Elhunyt tájfutók

Szondi Ferenc
(1926-2016)


Szondi Ferenc, az '50-es - '60-as évek fordulójának válogatott versenyzője, a Spartacus első bajnokságot nyerő csapatának tagja, majd a Spartacus szakosztályvezetője, a November 7 versenyek elnöke volt.

Színes egyénisége, mozgalmas ifjúsága a háborús idők Budapestjén indult. Órástanoncként volt három aranysávos levente, zuglói fenegyerek, megjárta az Andrássy út 60-at.  A Lenin körúti órásüzlet vezetőjeként ment nyugdíjba. Nem ismerte a tétlenséget, még 80 felett is dolgozott.

A Postásban kezdett versenyezni. Az Órások Szövetkezetében Schönviszky György nála volt inas. A szövetkezetiek 1956-ban áthívták a Spartacusba, hogy legyen szakosztályvezető. 1957-től ő az őszi verseny elnöke. 1957-58-ban Spartacus országos bajnok. Jelentős része volt a versenyzés fellendítésében. Három bajnoki ezüstje után 1961-ben lett meg az első OCSB arany. Ekkor kezdődött a Spartacus fénykora, amikor a férfi csapat megszakítás nélkül 11 évig volt bajnok.
1970-ben adta át a szakosztály vezetését, de még '74-ig a Nov7 versenybíróság elnöke maradt.
A finom óraszerkezetek mestere kemény darabos ember volt. Ha kellett megfogta fejszét és jól odavágott (lásd bővebben a mellékletben).

Április 5-6-ra virradó éjjelen csendben távozott. Júniusban lett volna 90 éves. Temetéséről később intézkednek.

Bozán György
2016. IV. 8.


1964 november 7-én történt

Szkarkakusz ide, Szkarkausz oda!
Az éjszakai versenyzőket szállító busz megakadt a visegrádi Panoráma út bejáratánál. Az erdészeti sorompó a megegyezés ellenére le volt zárva. A rajt ideje vészesen közeledett. A versenybíróság elnöke nem sokat teketóriázott, gyors döntéssel és határozott mozdulatokkal megoldotta ezt a nehézséget. Fogta magát és leverte a lakatot.
Másnap aztán megjelent az erdész és kérdőre vont. Hiába érveltünk, hogy ez a Budapesti Spartacus nemzetközi November 7. emlékversenye, hajthatatlan maradt. „Szkarkakusz ide, Szkarkakusz oda, itt valaki fizetni fog!” mondta zordan. A rendőrségi feljelentés nem is maradt el. Az idézés megérkezett és a szabálysértési tárgyaláson tettéért hősiesen kiálló Szondi Feri végül keményen fizetett.


szondi1
1959: Nemzetközi Balaton Kupa, Balatonfüred

szondi2
1959: Spartacus OB Galyatető