Elhunyt tájfutók

Achátz László
(1937-2013)

Achátz László

Búcsúzúnk barátunktól, Achátz Lászlótól, aki több mint 60 évig volt aktív tagja a, kezdetben Pécsi Lendület SE-nek nevezett, Pécsi Orvos-Egészségügyi Sportkör közösségének. Ő volt - eddig - legrégibb tagtársunk.
Érdeklődése, majd később szakterülete is mindig a szabad természethez vonzotta. Túrázott, kirándult, középiskolásként diákmunkáit is a természetben végezte. Amikor már lehetett - a 60-as évektől rendszeresen járt a Sportkör túrázó csoportjával a környező országokban is a hegyekben, tengermelléken( a Júliai Alpokban Tátrában Hargitán, Hvár szigetén, Trogírban.
A 60-as évektől, a természetjáró túraversenyek mellett - amelyeknek sokáig aktív résztvevője volt bekapcsolódott a tájfutók életébe is. Sokáig rendszeresen versenyzett, bár nem ért el országos szintű eredményeket. Az egyetemen szerzett földrajztanári és térképészi ismeretei alapján a tájfutó térképek készítésével kezdett magas szinten foglalkozni. Ő volt Baranyában az első, aki önálló helyszíni felmérésekkel készített tájfutó térképeket - emlékezhetünk az úgynevezett fekete keretes fotózott, rajzolt térképre. Az Ő munkája volt nagyrészt a színes, nyomtatott Mecsek IV. térkép, és még több térkép a 70-es évekből (Márévár, Hármasbükk,stb). Közben megnősült és feleségét, Ágit is a Sportkör tagjai közül választotta.
Részt vett számtalan verseny rendezésében - I. osztályú versenybíró volt. Aktív résztvevője maradt később is, már nyugdíjasként és romló egészségi állapota mellett is, a baranyai rendezésű nagy versenyeknek - részt vett a Szenior Világbajnokság rendezésében, a célban tevékenykedve, és utoljára egy 2012-ben - 53. alkalommal - az 53. Mecsek Kupán is ott volt. Az elmúlt évig mindig jelen volt a Fehérkúti Turistaházban tartott találkozókon, „munkatúrákon", majálisokon, takarításokon, a Mikulás napi rendezvényeken, ilyenkor mindig elmondta, hogy Ő még részt vett a ház felépítésében is. Fehérkútra mindig nagy szerszámos hátizsákkal érkezett és mindig talált magának a házban javítani valót, munkát.
Még sokáig fognak működni a házban az Ő általa javított ajtók, zárak, és a sok közös élmény, túra, verseny mellett ez is emlékeztetni fog sokáig Achátz Lacira, Sportkörünk most már örökös tagjára.


AL


Emlékét mindannyian, tájfutók, természetbarátok őrizni fogjuk.
http://www.tajfutaspecs.hu