Elhunyt tájfutók

Aknai Béla
(1931-2003)

Aknai

A tájékozódási futó sportággal 1968-ban került szoros kapcsolatba. A Szolnoki MÁV Sportegyesület keretén belül versenyzett, majd 1970-től az országos sportági szövetség létrejöttét követően alapítója lett a Szolnok Megyei Tájékozódási Futó Szövetségnek.
Ettől az időponttól kezdve szinte minden tisztet betöltött - volt titkár, elnökhelyettes és elnök - közel húsz éven keresztül.
Sportpályafutása alatt több sikeres versenybírói tanfolyam megszervezésében, versenybírók "kinevelésében" vett részt. A jelenlegi megyei szövetség tagjai felkészítésében, sportág iránti megszerettetésében is nagy része volt.
I. osztályú versenybíróként számtalan kupaverseny és bajnokság rendezésében vállalt feladatot, de több diákolimpián is tevékenykedett.
1988-ban fájó lábai az aktív sport területéről "nyugdíjba" parancsolták, de még évekig tanácsaival továbbra is segítette a fiatalok munkáját.
Aknai Béla 2002. december 16-án a fenti indoklással vehette át a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Sportszövetségek Szövetsége által adományozott "A MEGYE SPORTJÁÉRT" emlékplakettet.
Az ünnepséget követő fogadáson meghatottan, újra lelkesedve tervezte, hogy amennyiben autóbusszal utazunk versenyre, a fájó lába ellenére "belekóstolna" a 70-es kategóriába, mert hogy már futni nem tud, de azért sétálva kipróbálná korosztályos pályáját.
Sajnos a versenypályára történő visszatérését a hirtelen halál megakadályozta. Utolsó útjára 2003. február 27-én 13.30 órakor kísértük, de emlékét megőrizzük és tanításait, nyugodt, megfontolt tanácsait nem feledjük, továbbadjuk.

Szolnok, 2003. február 27.

Veresné Sipos Etelka
JNK Szolnok megyei Tájfutó Szövetség elnöke
Tájoló, 2003/2.