Nyilvántartási, igazolási és átigazolási szabályzat
(a Versenyszabályzat melléklete)

1. A szabályzat hatálya a tájfutás sportágban - a versenyszabályzatban, bajnoki rendszerben, minősítési szabályzatban, versenykiírásaiban és egyéb szabályzataiban meghatározottak szerint - a versenyszerűen sportoló (továbbiakban: sportoló), valamint az őt tagsági jogviszonyban foglalkoztató sportszervezetre (továbbiakban: egyesület) terjed ki.
2./a,. A sportolókról a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (továbbiakban Szövetség) nyilvántartást vezet. A nyilvántartásba vételt a sportoló és az őt foglalkoztató sportegyesület együttes írásbeli kérelmére a szövetségi iroda végzi.
b, Tájfutó versenyen, minősítő kategóriában csak az a sportoló indulhat, akit a szövetség nyilvántartásba vett és ezáltal versenyengedélyt kapott.
c,. A versenyengedély a rajtengedély helyébe lépő azonosító szám, mely egy kártya formájú "versenyzői igazolvánnyal" egészül ki. A "versenyzői igazolvány" egy műanyag kártya, melyet térítés ellenében a Nemzeti Sportszövetség biztosít, és a szövetségi irodába telepített gépen kell adatokkal feltölteni. A kiadott versenyengedélyek nyilvántartása bekerül az állami sportinformatikai rendszerbe, és az állami támogatás egyik feltétele, mércéje.
d, A versenyengedély egy naptári éven belül, illetve egyesületváltoztatásig érvényes.
e, A versenyengedélyt évente - december 1. és március 1. között - érvényesíteni kell.
f, A versenyengedély érvényét veszti, ha a versenyző egy versenyévadig nem áll rajthoz, és erről egyidejűleg nyilatkozik.
g, Egy sportoló részére egyszerre csak egy versenyengedély adható ki.
3./a, A versenyengedélyesek jegyzékét a Szövetség közzéteszi.
b, Versenyengedély kérést a versenyengedély kérőlapon (1.sz.melléklet) a tagszervezet nyújthat be, a szövetségi irodában, az ügyintézésre kijelölt időben.
c, A versenyengedélyt az elnökség, a szövetségi irodán keresztül adja ki. Az elnökség, versenyengedélyt elutasító döntése ellen, a kézbesítéstől számított 15 napon belül, a közgyűléshez lehet jogorvoslati kérelemmel fordulni.
d, A versenyengedély attól a naptól érvényes, mely napon a kérelem a Szövetséghez beérkezett.
e, A versenyengedélyt a beérkezésétől számított 8 napon belül meg kell adni, vagy hiánypótlásra az egyesületnek vissza kell küldeni.
f, A versenyengedély megadásáról az egyesületet és a területi szövetséget értesíteni kell.
4./a, Ha a sportoló sportegyesületi tagsági viszonya megváltozik, a versenyengedély érvényét veszti. Az új sportegyesületnek és a sportolónak új versenyengedélyt kell kérni.
b, Átigazolás esetén a kérésnek tartalmaznia kell a régi sportegyesület hozzájáruló nyilatkozatát.
c, Ha az átigazoláshoz a korábbi egyesület nem járul hozzá, akkor azt indoklással, a kérés kézhezvételétől számított 15 napon belül a szövetségi irodának meg kell küldeni. Az indoklás hiányában az iroda a bejegyzést elvégezheti.
d, Átigazolásnál, a megtagadás indoklásának elbírálása a főtitkár feladata. A megtagadó nyilatkozatot a főtitkár 15 napon belül bírálja el. A döntés ellen fellebbezni, annak kézhezvételét követő 8 napon belül, a Szövetség elnökségéhez lehet.
5./a, A sportegyesület vagy a szakosztály megszűnése esetén a sportoló azonnal átigazolható bármely más sportegyesületbe.
b, A sportegyesületek között létrejött megállapodás alapján átadott szakosztály jogfolytonosságot élvez. Valamennyi átvett sportoló versenyengedélye folyamatos, aláírásuk pótolható az új egyesület nyilatkozatával.
c, Ha a sportoló nem kíván az átvevő sportegyesületnél versenyengedélyt kapni, akkor új versenyengedélyt az új sportegyesületénél azonnal kérhet.
6, E szabályzat - a 2000. évi CXLV. törvény (Sporttörvény), és a GYISM 2002. évi ide vonatkozó rendeletének figyelembe vételével - 2003. január 1-től érvényes. Az eddigi szabályzat érvényét veszti, és ezidőtől csak a szövetség által rendszeresített versenyengedély kérőlap használható.

Elfogadta az Elnökség a 2002. december 9-i ülésén.