[Tajfutas] FW: szenioroknak

Tóth Zsolt tothzsolt at kabelnet.hu
2018. Ápr. 8., V, 22:28:06 CEST


Kedves SZENIOR Sporttársak!

 

Többször felmerült a levlistán, hogy a tagság véleménye nem jelenhet meg a szövetségi döntésekben.

Most adott a lehetőség, hogy minden klub elmondhassa, hogy a szenioroknál HOB-ot vagy OCSB-t szeretne.

 

Legyetek szívesek noszogatni a klubvezetést, hogy juttassák el a véleményeteket a Szenior Bizottság vezetőjének!

 

Üdvözlettel

 

Tóth Zsolt 

 

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Jenővári Gabriella
Sent: Wednesday, March 28, 2018 9:02 AM
To: Egyesületek; levlista
Subject: [Tajfutas] szenioroknak

 

Tisztelt egyesületi Vezetők, és kedves szenior korú Sporttársak!

 

A Szenior Bizottság a véleményeteket kéri, melyet az egyesületeteken keresztül szeretnénk megkapni 2018. április 8-ig.

 

Az idei közgyűlés elfogadott egy tagszervezeti javaslatot, mely az OCSB és HOB összevonását tartalmazza, pontosabban a HOB megszüntetését a nem szenior kategóriáknál.  A tagszervezeti javaslatot a levél alján beidézem.

 

Mi szeniorok választhatunk, hogy megtartjuk a HOB-ot, vagy csatlakozunk, és mi is  OCSB-t szeretnénk a jövőben.

 

Szerintünk nem szerencsés ugyanazon a versenyen két versenyformát rendezni, ezért kérjük a véleményeteket.

 

Mi jellemzi a nem szenior kategóriáknál bevezetendő OCSB-t?

1)     Tömegrajtos farsta típusú verseny

2)     Az eltérő ágak csapat szinten egyenlítődnek ki, egyéni eredmények nem összemérhetők, tehát nem rangsoroló

3)     Fiataloknál egyenrangú, normál pályák, felnőtteknél eltérő győztes idők

Milyen választási lehetőségünk van?

1)    Marad a hagyományos HOB (egyéni, rangsoroló, hosszú táv)

2)    OCSB A fiatalok versenyformájának átvétele, 3 fős csapatokkal (tömegrajt, farsta)

3)    OCSB eddigi formában, egyéni indítással, 3 fős csapatokkal, akár különböző távú pályákkal (normál, hosszú) 

- Amennyiben megszűntetjük a HOB-ot, javasolni fogjuk, hogy egy tavaszi versenyt hosszútávú formában rendezzenek meg.

- Az OCSB megszűntetésének az volt az oka, hogy értelmetlennek találtuk az azonos pályán futók egyéni eredményeinek összeadásával létrejövő bajnokságot. De az „új” OCSB tervezett formáját érdekesnek és izgalmasnak találjuk. 

Beszélgessetek egymással a lehetőségekről, és a klubon belül alakítsatok ki egységes álláspontot. Építő javaslatokat is várunk a jenovarig at gmail.com címre.

                                                                               Jenővári Gabriella

                                                                               Szenior Bizottság

 

„JAVASLAT AZ OCSB ÉS A HOB ÖSSZEVONÁSÁRA

A Silvanus SE és a Szegedi Vasutas SE a versenyrendszer reformmal kapcsolatos elnökségi döntés felülvizsgálatára kéri az MTFSZ közgyűlését.

A javaslatunk, hogy a hagyományos csapatbajnokság 2019-től a HOB-bal együtt legyen lebonyolítva a jelenlegi március végi-április eleji időpontban az alábbiak szerint:

· Szenior kategóriákban hagyományos hosszútávú bajnokság egyéni rajtolással.

· Felnőtt és utánpótlás kategóriákban (már FN14-től) tömegrajtos farsta verseny, ahol a farsta ágak csapatszinten egyenlítődnek ki, így csak összetett csapatértékelés van, egyéni nincs. Az eltérő pontok miatt értelemszerűen – a váltóversenyekhez hasonlóan – ez sem lenne rangsoroló verseny. Kezdeményezzük, hogy amennyiben a javaslatunk elfogadásra kerül, a részleteket (a verseny elnevezése, kiírandó kategóriák, pályák hossza, rajtolás mikéntje) a versenybizottság dolgozza ki. A klubokkal történt előzetes egyeztetés alapján azonban tudunk néhány részlettel szolgálni:

· A fiatalabb kategóriákban egyenrangú normáltávú pályák lehetnének, az idősebbeknél viszont lehetne szórás a pályák győztes idejei között, lefedve a teljes skálát a jelenlegi normáltáv és a hosszútáv között (pl. F21-ben 70-90-110-130 vagy 70-100-130 perces győztes idejű pályák).

· A rajtolás történhet kategóriánként egyszerre, bár ekkor felmerül a csapattagok közti egyeztetés lehetősége. Ez ugyanakkor megfelelő farstával minimálisra csökkenthető, és jellemzően a klubon belül a csapattagok közt is jelentős különbségek vannak tempóban. Másik lehetőség a pályánkénti rajtoltatás, ekkor viszont célszerű lenne az egyes kategóriák azonos sorszámú pályáit rajtoltatni egyszerre, és a pályakitűzési lehetőségek függvényében minél tovább azonos nyomvonalon vezetni a különböző kategóriákat.

· A klubok többsége mindegyik kategóriában megrendezné a versenyt 14 és 21 között, de jött olyan javaslat is, hogy a juniort esetleg hagyjuk el, így rendezéstechnikailag is egyszerűbb lenne. A kategóriák száma összefügg a rajtolás módjával is, hogy a tömegrajthoz kellő számú versenyző legyen.

Indoklás:

· Ezen az összevont OB-n a fiatalok megjelenése miatt nagyobb létszám várható, mint a jelenlegi HOB-on, így gazdaságosabban megrendezhető, több lehet rá a pályázó.

· Jobban igazodik az élsportolók elvárásaihoz. A jelenlegi HOB-ot sokan túl nagy megterhelésnek érzik ahhoz képest, hogy a világversenyeken nincs jelen, és a tavaszi szezon folyamán sokkal rövidebb (akár sprint) jellegű elit versenyekre kell készülniük. A szóródó pályahosszakkal meg lehetne tartani ez a távot, de egyúttal fakultatívabbá válna a választás a versenyzők számára. A tömegrajtos-farsta megoldás pedig jó szimulációs lehetőséget biztosítana az erős mezőnyű nemzetközi váltóversenyekre, és a csapat formában a pályatervezést sem köti meg annyira, mint egyéni verseny esetén, mert nem kell minden résztvevőnek minden farsta ágat lefutnia.

· Továbbra is megmaradna a legrégebbi OB-nk, modern tartalommal megtöltve (az OCSB a legtöbb változáson átment OB-nk is). A hagyományos CSB ösztönzőleg hat a résztvevőkre. Egyrészt ide mindig eljönnek olyanok is, akiket egyébként ritkán látunk egyéni versenyeken. Másrészt a csapatért futva igyekszik mindenki még jobb teljesítményt kihozni magából. Sok fiatalt lehet a csapatra való felkészüléssel motiválni!

· Természetesen ez az OCSB is beleszámítana a bajnoki pontversenybe, így továbbra sem lenne megkülönböztetés az OB-k között ezen a téren. A jelenlegi döntésben a HOB-ra vonatkozóan ezt szerencsétlennek tartjuk, azzal a veszéllyel jár, hogy tovább csökken rajta a létszám, és még gazdaságtalanabb lesz a megrendezése.

A javaslat támogatói:

· A kidolgozók: Gera Tibor és Scultéty Márton

· Bakó Áron élversenyzői referens, Zsigmond Száva szövetségi kapitány

· A 2017-es tájfutó bajnoki pontverseny első 16 helyezett egyesülete közül 12, sorrendben: SPA, PVSK, SZVSE, MOM, TTE, DTC, SDS, GOC, ASK, SAS, ZTC, GKS

· A 2019-es rendező (DCS) is vállalta a verseny ilyen formában történő megrendezését, amennyiben a részletek a nyárig kidolgozásra kerülnek.

Budapest, 2018. január 31.”

A javaslatot a közgyűlés 17 igen, 2 nem, 10 tartózkodással elfogadta.

 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20180408/15d703d4/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról