Elhunyt tájfutók

Maácz Benedek
(1935-2016)


Szarka Ernő emlékezik rá:

“Maácz Benedek térképész családba született, édesapja Maácz Endre katonai térképész és térképtörténész. Bence (hadd legyen így a továbbiakban!) 1953-ban jelentkezett a Műegyetemi Haladás (később és a továbbiakban MAFC) természetbarát szakosztályába, és hamarosan jeles tagja lett a MAFC 1955 és 1960 között öt csapatbajnokságot nyert csapatának. Egyéni bajnokságokon csak egy hajszál választotta el a bajnoki címtől, így egy-egy magyar egyéni bajnoki ezüst- és bronzéremmel zárta versenyzői pályafutását. Tagja volt annak a csapatnak, amely 1962-ben részt vett az első hivatalos világversenyen, az I. Európa-bajnokságon Norvégiában. (Egy kis sporttörténelem, a csapat: Koronczay László, Maácz Benedek, Skerletz Iván, Thierring György, Győri Edit, Neupor Márta) 1962 után átigazolt az akkor alakult Honvéd csapatába, ott fejezte be versenyzői pályafutását. Edzői tanfolyamot végzett, így a hatvanas évek vége felé volt szövetségi kapitány (őt követte ebben a pozícióban Skerletz Iván), és egészen a nyolcvanas évek közepéig egyesületi edző, elsősorban a Meteornál, majd a Postásnál.
Több éven át volt tagja a mindenkori Szövetség Elnökségének, és működött versenybíróként is, így például elnöke volt (beugróként!) a hetvenes évek sikeres veszprémi Hungária Kupájának.
A nyolcvanas évek közepétől már csak szimpatizánsként és gyermekei-unokája kísérőjeként követte a sportág eseményeit. Mindvégig tartotta a kapcsolatot a MAFC öregfiúkkal.
A sors kegyes volt Bencéhez, megadta a (viszonylag) könnyű halált: Mikuláskor még jókedvűen társalgott a MAFC Mikulás-buliján, Karácsony estéjén befejezte földi pályafutását. Újabb tag ment el az ötvenes-hatvanas évek tiszteletreméltó bölényei közül.”


http://mtfsz.hu