Elhunyt tájfutók

Illés Csaba
(1972-1992)

Illés

Október 16.
Nehéz dolog olyasmiről írni, amit nem tudok és azt hiszem soha nem is fogok tudni elhinni. A mai napig is egy szörnyű álomnak tűnik az egész, és még mindig reménykedem, hogy egyszer csak felébredek ebből az álomból. Ugyanakkor viszont valahol belül kezd tudatosodni bennem, hogy mégis megtörtént, és úgy érzem tartozom annyival Nekik, s azoknak, akik szerették és tisztelték Őket, hogy - amennyire emlékezetemből telik - felidézzem azt a kis időt, amit
Velük töltöttem a végzetes baleset előtt. Lehet, hogy nagyon tényszerű lesz ez az írás, ezért elnézést kérek, de az érzelmeket nagyon nehéz szavakban kifejezni, nekem sohasem sikerült igazán. Talán saját magamnak is könnyebb lesz így felfogni és elraktározni az eseményeket, és tovább lepni az életben.
Már az OCSB-n megbeszéltük, hogy az OB-re Gyuri fogja vinni a Skodájával az ötfős taszári különítményt. Mivel Pécsen tanulok, ezért abban állapodtunk meg, hogy vonattal utazom Dombóvárig, ott találkozom a többiekkel, és indulunk Miskolcra.
Mikor beszálltam a kocsiba, csodálkozva fedeztem fel Csotit, mert úgy tudtam, hogy ő nem jön velünk. Kiderült, hogy csak Székesfehérvárig vittük volna, mert az egyik versenyzőnk (Miseta Zsolt) karambolozott, és nem tud jönni, így megüresedett egy hely az autóban.
Furcsa dolog, hogy - bár mindannyian klubtársaim voltak - igazából egyikőjüket sem ismertem túlságosan. Gyuri augusztusban került hozzánk, régebbről ismertem, de a köszönésen és néha egy-egy versenyértékelésen kívül nem nagyon beszélgettünk.
Csotit is régebbről ismertem köszönés szinten, ő is augusztusban vonult be Taszárra. Talán Évát ismertem a legjobban. Tavaly a Hungária Kupán sátoroztunk először egymás mellett. Tudtam, hogy a Munkácsy Gimnáziumba jár (ahová én is jártam), és hogy az orvosi pálya szerepel lehetséges tervei között, ezért néha beszélgettünk a tanárokról, az iskoláról, az orvostudományról és a futásról. Angelikával eddig kétszer találkoztam; egy megyei versenyen és az OB elődöntőn. A szeme van előttem, melyben egy 11 éves lány érdeklődése és öröme tükröződött a világ dolgai iránt.
A többiek is elég kevéssé ismerték egymást, ezért nehezen indult a beszélgetés, főleg a futásról - ki mennyit edzett, hogy érzi magát a nagy verseny előtt -
folyt a szó. A lányoknak a héten Gyuri tartott edzéseket, nagyon lelkesek voltak, ez lett volna az első OB-jük. Csotit kérdezték a térdéről (4 hete operálták),
azt mondta, lassan már tud vele futni. Gyuritól Vera munkahelye felől érdeklődtem, Tudtam, hogy azt tervezték, hogy Kaposvárra jönnek végleg és Verának keresnek állást, de Gyuri még nem tudott biztosat mondani. Szóba került a sportorvosi igazolás, kiderült, hogy csak Gyurinak és Évának volt a kék sportkönyvében érvényes, Angelika a diákigazolványba csináltatta, nekem pedig egyáltalán nem volt. Reménykedtünk, hogy - mivel az OCSB-n nem kérték - itt sem fogják kérni.
Hamarosan Nagykónyi elágazásához értünk, letértünk Iregszemcse felé. Zuhogott az eső. Tudtam, hogy Gyuri nyugodtan vezet, ezért néztem fel, amikor lassulni kezdtünk, s észrevettem azt, amit Gyuri már valószínűleg egy pillanattal korábban észlelt: egy teherautó jött szembe - épp egy enyhe kanyarból - és a hátulja már a mi sávunkban volt, majd az egész jarmű kezdett átcsúszni a mi oldalunkra. Gyuri a padkára húzódott, de ekkor a látóteret már csak egy hatalmas teherautó motorhaza töltötte be...
Mikor magamhoz tértem - valószínűleg pár pillanattal az ütközés után - csak a síri csöndet hallottam, egy csattanás és sötétség visszhangzott a fejemben.
Az ezutáni percekből csak a szörnyű látványra, a saját kiabálásomra és sírásomra és a segíteni próbáló emberekre emlékszem ködösen.
Éva, Gyuri és Csaba nem mozdultak többé. Angelika kómában van, életéért most is küzdenek a szekszárdi kórházban. Én szerencsésen, kisebb sérülésekkel éltem túl a tragédiát, a Skoda bal hátsó részét - ahol ültem - roncsolta szét legkevésbé az ütközés.
Szeretném, ha ezentúl minden év október 16-án 15.30 órakor minden magyar tájfutó megállna egy percre ott, ahol éppen van, és emlékezetébe idézné Őket, akik ma nem lehetnek velünk.

Kaposvár, 1992. október 26.
Pavlovics György
Tájfutás, 1992/5


Kedves Csaba !

Nem tudom elhinni, hogy Veled, az örökké vidám sráccal ilyesmi megtörténhetett.
Borzalmas tragédiátok után, napok múltán is szinte megszállottként vártam egy jóságos tundérre, hogy meg-érintse a vállam és a fülembe súgja:
" Ébredj, hisz ez csak egy rossz álom volt!"
Máig emlékszem első találkozásunkra. Pajkos gyerkőc voltál, akinek folyton egy kis csibészes mosoly bujkált a szája szögletében. Istenem, de sokszor levettel a lábamról ezzel a mosollyal, amikor szidni akartalak.
Évek óta foglalkoztam gyerekekkel és általában nem szoktam meglepődni egy-egy új gyermekem furcsa, néha különc viselkedésén. Megtanultam azt is, hogy az első benyomásokat nem szabad örökérvénvűnek tekinteni és belük messzemenő következtetéseket levonni.
Mégis, amikor 7 évvel ezelőtt először beléptél az öItözőbe, rögtön megéreztem, hogy nem egy, mindennapi gyerekkel van dolgom, hiszen szinte vibrált körülötted a levegő. Később az is feltűnt, hogy a gyerekek cinkosan összesúgnak és hol Téged, hol pedig engem figyelnek, mintha csak kérdeznék: mit fognak (mit tudnak) egymással kezdeni?
Amikor fura viselkedésük illetve megkülönböztetett figyelmük okát próbáltam felderíteni, elmondták, hogy ismernek Téged, iskolatársak vagytok. Most el
kell áruljam, Neked, hog az iskola egyik legrakoncátlanabb gyerekének tartottak. Te azonban nemcsak rakoncátlan, de értelmes gyerek és jó értelemben vett "vagány" is voltál. Hamar felismerted, hogy ebben a közosségben egészen más értékrendszer uralkodik, mint a játszótéren. Itt a teljesítmény és a munkához való viszony határozza meg a gyerekek pozícióját a rangsorban. Felvetted a kesztyűt hát, és bebizonyítottad, hogy igenis Te vagy a legjobb.
Neked szükséged volt arra, hogy társaid Rád figyeljenek. Edzésekre készülve szinte szertartásba. illően eljátszottad a "hattyú halála" című nagyjelenetet,
alig lehetett Téged kiimádkozni az öltözőből, hogy azután miként a hamvaiból újjáéledő főnixmadár, megszállottként dolgozz.
Emlékszel, hány zacskó tejjel rövidítettél meg, amikor a jó teljesítményt azzal jutalmaztam?
Eredményeid önmagukért beszélnek: Itt csupán sportpályafutásod kiemelkedő állomásait említem, hisz az összeset felsorolni lehetetlen.
1985. év végén igazoltunk.
1986. bronzjelvény.
1987. aranyjelvény (tájfutásban és atlétikában) 1988. utánpótlás válogatott kerettagság.
1990. I. osztályú minősites, 18 évesen.
1992. felnőtt válogatott kerettagság.
Közben majd egy éved kiesett sajnálatos sérülésed miatt.

Drága Kicsi Barátom, Csoti!
Te, aki még edzéseken is képtelen voltál elviselni, hogy valaki megelőzzön, most nagyon elkapkodtad a dolgot. Az edzői utasítás szerint mindenkinél hamarabb kell a célba érned, de ez az ÉLET-nek nevezett nagy versenyre nem vonatkozott. Egyébként sem szabad minden edzői utasítást komolyan venni.
Azt pedig végképp nem vártam Tőled, hogy engem, öreg edződet cserben hagyj!
Szörnyű tragédiád meggátolt abban, hogy Te, aki üstökösként tűntél fel, állócsillagként évekig ragyogj sportágunk örömére, mindannyiunk büszkeségére.
Sporttársaid, barátaid nevében is búcsúzom Tőled. Drága emléked megőrizzük.
Nyugodj békében.
Isten Veled, Csoti!

Páhy Tibor
Tájfutás, 1992/5


Elvesztettük Őket

Az egyéni OB előtti napon súlyos közlekedési baleset történt Iregszemcse és Nagykónyi között, amelynek során életét vesztette Schönviszky György, Illés Csaba és Köpfler Éva, súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett Tarcsa Angelika, míg Pavlovics György kéztöréssel került kórházba, ahonnan ellátása után hazaengedték. Az öt versenyző személygépkocsival Miskolcra igyekezett az országos egyéni bajnokságra, amikor egy velük szemben közlekedő teherautó áttért az út túloldalára és összeütközött a szabályosan haladó, Schönviszky György által vezetett gépkocsival. Tarcsa Angelikát koponyasérüléssel öntudatlan állapotban jelenleg is a szekszárdi kórházban ápolják.

Illés Csaba a Videotonban 1985-ben kezdte a tájfutást, 1987-ben 15 éves korában már aranyjelvényes versenyző volt és 1990-ben 18 évesen az I. osztályú minősítést is megszerezte. Páhy Tibor tanítványa sikert sikerre halmozott. Számtalan rangsoroló versenyen állt a dobogó legfelső fokán. Tagja volt 1988-ban az OB-t nyert Videoton váltónak, kétszer is tagja volt az OB-n győztes csapatnak. Sokoldalúságát bizonyítja, bogy országos egyéni bajnokságon 2.(1990), HOEB 3.(1991,1992), Éjszakai OB-n 2.(1991) és 5.(1992) helyen végzett. 1988-ban az utánpótlás válogatott, majd 1991-ben a felnőtt kerettagja lett. Az elmúlt évben és az idén is sérülésekkel bajlódott, térdét megműtötték, amely sikeres volt és örömmel újságolta, hogy már ismét elkezdte az edzéseket. Augusztusban Taszárra vonult be katonának és átigazolt a Taszári Honvédba. A végzetes napon az egyéni OB-n induló barátait akarta elkísérni.

Tájoló, 1992/9