Elhunyt tájfutók

Krasznai István dr.
(1933-2004)

Krasznai

Június 25-én eltávozott Pista Bácsi, az egyik legrégibb OSC-s tájfutó sporttársunk. Pista Bácsi a 40-es évek legvégén kapcsolódott be a tájfutásba.
Az akkori ITE csapatában kezdte, majd többszöri átigazolás után az MMG-ben versenyzett. 1976-ban az MMG egy jelentős része - velük együtt Pista Bácsi is - átigazolt az OSC-be.
Itt egyből a szakosztály vezetőségi tagjai közé választották, és Imre Bácsi (Kempelen Imre) Őt szerette volna utódjául a szakosztályvezetői posztra; ám Pista Bácsi nem szerette magát előtérbe helyezni, ezért nem vállalta el.
Pista Bácsi szívügyének tartotta az utánpótlás-nevelést. Már MMG-s korában elkezdett ifjúsági korú versenyzőkkel foglalkozni, amit természetesen az OSC-ben is folytatott. Sőt, ezt a tevékenységét a '80-as évek első felében budapesti és országos szinten is végezte a BTFSZ, illetve az MTFSZ Ifjúsági Bizottsága vezetőjeként.
Pista Bácsi másik szívügye a környezetvédelem. (Emlékszem, úgy 12-14 éve, amikor a környezetvédelem "megjelent" hazánkban, Ő volt az, aki a versenyeinken ezt a szemléletet elsőként igyekezett bevezetni a gyakorlatban is. Hatására egy ideig környezetvédelmi ellenőrző-bíró is létezett.) A '80-as évek végétől, illetve a '90-es években ugyanennek a két szövetségnek a Környezetvédelmi Bizottságát vezette és 1994-től a BTFSZ Elnökségének
is tagja volt.
Pista Bácsi neve versenybíróként is közismert, az 1983-as hazai VB egyik ellenőrző-bírója volt.
Számos versenyt rendezett, nevéhez fűződik több Nemzetek Versenyének a kitűnő megrendezése a '70-es évek végén, '80-as évek elején; Vásárvárosok
Kupája, Budapest Nagydíj, Semmelweis Ignác Emlékverseny, hogy csak a legjelentősebbeket említsem. Természetesen szövetségi szinten is kifejtette e tevékenységét: 1979 és 1991 között az MTFSZ Verseny Bizottságának tagja.
A tájfutásban kifejtett tevékenysége elismeréséül Pista Bácsi Ripszám Henrik Emlékérmet, majd 2002-ben "Budapest Tájfutó Sportjáért" Díjat vehetett át.
Búcsúzóul álljanak itt Kempelen Imre Bácsi szavai Pista Bácsiról:
"Nehéz olyan embert találni, aki értékesebb lenne Nála és többre lenne képes, mint Ő."

Pista Bácsi, nyugodj békében!

Marosffy Orsolya
Tájoló 2004/6