Elhunyt tájfutók

Jávorka Péter
(1926-1988)

Jávorka

Budapesten született 1926-ban. Tanárként dolgozott. Az '50-'60-as évek fordulóján a Villányi úti József Attila gimnázium igazgatóhelyetteseként futtatta fel a Budapesti Pedagógus Tájékozódási Szakosztályát, ahová 1960-ban szervezte be Monspart Sarolta későbbi világbajnokunkat. Sokszoros bajnok női csapata utoljára 1970-ben nyert OCSB-t, ekkor már a Bp Spartacusba igazolt Monspart nélkül. Szakosztálya ebben az évben meg is szűnt, a versenyzők a BSE-be igazoltak át. Ettől kezdve érdeklődése az utazásszervezés felé fordul, amit a '80-as években már vállalkozás szerűen folytatott. Kerekesszékbe kényszerül, de még így is viszi a pedagógus csoportokat európai körutazásokra.
Versenyzői pályafutását 1951-ben a Pedagógusok Szakszervezetének klubjában a Bp. Fáklya SK-ban kezdte, amely klub 1953-ban 6. az OCSB-n. 1955-től klubja a Bp. Pedagógus SK. Legjobb eredményét 1956-ban érte el, amikor 2. az egyéni OB-n. Az országos bajnok Balogh Imre, a Pesti Törekvés versenyzője disszidál, így ő lesz a ranglista vezető. 1957-ben tagja lesz az újonnan megalakított válogatott keretnek, amelynek első külföldi útján Horváth Loránddal Csehszlovákiában állnak rajhoz. 1958-ban az egyéni OB-n bronzérmet nyer, 1960-ban 5.
1959-ben érdemes sportolói minősítést kap, Schönviszky Györggyel együtt. Ebben az évben nyílt először lehetőség magyar tájékozódási versenyzőknek skandináviai tapasztalat szerzésre. A TUL Munkás Turista Szövetség meghívására pedagógus sportolók utazhattak Finnországba. A csapatkapitány Jávorka Péter volt. A csapattagok: Győry Edit, Kovács Gyula, Kővári Endre, Molnár Magda a Budapesti -, és Fehér Miklós a Gyöngyösi Pedagógus versenyzője voltak. Ez a látogatás tekinthető az északi típusú modern versenyzés hazai kialakulásához vezető első lépésnek. A finnek 1961-ben viszonozták a látogatás, amikor a Bp. Pedagógus ünnepi külsőségek közepette megrendezett nyári Földes Ferenc váltóversenyén vettek részt.
Jávorka Péter a Bp. Pedagógus csapatának tagjaként háromszor állhatott az OCSB dobogójának harmadik fokára: 1959, '60 és '62-ben. Versenyzői pályafutását 1963-ban fejezte be.
Szakosztályvezetőként és országos versenybíróként tevékenykedett tovább sportágunkban.

Bozán György