Elhunyt tájfutók

Navratil Géza
(1934-2014)


Navratil

80 éves volt az egykori versenyző, versenybíró.

Navratil Géza az 1960-as években kapcsolódott be a szervezett természetjárásba, és aktívan dolgozott a Baranya Megyei Természetbarát Szövetségben és az önállósuló megyei Tájékozódási Futó Szövetségben egyaránt, egészen az 1980-as évek végéig.

Tájfutóként a PVSK színeiben versenyzett. Tagja volt a PVSK első országos hírnévre szert tett csapatának: Medovárszky, Ijjász, Mesterházi társaságában. E mellett aktív térképjavító és rajzoló volt. Részt vett számos fekete-fehér és színes térkép készítésében. A Szövetségben a Versenybizottságban dolgozott, versenybíróként, versenyszervezőként. A PVSK tájfutó Szakosztályának a 70-80-as években kiváló utánpótlás-nevelő edzője volt. Egykori tanítványainak jó része ma is aktív versenyző, versenybíró.

Sokoldalú munkásságát jellemzi, hogy emellett részvett a Mecsek és a Villányi-hegység turistaútvonalainak tervezésében, az útjelzések felújításában, a turistatérképek lektorálásában, barlangász munkákban, szervezője volt a „Tenkes 40″teljesítménytúrának és a „Csokonay Sándor” emléktúráknak, közreműködött forrásépítésekben is.

Az 1990-es évek elején visszavonult az aktív tájfutó és természetjáró tevékenységtől egyaránt.

MTFSZ honlap, 2014. VII. 13.


1966-ban Navratil Géza készítette a pécsiek akkoriban egyetlen országos versenye, a Mecsek Kupa első helyesbített térképét az Orfű-Vízfő terepről. Ez megelőző munkájaként csak a tavaszi Komló kupa térképét ismerjük, amely Sikonda-fürdőtől nyúlt dél felé. Alaptérképként lehetősége volt friss 25 ezres lapokat felhasználni, ami jelentős minőségi javulást hozott, mivel egyébként csak az 1926-os Vigyázó János-féle 50 ezres Mecsek térkép volt legálisan felhasználható. A következő évben a Komló környékéről készített térképet már 5 méteres rétegvonalakkal rajzolta meg, amely minden bizonnyal az első ilyen versenytérkép volt a Dél-Dunántúlon. A továbbiakban is aktívan helyesbített és rajzolt térképeket, amelyek a korabeli lehetőségek miatt fekete-fehér fotó másolatban jelentek meg.
1977-ben vett részt először színes térkép készítésében, az ONEB Melegmány térkép egy részét helyesbítette, de az egészét ő rajzolta. Szívesen és jól rajzolt, így futhattunk edzéseket az Orfű - Büdöskút feletti töbörrengetegben is a szigorúan titkos 10 ezres térképek domborzatrajzával, évekkel a Vízfő térképének megjelenése előtt.
Máig hálásan emlékezünk vissza nem kis bátorsággal végzett megszállott munkájára.

Bozán György