Elhunyt tájfutók

Baranyai Antal
(1948. V. 13.-2021. XI. 26.)

Baranyai Antal

Hódmezővásárhelyi tájfutó és sportújságíró.

73 éves korában elhunyt Baranyai Antal, a hódmezővásárhelyi tájfutás krónikása, korábbi versenyző, versenybíró.

Csorja Ida nekrológja:

"Gyászol a vásárhelyi tájékozódási futók, a fogathajtók és a postagalamb-sportolók közössége, elhunyt Baranyai Antal sportújságíró. Gyermekkorában több sportágat kipróbál, végül a tájékozódási futásnál köt ki. A sportág vásárhelyi meghonosítója, Nagyillés Mihály csábítja el a Frankel Szakközépiskolás diákot. Másodikos korában, 1964-ben a megyében elsőként I. osztályú minősítést szerez. 1966-ban a Börzsönyben rendezett kétfordulós Megyei Egyéni Bajnokságon aranyérmet szerez a felnőttek között. 1968-ban Szegeden a Felszabadulási Emlékverseny bronzérmese, 1969-ben győztese. 1970-ben megnyeri a II. osztályú Megyei Bajnokságot Piliscsabán. 1971-ben a Kismaroson rendezett Megyei Bajnokságon első helyezett. Az Alföld Kupán a Hódgép színeiben fellép a dobogó legfelső fokára, akárcsak a Vidéki Egyéni Bajnokságon. 1972-ben a Kőhányás-pusztán rendezett Megyei Bajnokságon győztesként szerepel. A debreceni Alföld Kupán aranyérmes.

1994-ben „Magyar Sportért” kitüntetésben részesül. 2008-ban társszerzője a Fejezetek a Dél-Alföldi Tájékozódási sport első évéről című könyv 2. kötetének. 1976-tól a Népsport tudósítója, IMAGE rádió, majd a Rádió 7, a www.promenad.hu első sportszerkesztője, a Magyar Rádió, annak Szeged Körzeti Stúdiójának, a Gong Rádiónak sporttudósítója, a megalakult Hódmezővásárhelyi Városi Televízió első sportszerkesztője. A Csongrád Megyei Sportigazgatóság munkatársaként vonul nyugdíjba.

Az aktív versenyzés befejezése után elmondhatta, hogy a futás annyit vett ki belőle, amennyit beletett. Az eredményesség remek hajtóerő volt számára, és arra ösztönözte, hogy lankadatlan energiával dolgozzon tovább, ha más területen is. Baranyai Antal személyében olyan ember távozott, aki sportolóként, sportszervezőként, sportújságíróként maradandót alkotott."


MTFSZ honlap