MINŐSÍTÉSI SZABÁLYZAT 2003

1. Minősítési osztályok

A tájékozódási futó sportágban

– a felnőtt sportolók (a junior korosztályt is ideértve) nemzetközi, I. osztályú, II. osztályú és III. osztályú minősítést szerezhetnek;

– az ifjúsági sportolók (a serdülő, újonc és gyermek korosztályokat is ideértve) aranyjelvényes, ezüstjelvényes  és bronzjelvényes minősítést szerezhetnek.

2. Minősítő versenyek

2.1. Minősítést rangsoroló versenyeken, illetve minősítő versenyeken való eredményes szereplés alapján lehet elérni.

2.2. Rangsorolónak, illetve minősítőnek csak olyan hazai versenyek fogadhatók el, amelyeket a hatályos versenyszabályzat és a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (MTFSZ) elnöksége kiegészítő döntvényeinek maradéktalan betartásával rendeztek.

2.3. Rangsorolónak csak olyan verseny fogadható el, amelyet az éves versenynaptárban a versenybizottság erre kijelölt.

2.4. Minősítőnek csak olyan verseny fogadható el, amelyet a területileg illetékes szakszövetség az éves versenynaptárában erre kijelölt.

3. Minősítésre kerülő versenyzők

Minősítésre az MTFSZ tagszervezeteinek rajtengedéllyel rendelkező azon versenyzői kerülnek, akik:

3.1. Magyar állampolgárok.

3.2. Külföldi állampolgárok, akik hazánkban bevándorlási, letelepedési, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

3.3. Külföldi állampolgárok, akik Magyaraországon hosszabb tartózkodásra rendezkedtek be, és az MTFSZ elnöksége a minősítésben való részvételt számukra külön engedélyezte.

3.4. Külföldi állampolgár, aki a versenyidőszak kezdetekor az MTFSZ két évnél régebben kiadott rajtengedélyével rendelkezik és az induló versenyidőszakot megelőző két versenyévadban legalább 6-6 versenyen értékelhető eredményt ért el, szerezhet minősítést.

E szakasz feltételeinek megfelelő külföldi versenyző minősítési rendszerben való részvételét, a versenyidőszak megkezdése előtt, a versenyző egyesülete kérheti a Minősítési Bizottságtól.

Azok a külföldi állampolgárok, akik a 3.2. vagy a 3.4. pont feltételeinek nem felelnek meg, a minősítés szempontjából külföldinek számítanak.

4. Minősítés megszerzése rangsorpont alapján

4.1. Rangsorpont alapján minősítést csak FN 35, FN 21, FN 20, FN 18, FN 16 és FN 14 korcsoportokban lehet szerezni.

4.2. Hazai versenyen rangsorpont alapján minősítést E, A, vagy B fokozatú kategóriában lehet szerezni, és csak abban a kategóriában, megosztott kategóriában, futamban, ahol legalább öt, váltóversenyen azonos pályán legalább három hazai versenyző értékelhető eredményt ért el.

4.3. Hazai nemzetközi versenyeken a pontérték kiszámításához a külföldi versenyzők időeredményét figyelmen kívül kell hagyni.

4.4. A rangsorpont alapján megszerezhető minősítéshez a hat legjobb versenyeredményt kell alapul venni.

5. Minősítés teljesítményszázalék alapján

5.1. Minősítést teljesítményszázalék alapján a hazai minősítő versenyek A, B vagy C kategóriájában lehet szerezni, és csak abban a kategóriában, megosztott kategóriában, futamban, ahol legalább öt, váltóversenyen azonos pályán legalább három hazai versenyző értékelhető eredményt ért el.

5.2. A verseny B fokozatúként minősít, ha A vagy B kategóriaként rendezték meg, és az értékelhető versenyzők között található legalább 1 fő legalább II. osztályú, illetve az ifjúsági és fiatalabb kategóriákban legalább 1 fő legalább ezüstjelvényes versenyző. Minden egyéb esetben a verseny legfeljebb C fokozatúként minősít.

5.3. A versenyzők teljesítményét a verseny győztesének idejéhez viszonyított %-ban kell meghatározni.

5.4. Teljesítményszázalék számítása esetén a külföldi versenyzők eredményét nem szabad figyelembe venni.

5.5. B fokozatúként minősítő versenyek esetén a győztes idő meghatározásánál az I. osztályú, illetve aranyjelvényes versenyzők időeredménye figyelmen kívül hagyandó, amennyiben van a mezőnyben értékelhető eredményt elért II. osztályú, illetve ezüstjelvényes versenyző.

5.6. A teljesítményszázalék alapján megszerezhető minősítéshez a hat legjobb versenyeredményt kell alapul venni.

6. Minősítés rangsorpont és teljesítményszázalék alapján

6.1. Minősítési rangsorpontot és teljesítményszázalékot nem lehet átszámítani.

6.2. A II. és III. osztályú, illetve ezüst- és bronzjelvényes minősítéseknél a részteljesítések (teljesítési esetek) összeadhatók. A rangsoroló versenyeken E, A vagy B fokozatban alkalmanként elért a II. vagy a III. osztályhoz tartozó ponthatárnál, illetve az ezüst vagy a bronz fokozathoz tartozó ponthatárnál jobb eredmény egy részteljesítésként vehető figyelembe a teljesítményszázalékos minősítésnél.

7. Minősítés nyilvántartása

7.1. Minősítési rangsorpontokat és a rangsoroló versenyeken elért részteljesítéseket az MTFSZ Minősítő Bizottsága kiszámítja és nyilvántartja, amelyről az elért minősítések bejegyzéséhez az illetékes szövetségeket és a szakosztályokat az adott naptári év december 31-éig értesíti.

7.2. Teljesítményszázalék alapján a minősítéseket a versenyző egyesületének területileg illetékes szakszövetsége tartja nyilván, és február 15-ig az MTFSZ-nek megküldi.

8. Visszaminősítés

Amennyiben egy minősített sportoló az adott naptári évben nem szerez minősítést, a következő évre az előző évi minősítésénél eggyel alacsonyabb minősítés állapítandó meg, 90,00 alaprangsorponttal. A nemzetközi minősítés a megszerzés után két évig érvényes.

9. A minősítés kiszámítása

A minősítés kiszámításának részletes módját és technikáját, valamint az egyes minősítési osztályok, illetve fokozatok megszerezhetőségének pontos követelményeit az 1. sz. melléklet tartalmazza.

 

1. sz. Melléklet

A MINŐSÍTÉS KISZÁMÍTÁSÁNAK MÓDJA

1. A minősítés meghatározása

1.1. Nemzetközi minősítésû sportoló

Nemzetközi minősítést az egyesület kérésére az MTFSZ elnöksége adományozhat azoknak, akik

– felnőtt világbajnokságon egyéni versenyszámban a legjobb 25, váltószámban a legjobb 8 között végeztek;

– felnőtt Európa-bajnokságon, főiskolás világbajnokságon, junior világbajnokságon egyéni számokban a legjobb 8, váltószámokban a legjobb 3 között végeztek;

Nemzetközi minősítésű sportoló szerzett pontértékét 0,00 pontban kell megállapítani, ha egyébként elért pontja nincs.

1.2. I. osztályú sportoló

I. osztályú sportolónak minősül, aki a 6 legjobb verseny eredményéből a legjobb eredmény elhagyása után maradó 5 eredményével nőknél és férfiaknál 8,00 vagy annál kisebb pontátlagot ér el.

1.3. II. osztályú sportoló

II. osztályú sportolónak minősül, aki

a) rangsoroló versenyen a 6 legjobb verseny eredményéből a legjobb eredmény elhagyása után maradó 5 eredményével 40,00 vagy annál kisebb pontátlagot ér el;

b) minősítő versenyen B fokozatban 5 alkalommal 120%-ot meg nem haladó eredményt ér el, és rangsoroló versenyen 1 alkalommal 40;00 vagy annál kisebb minősítési pontértéket ér el;

c) az a) és b) szakaszban megadott – rangsoroló és nem rangsoroló versenyre előírt – minősítési szinteket összesen 6 alkalommal teljesíti, és a teljesítések közül legalább 1 rangsoroló versenyen történt.

1.4. III. osztályú sportoló

III. osztályú sportolónak minősül, aki

a) a 6 legjobb verseny eredményéből a legjobb eredmény elhagyása után maradó 5 eredményével 60,00 vagy annál kisebb pontátlagot ér el;

b) rangsoroló versenyen C fokozatban 6 alkalommal 150%-ot meg nem haladó eredményt ér el;

c.) minősítő versenyen B vagy C fokozatban 6 alkalommal 170%-ot, ill. 150%-ot meg nem haladó eredményt ér el;

d) az a), b) és c) szakaszban megadott minősítési szinteket összesen 6 alkalommal teljesíti.

1.5. Aranyjelvényes ifjúsági sportoló

Aranyjelvényes ifjúsági sportolónak minősül, aki a 6 legjobb verseny eredményéből a legjobb eredmény elhagyása után maradó 5 eredményével 12,00 vagy annál kisebb pontátlagot ér el.

1.6. Ezüstjelvényes ifjúsági sportoló

Ezüstjelvényes ifjúsági sportolónak minősül, aki

a) rangsoroló versenyen a 6 legjobb verseny eredményéből a legjobb eredmény elhagyása után maradó 5 eredményével 40,00 vagy annál kisebb pontátlagot ér el;

b) nem rangsoroló versenyen B fokozatban 5 alkalommal 150%-ot meg nem haladó eredményt ér el, és rangsoroló versenyen 1 alkalommal 40,00 vagy annál kisebb minősítési pontértéket ér el;

c) az a) és b) szakaszban megadott – rangsoroló és nem rangsoroló versenyre előírt – minősítési szinteket összesen 6 alkalommal teljesíti, és a teljesítések közül legalább 1 rangsoroló versenyen történt.

1.7. Bronzjelvényes ifjúsági sportoló

Bronzjelvényes ifjúsági sportolónak minősül, aki

a) a 6 legjobb verseny eredményéből a legjobb eredmény elhagyása után maradó 5 eredményével 60,00 vagy annál kisebb pontátlagot ér el;

b) rangsoroló versenyen C fokozatban 6 alkalommal 300%-ot meg nem haladó eredményt ér el;

c) nem rangsoroló versenyen B vagy C fokozatban 6 alkalommal 300%-ot meg nem haladó eredményt ér el;

d) az a), b) és c) szakaszban megadott minősítési szinteket összesen 6 alkalommal teljesíti.

1.8. Rajtengedélyes versenyző

Minden versenyző, aki az MTFSZ rajtengedélyével rendelkezik, és nem sorolható valamelyik minősítési kategóriába, “rajtengedélyes versenyző” megjelöléssel és 91,00 alaprangsorponttal veendő figyelembe.

2. Minősítési pontok (rangsorpontok) számítása

2.1. A versenyző minősítési pontját egy adott versenyen az alábbi képlet adja:

         Px = (Tx / Tm – 1) (Fa + Pm) + Pm,

         kivéve az FN35-ös korcsoportot, amelynél

         Px = (Tx / Tm – 1) (Fa + Pm) + Pm + Pk, ahol

Px     a versenyen kapott minősítési pont;

Tx     a versenyző időeredménye (századpercben);

Tm   az adott kategóriában (megosztott kategóriában, futamban, váltóversenyen azonos pályán) az első három helyezett versenyző időeredményének átlaga (századpercben);

Pm    az adott kategóriában (megosztott kategóriában, futamban, váltóversenyen azonos pályán) eredményesen szerepelt három legjobb rangsorponttal rendelkező versenyző rangsorpontjainak átlaga az alábbi kivételekkel:

Fa     korcsoportonként és nemenként meghatározott alapfaktor, melynek értéke:

                  – F35, F21, F20 korcsoportban                    75,00

                  – N35, N21, N20 korcsoportban                  55,00

                  – F18, F16, F14 korcsoportban                    50,00

                  – N18, N16, N14 korcsoportban                  40,00

Pk korrekciós tényező, melynek értéke: az F35 korcsoportban Pk = 2, az N35 korcsoportban Pk = 4,

A számítást a szokásos kerekítéssel 2 tizedesjegyre pontosan kell elvégezni.

2.2. A versenyzők pontátlaga

A versenyzők pontátlagát a versenyeken szerzett minősítési (rangsor) pontjainak átlaga adja, melybe a legjobb 6 eredményből a legjobbat elhagyva a következő öt eredményt kell számításba venni.

2.3. Rangsorok összeállítása

Az adott naptári év végén a pontátlag alapján a felnőtt (felnőtt és junior), illetve ifjúsági (ifjúsági, serdülő, újonc) korcsoportok versenyzőit nemenként is elkülönítve 4 külön rangsorba kell foglalni. Ezek alapján történik az éves záró rangsor meghatározása és a minősítések megállapítása.

A férfi rangsoroló kategóriában induló nők férfi minősítési pontokat szerezhetnek. Ezek nem számíthatók át női rangsorponttá.

2.4. A rangsorok kiigazítása

Az adott naptári év végén meghatározott zárórangsor alapján a következő év induló rangsorát az alábbi elvek szerint kell meghatározni:

– Az ifjúsági rangsorokból ki kell venni az év végével junior korcsoportba átlépő versenyzőket és a 2.5. pontban részletezett induló felnőtt pont adása után át kell őket sorolni a felnőtt rangsorba.

– A rangsorokat ezután 0,00-ra kell kiigazítani, minden versenyző pontjához hozzáadva vagy levonva egy adott értéket (a rangsorelső pontjának 0-tól való eltérését).

– A kiigazítás révén esetleg 90,00 pont fölé kerülő versenyzőket a rangsorban 90,00 rangsorponttal kell figyelembe venni.

– A következő évi versenyeken az ily módon kiigazított rangsorpontok alapján kell a minősítési számítást elvégezni.

2.5. Ifjúsági rangsorpontok átszámítása felnőtt rangsorponttá

– A junior korosztályba átlépő ifjúsági versenyzők felnőtt rangsorpontját az alábbi átszámítási képlettel kell számítani:
P = a×p + b, ahol

               P       az átszámolt kiigazítás előtti felnőtt pontszám

               p       az év végi ifjúsági zárórangsorban szereplő átlagpontszám

               a       konstans érték, mely fiúknál 1,68, lányoknál 1,60

               b       konstans érték, fiúknál és lányoknál egyaránt 9,00

– Amennyiben a versenyző már rendelkezik felnőtt pontszámmal, és így szerepel a felnőtt rangsorban is (ifjúságiként versenyzett junior vagy felnőtt kategóriában), akkor azt a pontszámát kell alapul venni, amelyik kisebb.

– Az ifjúsági és felnőtt pontok versenyenként egymással nem kombinálhatók.

– Az átszámított pontokat a kiigazítás előtti felnőtt rangsorba kell besorolni, és ezután kell az egész rangsort kiigazítani.

_________

A szerkesztő megjegyzése: Az MTFSZ elnöksége 2003. február 17-i ülésén elfogadott változtatások pirossal kiemelve.