Elhunyt tájfutók

Asztalos György
(1928. IV. 1.-2021)

Asztalos

Elhunyt Asztalos György természetjáró, versenyző, sportvezető, versenybíró, aki tájékozódási pályafutását azzal jellemezte: Legalább 200 versenyt rendeztem életemben.
Az ismeretlen terepen való eligazodás 1945-ben talán az életét mentette meg, amikor 17 évesen a Tétényi-fennsíkra vezényelték lövészárkot ásni, aztán társaival nyugatra akarták szállítani. A transzportból megszökött és nagy kerülővel Karácsonyra hazagyalogolt.
1947-től a MEFESZ által szervezett túrák egyik vezetője a Műegyetemen, aztán a Haladás SE tagjaként természetjáró tájékozódási versenyeken vesz rész 1950-től folyamatosan. Ebben az évben szerez villamosmérnöki diplomát és a frissen alakult Távközlési Kutató Intézetben helyezkedik el. Főosztályvezetőként innen a Tákiból ment nyugdíjba 1987-ben.
Még az ’50-es évek legelején megalakította a TÁKI SK Természetjáró szakosztályát, aminek mindvégig vezetője volt, valamint a Bp. II. kerületi TST elnökeként tevékenykedett.
1954-től vettek részt a BTSB I. o. tájékozódási bajnokságain, Érdemes sportoló kitüntetésben részesült.
1958-ban jelentkezett az újjászervezett Versenybírói Tanács felhívására és kapcsolódott be országos versenyek rendezésébe.
1971-től aktív kezdeményezője volt a természetjáró túravezetési-tájékozódási csapatversenyek népszerűsítésének, amely munkája során 2002-ig 85 alkalommal volt a Tájoló elnevezésű, különböző évszakokban megrendezett éjszakai, illetve nappali csapatversenyek, bajnokságok versenybíróságának elnöke.
Igyekezett megőrizni a tájfutó versenyszellem kialakulása előtti versenyek hagyományait, amely alapvetően a csapattagok együttműködésén alapul, ahol a részvétel célja a térképolvasás és tájoló használat mellett a túravezetési ismeretek elsajátítása is, mégpedig a csapaton belül. Valamint azt, hogy
a versenyek baráti találkozások lehetőségét is szolgálják.
Gyuri bácsi nem szakította el tájfutókhoz fűződő kapcsolatait, hiszen vonzáskörzetében lévők közül többen voltak kétlakiak, akik egyaránt indultak tájfutó és természetjáró tájékozódási versenyeken. Egyébként versenyeiket szinte kizárólag tájfutó térképeken rendezték. Hajdu Kálmán sporttársunk is vallotta, hogy a gyerekek legjobban ezeken a TTCs versenyeken tudnak megtanulni tájékozódni, ahol nincsenek időprésben.
Asztalos György az MTSz térképszakértőjeként is dolgozott Bergmann Györggyel együtt. A Kartográfiai Vállalat kiadásában megjelenő turista térképeket ők ellenőrizték és hagyták jóvá.
Szép, teljes életet élt. Nyugdíjas éveiben a Balaton-felvidéken lévő szőlőjében borászkodott. Népes családja körében hunyt el, a balatonrendesi temetőben helyezték örök nyugalomra április 30-án.

Bozán György