Elhunyt tájfutók

dr. Török István
(1939-2020)

Török István dr.

 

Török István Meghalt Dr. Török István a Debreceni Egyetem Atlétikai Club versenyzője, versenybíró, térképkészítő.
Fia, Török Imre, aki maga is tájfutó emlékezik rá:
December 16-án, 81 éves korában elhunyt édesapám, Dr. Török István, az első generációs tájfutó nemzedék tagja.

1957 őszén ott volt a DEAC Természetjáró szakosztály újjáalapításánál, ahol a túraélet része lett az egyre népszerűbbé váló tájékozódási versenyzés is. A helyi gyakorló és minősítő versenyek után a tágabb környék kupaversenyei következtek. Az 1961-es Bélkő kupa jelvénye az egyik bizonyíték erre.

jelvény

Török

1962-ben rendezték a DEAC első kupaversenyét a kelet-magyarországi Asztalos emlékversenyt Erdőbényén. A versenybíróság elnökhelyettese Török István volt, aki egy személyben bemérte, felvezette, pályabíróként ellenőrizte és le is bontotta a pályát.
Ekkor még fotózott, 1:50 000 méretarányú katonai térképen rendezték a versenyt, és a visszagyűjtött térképeket elvileg jegyzőkönyvezett módon meg kellett semmisíteni.

A verseny névadója a megye szülötte, Asztalos János katonatiszt, az 1956-os Köztársaság téri pártház ostroma utáni lincselés egyik áldozata volt. A versenyt évtizedeken át megrendezték, majd amikor a politikai légkör változott, átkeresztelték Csokonai kupa sorozattá.

1963-ban Apám nem kis meglepetésre megnyerte a Vörös Meteor szezonnyitó Páli Tivadar elméleti versenyét, amelyet az ország hét városában egy időben rendeztek meg: közép- és felsőfokon. A pályamunkák helyi értékelését központilag felülbírálták, így felsőfokú győztesként Török Istvánt hirdették ki és nyerte el a verseny fődíját.

Török díj

 

Rendkívüli módon érdeklődött a térképek iránt és cserepartnerekkel levelezve folyamatosan bővítette gyűjteményét. Valamint, több évtizeden át részt vett a Debrecen környéki tájfutó térképek készítésében helyesbítőként és rajzolóként.
Sportágtörténeti esemény, hogy 1970-től az MN Térképészeti Intézet látta el színes tájfutó térképekkel az ekkor alakuló MTFSz-t. Elsőként az Észak-Alföld 4 fedőnevű, Haláp – Martinka közötti erdő térképe jelent meg, a terepi helyesbítés irányítója Török István volt.
Bő 30 éven át versenybíróként is tevékenykedett, megszerezte az országos versenybírói minősítést. Az 1968-as ÉOB, az 1974-es nemzetközi Hungária kupa és számtalan kelet-magyarországi verseny rendezője volt.

A térképen elsőként a nemzetközi Alföld kupát rendezték meg július 26-án. A gondos rendezők néhány helyesbítést pótlólag piros tintával rajzoltak rá a térképre. Halványszürke grafittal a győztes Bozán György útvonala is kivehető.

Török

Utolsó térképe az 1993-as Vénházi-erdő lehetett.
9

Nem számított élvonalbeli versenyzőnek, de fénykorában I. osztályú minősítéssel rendelkezett. Eljárt versenyezni, ameddig ezt egészsége engedte, bár az utolsó időszakban már csak Kozma Laci bácsit tudta megelőzni, őt sem mindig. Ezt a műfajt már saját maga is „tájvánszorgásnak” nevezte.

Kupa

Civilben az ATOMKI fizikus kutatójaként dolgozott, ezt tekintette második otthonának. A hatvanas években kezdődő atomkis pályafutása során dolgozott az Elektronika Osztályon, a neutrongenerátornál, a kaszkád-generátor mellett, majd az Atomi Ütközések Laboratóriumában. Fiatalon egy évet dolgozott Dubnában is az Egyesített Atommagkutató Intézetben. Munkássága a nukleáris elektronika, a méréstechnika és az atomi ütközési folyamatok (ezen belül elsősorban a röntgen-spektroszkópiai módszerek alkalmazása) területét fogta át. Precizitásra törekvő, kitartó kutató volt, emellett aktív tudománynépszerűsítő. Több ismeretterjesztő cikke is megjelent a Természet Világa c. folyóiratban.
Tájfutók az ATOMKI-ban címmel írt színes történetekkel tarkított visszaemlékezését a 2020-as Szélrózsa évkönyv közölte. Az Intézetben számos tájfutó dolgozott az ott eltöltött évtizedei alatt. A közös érdeklődés a személyes élményeken túl az Intézet, sőt a debreceni tájfutás sikereit is gazdagította. 1991-ben elnyerték az ATOMIADE, az Európai Nukleáris Intézetek Olimpiájának díját tájfutásban, amit KFKI környéki terepen rendeztek.

 

Temetése 2021. január 13. 14:00 órakor lesz a Debreceni Köztemető 2. sz. ravatalozó termében református szertartás szerint. Aki a járványhelyzet vagy egyéb ok miatt inkább egyénileg szeretné leróni a kegyeletét, az a 37. parcellában tudja majd megtalálni a nyughelyét, a Nagyerdő tájfutó terep szélének közvetlen közelében.


Szerkesztette: Bozán György
2021. XII. 4.