[Tajfutas] Miért jó a 7.500-as méretarány? (HOSSSZÚ!)

Kovács Gábor gabor01kovacs at t-online.hu
2023. Már. 26., V, 21:56:32 CEST


Sziasztok!

Ha már meg lett szólítva az MTFSz Térképbizottsága, válaszolok, de az alább leírtak csak a saját személyes véleményemet tükrözik, nem egyeztettem a bizottság többi tagjával, így nem tekinthető a bizottság hivatalos véleményének.

Már Boxi első mondatához kiegészítést kell fűznöm, kettőt is.
      Sajnos az aktív magyar tájfutó térképészek átlagéletkora valószínűleg közelebb van a 60-hoz mint a 40-hez, így erősen kérdéses, hogy „jó szemű” térképészek készítik-e térképeket. A Térképbizottsággal próbálunk ezen a helyzeten változtatni, például az idén nyári utánpótlás edzőtáborokban lehet térképkészítésről szóló előadást is a programba felvenni. Térképhelyesbítő tanösvényeket hozunk létre, ahol mindenki kedvére kipróbálhatja, hogyan kell térképet készíteni. Bízunk benne, azon dolgozunk, hogy kinevelődjön egy olyan fiatal utánpótlás, aki 5-10-15-… év múlva is fog nekünk térképeket készíteni.
      Az 1:7500-as térképet nem kell külön készíteni az idősebb szeniorok számára. Sajnos talán még a térképkészítők közül sincs mindenki tisztában azzal, hogy az 1:7500-as térkép egy egyszerű mechanikus nagyítás eredménye. Ugyanúgy, ahogy az 1:10000-es is (és a sprint versenyeken az 1:3000-es). Az erdei tájfutó térképeket az 1:15000 méretarányhoz illő és annak megfelelő részletezettséggel (jelsűrűség, rajzi térközök, generalizálás, stb.) kell elkészíteni. 
      
      Azokon a versenyeken, ahol 1:10000-es térkép használatos, vagy a szenioroknak 1:7500-as, az az 1:15000-es rajz mechanikus nagyításával jön létre. Azaz 1:10000-es térkép esetén ugyanazt a rajzot másfélszeres, 1:7500-as esetén kétszeres nagyításban nézi a versenyző a versenyen az 1:15000-eshez képest. Minden másfélszer illetve kétszer nagyobb, a jelméretek is (és 2017 óta a pályajelölések – ellenőrzőpont karika, pontsorszám, stb.- mérete is), a távolságok is. Tehát az 1:7500-as térképen szintvonalrajz valójában arányaiban ugyanolyan sűrű mint az 1:15000-esen, mert az 1:7500-as térképen a szintvonalak kétszer olyan vastagok, mint az 1:15000-esen, és kétszer olyan messze is vannak egymástól. Tehát ugyanazt a rajzot nézem, csak felnagyítva.
      
      Fontos itt megjegyeznünk, hogy sem az 1:10000, sem az 1:7500 méretarány nem ad lehetőséget a terep részletesebb ábrázolására, mint ahogy azt az 1:15000-es térkép ábrázolná, hiszen a térkép méretarány növekedésével a jelméretek és a minimális rajzi térközök is arányosan növekednek.
      
      Itt kell még egy megjegyzést fűznöm Boxi negyedik bekezdésben írt első mondatához: „Amint csökken a méretarány, úgy távolodnak a szintvonalak…” – Boxi itt valójában arra gondolt, hogy: Amint növekszik a méretarány, úgy távolodnak szintvonalak. 
      A térképek méretaránya ugyanis egy -ahogy a neve is mutatja- arányszám, egy közönséges tört, aminek számlálója általában 1, nevezője pedig egy viszonylag nagy szám (ma használatos tájfutó térképeken kb. 3000 és 15000 közötti). Tehát a méretarány egy osztás eredménye, ahol 1-et osztunk el egy jó nagy számmal, amelyik osztásnak az eredménye akkor lesz nagyobb, ha minél kisebb számmal osztjuk el az 1-et. Tehát az 1:7500-as térkép nagyobb méretarányú, mint az 1:15000-es (épp kétszer akkora). Ezt nem könnyű értelmezni, megjegyezni, és ezért előfordul. hogy tapasztalt tájfutók, sőt akár még térképkészítők is eltévesztik, hogy melyik méretarány is a kisebb és melyik a nagyobb.
      Tehát, amint növekszik a méretarány, úgy távolodnak a szintvonalak, az 1:7500-as térképen éppen kétszer olyan messze vannak, mint az 1:15000-esen (ugyanolyan alapszintköz esetén). De kétszer olyan vastagok is.
      
      Most itt jön egy olyan rész, ahol egyetértek Boxival: „Talán ezért szokták sprint térképeken 5 méteresnél kisebbre venni a szinközt”.
      Igen! A nagyobb, 1:4000 méretarány esetén az 5 méteres szintvonalak csak „lézengenének” a térképen. Indokolt a kisebb alapszintköz használata.
      Jó 15 éves emlékem (2006), amikor egy jičín-i versenyen 1:5000-es térképpel futhattunk a Cseh Paradicsom homokkőrengetegében. Akkor már javában szenior versenyző voltam, de fiatalkorom 1:15000-es jičín-i térképei után meglepetésként értek az 1:5000 méretarányú térképek, amit  azon a versenyen kaptunk. A homokkősziklák minden rezdülése ábrázolva volt, élmény volt közöttük navigálni. Kivéve azt, hogy az alapszintköz 5 méter volt az 1:5000-es térképen is, tehát ahol a völgy-oldalban lézengett néhány szintvonal (5m-es alapszintközzel) az valójában ****meredek volt. Jobb lett volna 2,5 m-es alapszintköz.
      
      Szemüveg probléma: ebben nyilván nem vagyunk egyformák. Én 14 éves korom óta vagyok szemüveges, távolra látok rosszul, annak idején, bő 40 éve -1,5 körüli dioptriával kezdtem, most -3,75…-4,25 körül tartok. Távolba nézéshez. Fiatalkoromban, úgy 26 éves koromig szemüveggel szenvedtem a versenyeken (esőben elázik, bepárásodik, elkezdem az ujjammal törölgetni, amim persze koszos-sáros, így a szemüveglencse is sáros lesz előbb-utóbb >> eredmény: nem látok semmit… ), később, kb. 26 éves korom óta kontaktlencsével futok. Jó ideig kontaktlencsével is láttam a térképet. de öregedvén sajnos a látásom úgy „javult”, hogy mostanság, ha olvasni akarok, akkor leveszem a távollátó szemüvegem, mert olvasni, térképet nézni, tökéletesen tudok szemüveg nélkül is. Hétköznap, ha valamit olvasni akarok, vagy egy térépet megnézni, leveszem  a távollátó szemüvegemet, vagy legalábbis letolom az orrom hegyére, hogy kilássak fölötte, arra, amit a közelben nézni akarok.
      
      Igen ám, de versenyen beteszem  a kontaktlencsém, amivel messzire jól látok, de a térképet nem. 1:15000-est biztosan nem, 1:10000-est úgy-ahogy, 1:7500-ast már egészen jól. És a kontaktlencsét nem lehet verseny közben levenni, meg alóla-fölüle „kinézni” a térképre…
      Ezért nem mindegy a hozzám hasonlóan rossz látásúaknak a méretarány. Most hétvégén az 1:7500-as méretaránynak bizonyára jobban örültem volna, de elismerem, hogy egy közel 10 km-es pályát 1:7500-as térképre rágyűrni nem könnyű feladat, így maradt az 1:10000-es számunkra, még F55-ben is, számomra meg maradt a nagyító.
      
      MI a megoldás? A kisebb méretarány (1:7500 helyett 1:10000) bizonyára jelent papírtakarékosságot, de valójában a rövidebb szenior pályák 1:7500-asban is ráférnek A4 méretre. Néha A5-re is.
      
      A jövő útja pedig a digitális térkép.
      Pályát kitűzni, stekkelni, ellenőrizni, vagy akár térképet készíteni egy ideje már tablettel megyek ki a terepre. A tabletet lévő térképet akkorára nagyítom, ami nekem tetszik. Talán nincs már messze az a jövő, amikor versenyzőként sem egy papír térképpel, hanem egy „kütyüvel” megyünk a terepre, és akkorára nagyítjuk a térképet, ami nekünk jól esik. Így legyen!
      
      Végezetül -bár ebben a levélvben többször voltam más véleményen- hadd köszönjem meg Boxi (Bozán György) levelét, aki (sok minden más mellett) sok-sok négyzetkilométer kitűnően javított térképpel segítette elő a magyar tájfutás fejlődését.
      
      Kovács Gábor
      MTFSZ Térképbizottság vezetője
      
      
      
      
      
      
      
      



Feladó: Bozán György
Elküldve: 2023. március 26., vasárnap 12:54
Címzett: Lista
Tárgy: [Tajfutas] Miért jó a 7.500-as méretarány?

A 7500-as versenytérképeket jó szemű tájfutó térképészek készítik idősebb szenioroknak. Vajon miért? 
Kedveskedő gondoskodás, figyelem vezérli őket? Ha így lenne, köszönet járna érte. 
A jó szemű térképészek elfelejtik, hogy az idősebb szeniorok szemüveggel nézik a térképet. Olyan szemüveggel, amivel egyébként is olvasni szoktak, nemcsak nagyobb betűt, de kisebb betűs szövegeket is.  Az idősebb veteránok voltak fiatalabbak is, amikor még 10 ezres térképekhez szokott a szemük. A 10 ezres térképen idegződött beléjük a domborzatolvasás. Ott alakult ki bennük pl. a hegyoldalak meredekségének öntudatlan érzékelése, ami az emelkedő futhatóságának megítéléséről, vagy a hegyoldal szintezhetőségéről ad tájékoztatást. 
Amint csökken a méretarány, úgy távolodnak a szintvonalak, vagyis virtuálisan kisimul a táj. Talán ezért szokták sprint térképeken 5 méteresnél kisebbre venni a szintközt.  Voltak idősebb szeniorok, akiket zavart ez az újabban használt méretarány. Különösen, amikor a szellősen futó szintvonalakkal kirajzolt hegyoldalban képtelenség volt szintben haladni, annak meredeksége miatt. A nagyobb méretarány a hosszabb átmenetek áttekintését is nehezíti, nem beszélve a lepedőnyi térkép állandó hajtogatásáról, amihez járul az így eltakarásra kerülő észak-déli jelzések ismétlődő ellenőrzése is. 
A jó szemű tájfutó térképészek talán maguk is tudják, hogy milyen fontos a térképolvasás évtizedeken át beidegződő folyamatának kialakítása. Ezért kaphattak képességeik teljében lévő felnőtt kategóriák is 10 ezres térképeket, hogy időben „felnőjenek” majdani szenior korukra. A nemzetközi versenyeken ugyanis még 15 ezres a norma számukra. Talán a válogatottak miatt is érdemes lenne azt használni – a környezetvédelmi szempontból oly fontos papír takarékosság mellett. 
Vajon az IOF követő MTFSz Térképbizottsága mit szól ehhez? 
Boxi

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20230326/586df1e4/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról