Elhunyt tájfutók

Major Árpád
(1944-2018)

Major Árpád

Újra fogyatkozott a tájfutás „hőskorának” tábora: május 14-én, 74 évesen, rövid betegséget követően, Miskolcon elhunyt Major Árpád.

Budapesten született 1944. június 19-én. Az egyetem elvégzése után tanárként kezdett dolgozni. A tájfutással 1969-ben Almásfüzitőn, Simon Lajosnál ismerkedett meg, majd a Tatabányai Bányásznál versenyzett 1972-1974 között. Közben a Komárom megyei szövetség titkáraként, valamint tájfutó versenybíróként is dolgozott.

1974-ben költözött Diósgyőrbe, a DVTK-nál főkönyvelő, majd gazdasági elnökhelyettes lett. Bekapcsolódott a tájfutók munkájába (I. osztályú minősítést szerzett, tagja volt pl. az 1979. évi Országos Váltóbajnokságon bronzérmet szerzett férfi csapatnak) és hamarosan az edzések irányítását is átvette, egészen 1992-ig. Először az utánpótlás nevelését hagyta a fiatalabbakra, ekkor három csoportban foglalkoztak a gyerekekkel (Juhász László, T.Nagy Sándor, Kovács Attila), Árpi a felnőtteket edzette, majd a lányok irányítása került át Zsigmond Tiborhoz. Megszervezte a klub tájfutóinak első külföldi versenyen való indulását, vallotta, hogy a tájfutóknak atlétikai pályán is kell edzeniük. Különösen emlékezetes edzőtáborokat szervezett éveken keresztül Vonyarcvashegyre, Bánkútra, a Vértesbe, Szlovákiába, Lengyelországba. Irányításával készült fel a világbajnokságokra Kalo Marianna, Korsovszky Ágnes, Dosek Ágoston. Bajnoki címek és helyezések sokaságát szerezte meg ekkoriban a klub. Ezt az időszakot tekinthetjük a diósgyőri tájfutás első aranykorának.

I. osztályú versenybíró lett, munkája eredményeként létrejöttek a DVTK Kupák, valamint országos versennyé nőtte ki magát a Bükkfennsík Kupa.

1992-ben - a DVTK sajnálatos széthullása után - alapítója és 10 éven át elnöke volt a DTC-nek. Közben vállalkozással biztosította családja megélhetését, ez a munka minden idejét felemésztette, egyre kevesebbet láttuk tájfutó versenyeken, de mindig kilátogatott itthoni „nagy eseményekre” – mint 2015. OCSB, 2016. Főiskolás VB. Eljutottak hozzá a legújabb tájfutó térképek, ezek terepein sokat kirándult, ha tehette, szívesen horgászott.

2018. május 17-én, a Diósgyőri Temetőben vettünk búcsút Tőle.

Emlékét megőrizzük!


Gerzsényi Zsolt, MTFSZ honlap