Elhunyt tájfutók

Lányi Botond
(1941-2011)

Lányi

Évekig tartó, türelemmel viselt súlyos betegség után 2012. február 14-én elhunyt dr. Lányi Botond Aranytollas újságíró, aki négy évtizedig volt Szövetségünk tagja. 71 évet élt.
Frissdiplomás gépészmérnökként a Borsodi Vegyi Kombinátban ismerkedett meg az újságírással: a Borsodi Vegyész című üzemi lap külső munkatársa, majd gyakornoka lett. Az eredetileg Nyírbátorból indult fiatalember 1968-ban tért vissza a szűkebb pátriába, a szabolcs-szatmári napilap, az akkor felívelőben lévő Kelet-Magyarország szerkesztőségébe. Nyíregyházán kezdettől gazdasági témákkal foglalkozott, hozzáértően, színvonalasan. Ennek elismeréseként hamarosan a lap rovatvezetője, majd szerkesztője lett.
Mellékfoglalkozásban több mint másfél évtizeden át szerkesztette a MÁV Záhonyi Átrakókörzet nagy példányszámú üzemi lapját. Munka mellett is tanult: miskolci műegyetemi végzettsége mellé a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett második diplomát, majd ugyanitt doktorált. Időközben Budapesten elvégezte a MÚOSZ kétéves Újságíró Iskoláját is.A rendszerváltás, majd a megyei lap privatizációja után a számára felajánlott főszerkesztő-helyettesi tisztség helyett független médiavállalkozást szervezett, amelynek keretében városi lapokat jelentetett meg, köztük az általa alapított Nyíri Futárt, Esti Szót, majd a Nyíregyházi Naplót, utóbbinak 2004. évi nyugdíjba vonulásáig szakmai vezetője is volt.Nyugdíjasként az MTI külső tudósítójaként és a vásárosnaményi önkormányzat városi lapjának szerkesztőjeként dolgozott.Lányi Botond nemcsak felkészült kolléga, hanem jó közösségi ember is volt. Részt vállalt a munkahelyi szakszervezeti munkából, dolgozott a Magyar Autóklub, a Közgazdasági Társaság, a Tájékozódási Futó Szövetség társadalmi segítőjeként. Aktív volt a MÚOSZ-életben is, a kollegák több mint húsz éve minden kongresszusra, küldöttgyűlésre delegálták, részt vett a szakosztályi munkában, a megyében pedig a helyi csoport, majd pedig az Észak-Alföldi Sajtóklub alapító tagjaként volt aktív részese szakmai közösségünk munkájának.Tevékenységét a Kiváló Munkáért kitüntetéssel, a Munka Érdemrend bronz fokozatával, a Nyíregyháza Érdemes Újságírója címmel, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság Széchenyi Emlékplakettjével is elismerték.Kiegyensúlyozott családi életet élt, feleségével két gyermeket neveltek fel, akik már évek óta eredményesen viszik tovább a házaspár mérnöki munkán alapuló családi vállalkozását.

Lányi Botond 2011-ben részesült szövetségünk Aranytoll Életmű díjában.

Temetése február 29-én, 13:00 órakor a Nyíregyházi Északi Temető Korányi úti szóróparcellájában lesz.

Marik Sándor
MUOSZ honlap