Elhunyt tájfutók

Csupor Miklós
(1934. I. 28.-2012)

Csupor

Vasárnap, november 18-án 78 éves korában elhunyt Csupor Miklós.

A "gyári" Vasas-EMG, majd új nevén Sashalmi Elektronikus SE ("Sese") sportklubban kezdte a tájfutó versenyzést, 1970-től a Tipográfia TE, majd annak utódja, a Tipo TKE tagja, versenyzője volt. Aktív korában szakosztályvezető és társadalmi edző volt a Sesében, országos versenybíróként sok verseny elnöke, pályakitűzője, ellenőrző bírója volt, jelentős térképhelyesbítési munkát is végzett.

Felesége, Babai Manyi halála (2008) után kezdett rohamosan romlani fizikai, majd később szellemi állapota is, ellentétben korábbi minden iránt érdeklődő és nyitott énjével.
Egy volt a nagy öregek közül.

Bogdány Miklós
BTFSZ honlapHáborús gyerek volt, apja ott maradt a Don-kanyarban, de tehetsége (és az új rendszer lehetőségei) nem hagyták, hogy elkallódjon.
Először elektroműszerész, majd technikus, végül üzemmérnök lett, s magánúton is folyton művelte magát. Irodalomban, zenében, történelemben ugyanúgy otthon volt, mint műszaki kérdésekben. A "gyári" Vasas-EMG, majd új nevén Sashalmi Elektronikus SE ("Sese") sportklubban kezdte a tájfutó versenyzést, szakosztályvezető és társadalmi edző volt, s nagy szervező erejével komoly tájfutó életet teremtett. Nem csak saját maga végezte el a versenybírói, edzői tanfolyamokat, de minket is erre irányított. Naprakész volt a tájfutó szakirodalomban, szívesen adta át tudását.
1970-től a Tipográfia TE, majd annak utódja, a TIPO TKE tagja, versenyzője volt, s ott átadta a vezetést másoknak, maga pedig országos
versenybíróként sok verseny elnöke, pályakitűzője, ellenőrző bírója volt, jelentős térképhelyesbítési munkát is végzett, valamint a BTFSZ-ben vállalt el fontos funkciókat. A 80-as évektől kezdve már inkább csak versenyeken indult. Felesége, Babai Manyi halála (2008) nagyon megviselte, ekkor kezdett rohamosan romlani fizikai, majd később szellemi állapota is.
Egy volt a nagy öregek közül.

Bogdány Miklós
Tájoló 2013/1


Csupor
Csupor