Elhunyt tájfutók

Hardicsay Mária
(1932-2003)

Hardicsay

Augusztus 22-én itt hagytál minket, és utoljára "lépted át" a "Bazilika küszöbét" szeptember 12-én, mely a szemközti saroknál évtizedekig komoran-kopottan tekintett Rád" , de most utolszor már "fényesen" fogadott be, 71 év lepergése után.
Mintha csak tegnap lett volna, hogy a budapesti szenior összejövetelen találkoztunk (utoljára), de számomra emlékezetesek a '60-as évek. Tulajdonképpen Te is ringattál bölcsőt, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetségét, s így sportágunk "nagyasszonya" lennél, bár az élet az asszonyi sorsot nem adá meg Neked, de talán ezért is volt időd szinte "mindenesként" tenni-venni - fordítás, levelezés, sajtó, propaganda - a Szövetségért.
"Lalika" vagy "Vizes" vagy az "Elnök" vagy "Áspis" - ugye így neveztük őket - többet tudna még regélni. S ha már nekrológnak szántam levelem hadd villantsak fel 1-2 közös sporttörténeti momentumot.

Igen jók voltak nemzetközi kapcsolataid. A svéd Szövetség "nagyasszonyát" Inga Löwdint" 1965-ben a Te réveden ismerhettem meg, akit említenem kell, hisz alig 2 éve D85-ben még indult az amerikai veterán világkupán. Te ilyet nem értél meg, de "Laci bácsit" leszámítva a korosztály közelébe sem jutottunk.
S ha már 1965, úgy ide tartozik: az IOF IV. kongresszusán képviselted hazánkat és sajtó delegáltként én is ott lehettem. Te beszéltél rá minket - Székely,
Szász, Szeredai, ugye 3 Sz. - hogy a Kongresszus mellett rendezett versenyen induljon magyar szenior csapat. A kongresszusra fekete-zöld nyomatú
"Bp-i Edzőpálya" térképet csempésztünk Laci-bácsi biztatásával: "Nyugodtan dugjátok el a határon", és így volt mit a "Technikai Bizottságban" mutogatni.
Nem egy versenyző típus voltál, de "Zrínyi Ilona" ev. győztes. Mint az Eötvös versenyek "szülő-atyja" nem felejtem: bíróként a 4.-re besegítettél.
Lajos-forrás Skerletz I. -f. (zöld) térképét, tervezett indító-céllal kiküldted finn szövetségi ismerősödnek: tűzzön ki szenior pályát.
A visszajött 14 pontos pálya "terepre ültethető" volt, 12 pont "ült a tervezett helyén". Így külföldi pályakitűzővel dicsekedhettünk.

No és hány főtitkárt "szolgáltál"?
Ez külön cikk lehetne.
Tőled kaptam a svájci Szövetség kiadványát: "Orientierungslauf in der Schule"-t, mely úgy néz ki, jól terelt. A Kazincbarcikai Főiskolai SC szakosztály után
az EPI, ISK is iskolai tájékozódási futás. No ez az, ahol itt és most abba hagyom. U.i.: lenne biztos mondanivalód megint, mert valljuk be, ez nem megy, mármint az iskolákban.
Súgjál onnan föntről, mint ahogy szeptember 12-én íróasztal fiókrendezés közben IOF kongresszusi fotók kerültek elő, s nem tudtam még: "már
nem vagy köztünk".
Búcsúzunk, kor-és sporttársaid, és aki Neked is voltam.

"Bajusz"
Tájoló, 2003/8Részlet a készülő Ki kicsodából:
Hardicsay Mária, Nyíregyháza, 1932: tervező technikus. II. osztályó versenybíró, edző.
Uvaterv (1955-60), MAFC (1960-66), BEAC (1966-). MTFSZ elnökségi tag (1968-79), a BTFSZ sajtófelelőse (1963-70).
Cikkek a szaksajtóban. A Testnevelés és Sport Kiváló dolgozója (1967).