Elhunyt tájfutók

Bokody József
(1928-2020)

Bokody

Elhunyt Bokody József turista, tájékozódási versenyző, sportvezető, az országos Kék-Túra egyik alapítója, a hazai vízitúrázás és a nemzetközi Duna-túrák megszervezője és két évtizeden át irányítója volt. Részt vett a cserkészet újraindításában, a Sportmúzeum munkatársaként megalapította a gödöllői Cserkész múzeumot.

1950-ben csatlakozott a dr. Vizkelety László alapította Bp Lokomotívhoz, amelynek versenyző gárdája 1958-ig az ország legeredményesebb csapata volt.  Több országos és kupaversenyen állhatott dobogóra, Érdemes sportoló minősítést ért el. Két országos bajnoki ezüstérem után 1956-ban OCSB aranyat szerzett.
1957-ben a frissen megalakított válogatott első nemzetközi versenyén Vranovban (Csehszlovákia) Thuróczy Lajos csapatvezetővel párban indult és a magyar válogatott mögött a 4. helyet szerezték meg.

A sportéletben betöltött munkáját a Köztársasági érem arany fokozata, Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója, ÁISH Kiváló Társadalmi Munkáért, TID érem, SZOT Díj és számos egyéb kitüntetéssel ismerték el.
Évekkel ezelőtt látása megromlott, 10-szeres elektronikus nagyító használatára szorult, de szellemi frissessége megmaradt, rendkívül mozgalmas életútjának emlékeit rendezte, beszélgetős estekre szóló meghívásoknak tett eleget.
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség halálakor kiadott nekrológjához portréfilmet is csatolt,  „60 éven át több mint 100 ezer km-t evezett” címmel.

Bozán György megemlékezése


1956
1956 - OTSB Tj tajekozodasi CSB I.

1957
1957 - cseh nemzetközi verseny érem

erdemes
Érdemes sportoló jelvény