[Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás? vagy diákolimpia de máshogy?

janos szabon jszabon at yahoo.co.uk
2018. Dec. 18., K, 15:15:59 CET


 Szervusztok!Viktor, az igaz hogy nem lesz önmagától 250-500 szülő aki erre vállalkozik. 

Én csak annyit állítok hogy ha az eddigi, szűkebb FN14/16/18 DOL helyett teljes iskolai I-III és IV-VI korcsoportú TÉLI-TAVASZI diákolimpiára térnénk át, például 
-  téli FN8/10/12/ (14/16/18 ?) terem-tájfutó  körzeti majd járási/kerületi fordulókkal és megyei/főv-i döntőkkel,  és
-  a megszokott, tavaszi FN (8/10/12 ?) 14/16/18 orsz. DOL-lal, akkor 
már ma is lenne elegendő számú működő edző aki elég kreatív hogy körzete minden iskolájába találjon valakit  "nevelőedzői" munkára... (aki ott közös érdekekre építhet hiszen van DOL-pontrendszere az iskoláknak is, a körzet iskolái közösen könnyebben találhatnak megfelelő termet, végül a körzetben működő tájfutóklubra is számíthatnak a rendezésnél, nevezésnél - az adminisztrációs terheket pedig úgysem lehet elkerülni sehol sem...)

Habár az is igaz, Magyarországon nincs két egyforma helyzetű megye, járás, körzet és ált. iskola sőt tájfutó klub sem, mégis ki kellene egyszer már próbálni - először pár körzetben, majd pár járásban/kerületben végül megyénként - hogy képesek vagyunk-e nov-dec-jan-februárban a kicsiknek is iskolai tájfutó (terem-)diákolimpiát csinálni!. 
Ami más sportágnak sikerült, nekünk is sikerülhet!
Szabon János

  
 
From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu]On Behalf Of janos szabon
Sent: Saturday, December 01, 2018 11:56 PM
To: 'Zakarias.Janos' <torekves at yahoo.com>; Tóth Zsolt <tothzsolt at kabelnet.hu>
Cc: 'Tajfuto lev.lista' <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban
 
  
 
Fontos kérdés a mit is tehetnénk. 
 
Igaz, nem egyszerű  'tömegeket bevonni' a tájfutásba,és az is igaz hogy ritkán 'elég a pénz színvonalas térképet készíteni', viszont a körülmények letagadhatatlanul javultak, és sok a pozitív fejlemény amire alapozhatunk. 
 
  
 
Viszont, ami évtizedek óta hiányzik a sportági stratégiából, az a 12 év alattiakra fordított megfelelő sportszakmai figyelem!, Komoly gond a megyei diákolimpiák szintje alatti  (iskola-bajnokságok, körzeti- és járási/városi-kerületi) korosztályos feljutásos bajnokságok rendszerének hiánya.  Mint a Gólem, a tájfutás is olyan gyenge lábakon áll évtizedek óta...Vegyük észre, hogy tájfutásban csak a (14-)16 évesektől kezdve vannak évekre kidolgozott edzéseink, de az alatt? Mi hozhatott eddig tömeges sikerélményt az FN8, FN10 és FN12-ben?  Nem terepfutóktól hanem a sakkozóktól lehetne mit tanulnunk a korosztályos ált.iskolai bajnokságok terén... 
 
  
 
A számok beszédesek. Az Országos DOL-raa 20 megyéből 6-8 (max 20x6-8 fő/kat) feljutóval számoltunk, eddig alatta nyílt volt a diákolimpiai rendszer (ezért volt a sok sírás-rívás). Zárt rendszerben az FN8/FN10/FN12-nek amegyei terembajnokság lenne a  legfelső szintje. Mivel tízszer annyi, 198 a járások/kerületek száma!, és ha lettek volna tél-eleji  kerületi/járási terembajnokságokis, ahová csak a legjobb 6-8 fő juthatott volna tovább a (5-15 iskolából szervezett) ősz-végikörzeti terembajnokságokból, akkor évente egy helyett már három korosztályos szűrővel számolhattunk volna. ..És ami a lényeg, évente ismétlődően sok száz sikerélményes, új gyerek jönne a 8-12 éves korosztályokból!  Persze, a gyerek után jön a szülő is (és nem fordítva).
 
  
 
Ha a válogatottak számára van 5-10 (posszibilis) keretedzőnk, és ugyancsak működik 50-100 klub-edző is, akkor az ország kb 2200 (megyénként 75/-250) ált. iskolájában, a szülők (és/vagy az iskola) fenntartásában miért ne működhetne akár 250-500 nevelőedzős kiscsoport is, ahol a sikerélményeken át két-három tehetségest hamar találhatnának csoportonként, ha vannak rendszeresen működő (FN8 / FN10 /FN12 / FN14 kat-s) terembajnokságok a közelükben! 
  
 
Gondolom, ehhez ma már csak a (sportpolitikai) szervezés hiányzik.
 
  
 
  
 
On Saturday, 1 December 2018, 19:31:23 CET, Tóth Zsolt <tothzsolt at kabelnet.hu> wrote:
 
  
 
  
 
Kedves János!
 
A felvetés teljesen jogos!
 
A diákolimpián minden évben megjelennek olyan gyerekek is, akik nem aktív tájfutók, hanem egy-egy lelkes testnevelő istápoltjai.
 
Őket egy pályára küldeni a válogatott versenyzőkkel érthetően csak sikertelenséghez vezet.
 
A Mánfai diákolimpián több olyan kezdő versenyző volt, akit tájoló nélkül küldtek ki a terepre.
 
Egyik megoldás lehetne a „profi”-amatőr kategória, vagy legalább értékelés bevezetése.
 
Másik megoldás, ha a nevelő egyesületek észrevennék a megyei diákolimpiákon, hogy az utánpótlás magától kopogtat az ajtón és legalább az országos diákolimpiára továbbjutókkal foglalkoznának egy kicsit.
 
Egyrészt több gyerek távozna sikerélménnyel a diákolimpiáról, másrészt egy jó részük nagy valószínűséggel megragadna a sportágban.
 
 
 
Üdv
 
Zsolt
 
 
 
From: Tajfutas [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu]On Behalf Of Zakarias.Janos
Sent: Friday, November 30, 2018 7:03 PM
To: Lazarus
Subject: Re: [Tajfutas] Hegyi vs. tájékozódási futás a Kossuth Rádióban
 
 
 
Nem terveztem hozzászólni, de az utánpótlás problémái miatt mégis megteszem. Az, hogy a hegyifutóktól próbáljunk bárkit is átcsábítani, értelmetlen próbálkozás, eddig sem járt sikerrel.
 
 
 
Az viszont, amint egy edző kolléga felvetette, hogy az idei Diákolimpián síró gyerekeket lehetett látni a célban (és a pályán) csak részben igaz. A Diákolimpia idestova 30 évvel ezelőtti bevezetése, sőt még a megelőző Úttörő Olimpiák megrendezése óta MINDEN ÉVBEN ez tapasztalható. Nem tudom, hány gyereket vesztünk ezzel évente, de egy is több mint kellene. Találjunk megoldást erre! (selejtező stb).
 
 
 
A másik, hogy tényleg jó lenne egy edzői (utánpótlás edzői) fórum. Az évenkénti "kötelező" fejtágításon, ahol egyébként sok fontos dolog elhangzik, éppen erre, az eszmecserére nem marad idő.
 
 
 
 
 
 
 
Dr. Zakariás János
 
+36-70-425-2414
 
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
   
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20181218/e4375c30/attachment.html>


More information about the Tajfutas mailing list