[Tajfutas] Válaszút előtt a szenior HOB (hosszú)

Komoróczki András komoroczki at t-online.hu
2018. Ápr. 16., H, 07:00:45 CEST


Kedves Boxi!

A váltóverseny tömegrajtos indítását tudomásom szerint senki nem kérdő jelezte meg. A HOB pár évvel ezelőtti tömegrajtos indítását ellenben sokan joggal kritizálták. Például az F60 kategória első hat helyezettje egy percen belül ért célba, ami azért már elgondolkodtató. 

A futni nem akarók klubja, nem beszélve a versenyezni nagy bűn mentalítás jóval előbb volt mint az MTFSZ.  A tájékozódási futók a terepgyakorlatoktól (hagyományos) egy más gondolkodású versenyformát alakítottak ki. Az elválás történetileg és szakmailag is helyes volt. Tájékozódási túraversenyen nincs tiltva a futás. Ha nincs késésed, akkor értelmetlen. A sietést (korábbi beérkezést időmérőbe) sem büntetik, ha a kiszámolt érkezési időt bemondják. Az elszámolást ellenben már igen. 

A két versenyforma között volt, van és lesz átjárás. Magam vagyok rá az egyik példa. Együttműködéssel mindkettő sokat profitálhatna belőle, csak az ellenszenveket kellene egy kicsit lejjebb venni. A tájékozódási futás dinamizmusa, egyszerűsége és a túraversenyzés finomtájolás művészete mindkét formának javára válhatna. 

Paratájfutás, hmm. Egy kicsit úgy érzem magam, mint pár éve egy nyílt vitában a túraversenyzők „megköpködték” a verseny közben futókat. Most a „futóképes” tájékozódási futókat akarjuk „korlátozni”. 

Komoróczki András

 

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Gy?rgy Boz?
Sent: Sunday, April 15, 2018 9:16 PM
To: Lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: [Tajfutas] Válaszút előtt a szenior HOB (hosszú)

 

Argay Gyula életműve volt megteremteni a szenior tájfutás hazai kultuszát,

amelynek lényege volt a szeniorok integrálása a bajnoki rendszer minden létező eseményébe. Mégpedig az eliteknek (és az utánpótlásnak is) megrendezett 

 valamennyi versenyformában.

A virtuális egyenlősdinek persze voltak nehézségei, különösen a csapat- és váltószámokban, amit fogcsikorgatva, de ki lehetett erőltetni a szeniorokkal 

kevésbé jól ellátott klubokban is. Pl. nő fut a férfi csapatban, stb.

A váltóversenyen evidenciának számító mezőnyrajt azonban hisztérializált 

néhány szenior hangadót, amikor ez a forma a HOB-n is felmerült. 
Ezzel elkezdődött a szeniorok elszakadásának folyamata a versenysporttól.

Az elszakadás következő állomása lehet az egyéni indításos, csak szenior HOB megrendezése,a mezőnyrajtos elit OCSB formájának követése helyett.

Valami hasonló folyamat játszódott le úgy 48 évvel ezelőtt, az MTFSz megalakulását követően, amikor a futni nem akarók létrehozták a  természetjárók "hagyományos" tájékozódási versenyeit, ahol ma már bajnokságokat is rendeznek (persze ott is vannak titkos futók).

"Virágozzék száz virág!" mondta a nagy Mao. 
Lehet a szenioroknak bármi, amit csak kívánnak és a rendezők a nevezési díjból számukra megcsinálnak, csak akkor az már nem "igazi" bajnokság. 
Az már inkább csak paratájfutás. 

Boxi 

 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20180416/7d06e6ff/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról