsoportú) váltóversennyel.

Balogh Tamás javasolja, hogy 97-ben nem hivatalosan próbáljuk ki, és vizsgáljuk meg a külföldi tapasztalatokat.

Zsigmond Tibor felajánlja, hogy a Hermann e.v.-n minden évben új térképen megrendezi az új formát, elmagyarázza a célját.

Felmerül, ha próbaként, nem minősítő jelleggel rendeznék meg, kevesen indulnának rajta, nem érné el a célját.

Nagy Árpád szerint ne szabjon az elnökség gátat a fejlődésnek, ha Zsigmond Tibor vállalja, legyen 97-ben egyből "élesben", legyen minősítő.

Gera Tibor úgy látja, hogy a tájfutás helyi elismertségében is segít, ha minél több bajnokot avatunk.

Schulek János szerint a fejlődés szempontjából igen előnyös, hogy a teljes korosztály-skálát tartalmazza ez a versenyforma.

Nagy Árpád reméli, hogy az új ötletek új támogatást hozhatnak.

HATÁROZAT: 3 tartózkodás mellett támogatja az új váltóbajnoksági formát.

HATÁROZAT: az új bajnokság 97-ben való bevezetése mellett 6 fő igennel 4 nemmel szavaz - bevezetését az elnökség jövőre ajánlja.

C.) A Krúdy Ker.-Vend. SZKI javaslata a külföldiek bajnokságon való indulásával kapcsolatban.

Zsigmond Tibor és a versenybizottság támogatja a javaslatot. A rajtengedély szabályokban nincs definiálva, ki számít "magyarnak", sokakról (magyar nevűek) nem is tudjuk, hogy nem magyar állampolgár.

Nagy Árpád és Tüskés Endre szerint a rajtengedély kiadásnál

ellene megtudni az állampolgárságot.

Ludvig Ágnes ígéri a rajtengedély-lap átalakítását a fentiek értelmében.

Zsigmond Tibor javasolja, hogy az eddig kiadott rajtengedélyeseknél pótlólag kérdezzük meg az állampolgárságot.

HATÁROZAT: az elnökség elveti, hogy az eddigi forma maradjon.

HATÁROZAT: az elnökség a beadványt - külföldi indulása csak felnőtt csapat és váltó OB-n - egyhangúan támogatja.

Szokol Lajos és Veresné Sipos Eta távoznak.

D.) Az Egri Spartacus beadványa a tájfutás általános fejlesztésével kapcsolatban

HATÁROZAT: irányelvként ajánlja az elnökség, a jövő évi gazdasági irányelvek e szellemben lesznek kiegészítve (ld. 6. napirend).

E.) A Geometria SE és a MAFC közös beadványa a szövetség névmódosítására.

Vasvári Viktor figyelmezet, hogy e kérdés alapszabály-módosítást jelent, melyet elfogadás esetén az új alapszabályba be kell vezetni.

HATÁROZAT: az elnökség egyhangúan támogatja a névmódosítást.

F.) A BME javaslata kerékpáros tájfutó bajnokság kiírásáról.

Szarka Ernő szerint nincsenek meg a feltételei a bajnokság kiírásának.

Schulek János javasolja bizottság létrehozását, versenyek rendezését, szabályok kidolgozását.

Dosek Ágoston rávilágít, hogy hiba lenne ezt a külföldön sikeres ágazatot átengedni más sportágak szervezésébe. Ki kellene dolgozni az anyagi hátterét, feltételeit.

7. Napirendi pont: Titkársági tájékoztató - Ludvig Ágnes

- A szövetségi iroda technikai felszereléséről begyűjtött információk szerint minimum 200 eFt-ra lenne szükség a legalapvetőbb eszközök lecseréléséhez (nyomtató, üzenetrögzítős fax, másoló)

- Pályázat kiírása szükséges a 98-as Junior Match megrendezésére, hogy 97-ben osztható legyen a kiírása.

- IOF elit versenyekre, és más világversenyekre kell jelentkezéseket leadni 1998-2001-es dátumokra. Monspart Sarolta vállalja az intézését.

- Az IOF tagdíjat jövőre finn márkában kell fizetni.

- Célszerű lenne a szövetség bankszámláján lévő összeg egy részének tartós lekötése - ha van rá lehetőség, elnökségi jóváhagyást kér és kap az irodavezető.

8. Napirend: Egyebek

Zsigmond Tibor beszámol a versenybizottság üléséről, melyen a rangsoroló versenyek értékelését végezték el. Igen rossz a fegyelem a versenyek adminisztrációjára vonatkozóan. 62 rangsoroló versenyből 23 nem küldött értékelő lapot. Gondot okoz a versenynaptár összeállítása, a rangsorolók kijelölése. Fontolgatja, hogy mely hiányosságok esetén kellene megvonni a rangsoroló rangot a versenyektől.

Dosek Ágoston ajánlja, hogy kapjanak pótlási lehetőséget a mulasztók.

Schulek János javasolja a "döntés alatt" megjegyzéssel közzétenni a rangsorolók listáját.

Zsigmond Tibor a közgyűlésen tervezi kitenni a versenynaptárt, azzal a megjegyzéssel, hogy a vitás esetekről később történik döntés. Az elnökség felhatalmazza őt az előzők megfogalmazásával, és lebonyolításával.

Dosek Ágostont kérdezik többen, komolyan gondolja-e a szövetségi kapitányi munkájának befejezését. Dosek hajthatatlan, bár szívesen folytatná, de más körülmények nem teszik lehetővé.

Újabb téma nem merül fel, dr. Szarka Ernő lezárja az ülést.



Vissza a Tájfutás 1996/7-8 tartalomjegyzékhez!
Vissza a magyar nyelvű tájfutó információkhoz!