Elhunyt tájfutók

Rimóczi Károly
(1930-2007
)
Rimóczi

Köszönjük Tanár Úr!

1969-73-ban voltam diák a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban, e kitűnő Alma Materben. Számos kiváló nevelőm mellett, most 77 éves korában eltávozott, Rimóczi Károly aranydiplomás tanár úrról szeretnék megemlékezni, aki földrajz tanárom és edzőm volt a Szegedi Radnóti SE-ben, Tájékozódási Futó Szakosztályunkat vezette és edzette rendíthetetlen lelkesedéssel 1973-ban Csongrád megyében 12 bajnoksággal a legeredményesebben. Emberségre, szívósságra és kitartásra nevelt, mindezt következetesen és példát mutatva. Időt, fáradtságot nem kímélve készített fel bennünket a versenyekre, sikeres sportolók, edzők nőttek fel a keze alatt. Utazásainkon, edzőtáborainkban, Kisirtáspusztán együtt játszott velünk, mintha mindannyian a gyermekei lettünk volna.
Valamennyien szeretettel és hálával gondolunk rá, amíg élünk, emléke is élni fog!

Szeged, 2007. február
Szalai Ilona (Cini)

Tanítványai voltak: Balogh János (Balogh Janó), Bánhegyi Zsuzsanna, Császár László (Csaszi), Égető Katalin, Fleisz Lajos, Gera Tibor, Gémes Magdolna, Gudlin Péter, Gurzó Éva, Hajagos Henrik, Hammer Csilla, Huszka Ibolya, Mécs László, Nagy János, Nagy Róbert, Remák Géza, Simon István (Bocsi), Simon László (Tacsi), Soós József (Soós Úr), Szabó István (Sztyepán), Szalóki Béla, Szekeres Sándor, Szokol Ilona, Szokol Lajos, Szögi Imre, Takács Ágnes (Körte), Tas Imre (Taskoma), Veszelinov Kornél, Zsolnai Tibor és még sokan mások…


Megint kidolt egy „öreg nyárfa”, azaz elment Rimóczi Károly (1930–2007)

Szegeden fogalom volt a neve, senki sem volt közömbös vele. Nem is lehetett, megmutatta
magát, tessék ilyen vagyok, aki szeret, azokat szolgálom. Szolgálat volt az élete. Tanár, túravezeto, idegenvezeto, ezek voltak a sarokpontok az életében. A városnézo autóbusszal a város egyik jelképévé vált. Amikor az utóbbi években a busz kisvonattá vált, és O abbahagyta a vendégek vezetését, bennünk élessé vált a hiányérzet. A meséi, a történetei igazán színessé, élményszeruvé tették az idegen ismerkedését városunkkal. Nélküle ez a fogyasztói társadalom tömegszolgáltatásává satnyult.
És nem feledjük, ha meglátott minket, még a városismerteto szövegébe is belefoglalt bennünket.
Kisteleken kezdett tanítani, majd a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumba került, ahol 1991-ig, nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Az iskolában az oktatómunkája mellett igen fontosnak tartotta, hogy kivigye a fiatalokat a természetbe, a túrázás és a tájfutás formáit választotta ehhez. És mi mentünk vele! A természetszeretetét átvettük, jól éreztük magunkat vele! 1991-ig vezette a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium természetjáró szakosztályát. Alapvetően meghatározta a csapatunk sikeres muködését, még ma is sokat köszönhetünk az o fanatizmusának.

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetségének Elnökségében alkotó tevékenységet folytatott, a megyei ifjúsági szakosztályok munkáját fogta össze. Évente koordinálta a megyei ifjúsági találkozókat. 1991-ben Sziksósfürdon megszervezte a Természetjáró Diákok Országos Találkozóját. A TFSz alapításánál is bábáskodott.
A rendszerváltás idejérol sok-sok intézmény, utca kapta vissza a régi nevét. A Radnótinak is vissza akarták adni a régi titulusát, a Klauzált. Az iskola hírnevét a Radnóti névvel szerezte, az új tanárok és diákok idegenkedtek a névváltoztatástól. Az o bölcsességének is köszönheto, hogy iskolánk megorizhette a Radnóti nevet. Áthidaló megoldásként megszületett a Radnóti–Klauzál Baráti Kör, amelynek vezetojeként haláláig tevékenykedett.

1997-ben az ifjúsági természetjárás területén végzett kiemelkedo munkájáért a „Gábor Ignác Emlékérem” kitüntetésben részesült.
Emlékszem, mikor egy sikeres TEDOT-ról érkeztünk haza, és a kiváló eredményeinkrol beszéltem Neki, ragyogott az arca, örült, hogy munkája nem válik semmivé a távozásával, van, aki gondozza az általa megálmodott kertet! Akarva, nem akarva egyre többször szembesülök vele, hogy az általa taposott ösvényen haladok, és még velem együtt jó néhány egykori radnótis diák. Nem mondhatunk mást, mint egykor: „Karcsi bácsi, köszönjük!” A Te általad jelzett turistaúton járunk!

Egykori diákjaid, túratársaid nevében: Csányi Sándor
az RMG jelenlegi szakosztályvezetoje,
a CSMTSZ Ifjúsági Bizottságának vezetője
Természetbarát Híradó, 2007. március


Rimóczi
Rimóczi