MTFSZ házipénztár kezelési szabályzata

 

A számvitelről szóló jogszabály előírásainak betartása érdekében a házipénztár kezelésére az alábbi szabályok vonatkoznak.

1. Általános szabályok

A házipénztárban csak a betétszámlát vezető banktól felvett és a készpénzben befizetett összegeket lehet kezelni.

Idegen pénzek és értékek a pénztárban semmilyen címen, még elkülönítve sem tárolhatók.

A pénztárzárlat után a házipénztár forint készpénzállománya nem haladhatja meg a megállapított – 50.000 Ft – keretet. Az ezen felüli összeget be kell fizetni a betétszámlára. A fenti pénztárkeretbe nem számítanak bele az előző napon felvett és a következő napon kifizetésre kerülő munkabérek.

 

2. A pénzkezeléssel kapcsolatos feladatok

A pénztárosi feladatok ellátásával a főtitkár – arra alkalmas, büntetlen előéletű – pénztárost bíz meg. Nem lehet a pénztáros olyan személy, akinek tevékenységi köre a pénztárosi teendőkkel összeférhetetlen. Ebből a szempontból összeférhetetlennek kell tekinteni a könyvelési, utalványozási vagy ellenőrzési joggal rendelkező személyeket.

A szövetség házipénztárát a pénztáros önállóan, teljes anyagi felelősséggel kezeli. Ezt a tényt a pénztárossal a feladatkör elfogadásakor írásban nyilatkozattal kell elismerni.

A pénztáros fő feladata a pénztárban tartott készpénz előírás szerinti kezelése, valamint a pénztárral kapcsolatos nyilvántartások és elszámolások kezelése. A pénztáros megbízható még egyéb értékek (bélyegek, értékjelzéssel ellátott nyomtatványok stb.) továbbá a szigorú elszámolású nyomtatványok őrzésével és kezelésével. Ez utóbbi esetben azonban nem bízható meg a szigorú elszámolású nyomtatványok érvényesítésével.

A pénztári számadások, valamint a kimutatott pénzkészletek ellenőrzése utólagos.

A szövetség pénztárának hivatalos fogadóideje: kedd, 16-18 óra között.

 

3. Utalványozás

Az utalványozók személyére az alapszabály és az SZMSZ előírásai mérvadóak. Teljes körű utalványozási joggal rendelkezik az elnök, az ügyvezető elnök és a főtitkár.

 

4. A házipénztár működése, pénzmegőrzés és tárolás

A házipénztár pénzkészletét tűzbiztos lemezszekrényben kell tárolni és megőrizni. A lemezszekrény kulcsát a pénztáros kezeli.

A pénztári kulcsok másodpéldányait a főtitkár biztonságos módon köteles megőrizni. Tilos a lemezszekrény kulcsait olyan helyen tartani, ahol illetéktelen személyek kezébe juthat. A pénztáros esetleges akadályoztatását köteles a főtitkárnak bejelenteni. Ez esetben a főtitkár gondoskodik a házipénztár átadás-átvételéről, és erről jegyzőkönyvet készít.

Ha a pénztári kulcs eltörik, vagy elveszik, azt a pénztáros köteles haladéktalanul jelenteni a főtitkárnak és megtenni az intézkedést annak pótlására.

 

5. A pénzszállítás szabályai

A pénznek a kifizetőhelyre történő szállításánál a következő szabályokat kell alkalmazni:

– 200.000 Ft-ig 1 fő

– 200.000 Ft felett 2 fő.

 

6. A házipénztárral kapcsolatos nyilvántartások és bizonylatolások

Pénztári nyilvántartás vezetése

A pénztári nyilvántartás céljára pénztárnaplót kell alkalmazni, és használatba vétel előtt hitelesíttetni a főtitkár által.

Pénztárzárást havonta egy alkalommal kell végezni. Ekkor meg kell állapítani a pénztárban lévő készpénzállományt és rögzíteni kell a zárókészletet. Ha a záró pénztárkészlet egyeztetésekor eltérés mutatkozik, fel kell deríteni annak okát és még aznap rendelkezni kell. Amennyiben hiány mutatkozik, a pénztárosnak azt be kell fizetnie, amennyiben pedig többlet, akkor azt be kell vételezni. Mindkét esetben jegyzőkönyvet kell felvenni.

 

Bevételek és kiadások bizonylatolása

A be- és kifizetésekről szabvány bizonylatot kell kiállítani. A bizonylattömbök szigorú elszámolású nyomtatványok, tehát ennek megfelelően kell őket nyilvántartani. A bizonylatok felhasználásának ellenőrzésére csak folyamatos éves sorszámmal ellátott bizonylattömböket lehet felhasználásra kiadni.

A bevételi és kiadási bizonylathoz minden esetben csatolni kell az utalványozott alapbizonylatot. Kifizetésre utalványozás nélküli bizonylat nem kerülhet.

A pénztárbizonylatokat értelemszerűen, tintával kell kitölteni (számmal és betűvel kiírni az összeget, az üres sorokat kihúzni). Egy bizonylatra csak annyi tétel kerülhet, ahány sor azon szerepel. A mellékletek számát minden esetben fel kell tüntetni. A kifizetést a pénztáros, a pénz átvételét a felvevő a nevének aláírásával igazolja.

A bevételi bizonylatot 3 példányban (könyvelés, befizető, tömbben maradó), a kiadásit két példányban (könyvelés, tömbben maradó) kell kiállítani. Mindkét fajta tömböt a pénztáros őrzi.

Munkabér kifizetés

A pénztáros csak a nettó munkabért fizeti ki az alkalmazottak, megbízottak részére. A kifizetés megtörténtét a pénztáros vezeti be a nyilvántartásba.

 

Elszámolásra kiadott összegek nyilvántartása

Pénzt elszámolásra csak az alábbi célokra lehet kiadni:

– beszerzésre,

– kiküldetési költségre,

– kisebb kiadásokra (postaköltség, reprezentációs ktsg.)

– üzemanyag vásárlásra,

– válogatott keret versenyeire, edzőtáboraira.

Elszámolásra pénzt csak személyre szólóan és utalványozás alapján lehet kifizetni, melyen az összeg rendeltetése és az elszámolás határideje is fel van tüntetve.

Ha valakinek az elszámolási határidő lejárta előtt ismét pénzre lenne szüksége, úgy minden esetben el kell számolnia az előzőleg felvett összeggel és csak akkor vehet fel ismételten.

Az elszámolásra kiadott pénzösszegekről nyilvántartás kell vezetni, melynek a következő adatokat kell tartalmaznia:

– a pénzt felvevő neve,

– a pénz felvételének időpontja,

– a kiadási bizonylat száma,

– a felvétel jogcíme,

– az elszámolásra felvett összeg,

– az elszámolás határideje,

– az elszámolás tényleges időpontja,

– a bevételi bizonylat sorszáma.

Ha az elszámolásra kötelezett a kitűzött határidőig nem számol el, a pénztáros köteles azt a szövetség főtitkárának haladéktalanul jeleni.

 

Egyéb nyilvántartások

A szigorú számadású nyomtatványokat nyilvántartásba kell venni:

– kiadási és bevételi pénztárbizonylatok (külön forint és valuta),

– banki átutalású számlák, készpénzes számlák tömbje,

– csekkfüzet.

A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a tömbök sorszámát a bizonylat számokkal, a vásárlás helyét idejét, mennyiségét, sorszámait, valamint a felhasználás kezdő és záró időpontját.

Az elrontott bizonylatokat, csekkeket, számlákat minden esetben át kell húzni és rá kell vezetni minden példányra a “storno” feliratot.

 

7. Külföldi fizetőeszközök kezelése

A hivatalos utak céljára vásárolt külföldi fizetőeszközök pénznemenként elkülönítetten kezelendők és tartandók nyilván. A bevételek és kiadások bizonylatolása, az elszámolásra kiadott összeget nyilvántartása a forint pénztárral megegyező. A különböző valuták árfolyamára, átszámítására a hivatalos váltási jegyzék, ennek hiányában az MNB adott időszakra érvényes árfolyam listája a meghatározó.

A hivatalos utak a következők lehetnek:

– a válogatott külföldi edzőtáborai és versenyei,

– az IOF tisztségviselők kiküldetései,

– egyéb hivatalos utak (pl. tanulmányút).

A valuta vásárlásra és a pénztárban tartható összegre a hatályos jogszabályok vonatkoznak.

 

 

2000.05.09.