[Tajfutas] Válaszút előtt a szenior HOB (hosszú)

Tóth Zsolt tothzsolt at kabelnet.hu
2018. Ápr. 15., V, 22:03:22 CEST


Kedves BOXI!

 

Ennél kissé bonyolultabb a helyzet!

Az OCSB eltörlése úgy tűnik, hogy valamilyen hibás felmérés alapján történt és a közgyűlési többség úgy döntött, hogy mégse legyen eltörölve.

Másrészt a VB-ken megszűnt a hosszú táv, ezért a válogatottak nem akarnak hosszútávút futni. Erre például az is megoldás, hogy az irreálisan hosszú pályák győztes idejét lecsökkentik.

Sajnos a közgyűlés nem arról döntött, hogy ez alapján vizsgálják felül a két versenyformát és alternatív javaslatok alapján szülessen a többség számára megfelelő döntés, hanem egyszerűen kicserélték a HOB-ot az OCSB-re a fiataloknál.

Emiatt került felvetésre a szenioroknál, hogy választhatnak, hogy maradjon a HOB, vagy legyen OCSB.

A rajttal kapcsolatos polémia teljesen más keletű.

Ahhoz túl régóta vagy a sportágban, hogy ne legyél tisztában vele, hogy nem a szeret futni, vagy nem szeret futni a kérdés, hanem az, hogy a tömegrajt alapvetően a vonatozásról szól és a futó képességet helyezi előtérbe a tájékozódó képességgel szemben.

Az egyéni indításnál pedig a tájékozódás és a futó képesség egyformán fontos.

A HOB pedig kimondottan arról szól, hogy alternatív útvonalak közül kell választani, ami a jó fizikumú versenyzők esetében a tömegrajtnál azt jelenti, hogy jó lesz nekem az előttem futó menő tempója is.

Amikor ezt kipróbáltuk a legtöbb kategóriában beigazolódott, hogy akik végig vezették a saját bolyukat, azokat zömmel lehajrázták a végén.

 

A lényeg tulajdonképpen az lenne, hogy a változtatásokat a normál versenyeken kellene tesztelgetni és csak a bevált megoldásokat kellene az OB-kon átvezetni és akkor az ilyen baklövéseket el lehetne kerülni.

Ugyanakkor örvendetes, hogy ha egy kis késéssel is, de végre-valahára eljutottunk oda, hogy kíváncsiak a tagság véleményére is, amiért

HÁLÁS KÖSZÖNET A JENŐVÁRI GABI-nak!!!

 

Üdv

 

Tóth Zsolt 

 

 

 

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Gy?rgy Boz?
Sent: Sunday, April 15, 2018 9:16 PM
To: Lista
Subject: [Tajfutas] Válaszút előtt a szenior HOB (hosszú)

 

Argay Gyula életműve volt megteremteni a szenior tájfutás hazai kultuszát,

amelynek lényege volt a szeniorok integrálása a bajnoki rendszer minden létező eseményébe. Mégpedig az eliteknek (és az utánpótlásnak is) megrendezett 

 valamennyi versenyformában.

A virtuális egyenlősdinek persze voltak nehézségei, különösen a csapat- és váltószámokban, amit fogcsikorgatva, de ki lehetett erőltetni a szeniorokkal 

kevésbé jól ellátott klubokban is. Pl. nő fut a férfi csapatban, stb.

A váltóversenyen evidenciának számító mezőnyrajt azonban hisztérializált 

néhány szenior hangadót, amikor ez a forma a HOB-n is felmerült. 
Ezzel elkezdődött a szeniorok elszakadásának folyamata a versenysporttól.

Az elszakadás következő állomása lehet az egyéni indításos, csak szenior HOB megrendezése,a mezőnyrajtos elit OCSB formájának követése helyett.

Valami hasonló folyamat játszódott le úgy 48 évvel ezelőtt, az MTFSz megalakulását követően, amikor a futni nem akarók létrehozták a  természetjárók "hagyományos" tájékozódási versenyeit, ahol ma már bajnokságokat is rendeznek (persze ott is vannak titkos futók).

"Virágozzék száz virág!" mondta a nagy Mao. 
Lehet a szenioroknak bármi, amit csak kívánnak és a rendezők a nevezési díjból számukra megcsinálnak, csak akkor az már nem "igazi" bajnokság. 
Az már inkább csak paratájfutás. 

Boxi 

 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20180415/4ac7885d/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról