[Tajfutas] Dol és Sopron Kupa (Privát)

Horváth Sándor SHorvath at telenor.hu
2017. Május. 31., Sze, 08:41:42 CEST


Sziasztok !

Márknak teljesen igaza van. Azért azt hozzátenném, hogy a városi terepek zömét pár mesterséges lezárással igazán jó sprint tereppé lehet tenni.
Idén a budapest diákolimpia - Bókay Kupa  versenyen ezt jól alkalmazták, illetve a szentendrei ifi edzőtáborban Bakó Áron is nagyon jól csinálta.
Sőt láttam Áron pályakitűzői elemzését az edzés átmeneteiről, és volt ahol 7 vállalható átmenetet hasonlított össze, távolság illetve gyorsaság szintjén.

Az ifi EB 12 perces győztes ideje  az életkornak megfelelő változata a felnőtt 15 perces sprint pályáknak.  Ezt a nemzetközi gyakorlattól eltérően itthon inkább felfele húzzuk most is.
Míg a nemzetközi gyakorlatban a győztes ezen inkább belül fut.

üdv :Sanyi

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Márk Gárdonyi
Sent: Wednesday, May 31, 2017 8:16 AM
To: Hites Viktor
Cc: Tajfuto lev.lista
Subject: Re: [Tajfutas] Dol és Sopron Kupa

Szia Viktor!

A tavalyi ifi EB-n a legjobb magyarok hátránya 0:27 - 1:04 volt, ezért nem kell hosszabbra tervezni a sprint pályákat :)
Fontosabb azonban azt megérteni, hogy a pálya megnyújtásától a technikai nehézség nem nő, hanem csökken. A futótempó lassulásával a tájékozódási feladat végrehajtása könnyebb lesz, márpedig a sprinten (ahogy az a Miksi által idézett dokumentumból is kiderül) az alapvető kihívást nem a feladatok bonyolultsága, hanem a nagy tempó melletti megoldása kellene, hogy jelentse. Magyarul, ha egy terepen nem lehet jó 10 perces sprint pályát kitűzni, akkor az a terep nem sprintre való.

Üdv,
Gárdonyi Márk

2017. máj. 30. 21:48 ezt írta ("Hites Viktor" <tajfutas at outlook.hu<mailto:tajfutas at outlook.hu>>):
Sziasztok!

Nem láttam még a Diákolimpia térképét és pályáit, csak a levelezést olvasom.
Mivel korábban már felmerült hasonló probléma a szenior sprint pályákkal kapcsolatban érdeklődéssel olvasom a vitát.
Az, hogy mennyi futásért utazunk el valahová versenyezni nyilván mindenkinek a maga döntése, és az is elég valószínű, hogy egy Diákolimpiánál ez nem szempont.:)
Ami viszont bennem felmerült ezzel kapcsolatban Márk levele kapcsán:
Az ifi EB-n 12 perces ezek szerint a győztes idő, és bár nagy örömünkre vannak elég jó utánpótlás versenyzőink, de azért nem mindig ők állnak a dobogó tetején, azaz nem mi vagyunk a leggyorsabbak, szóval a 15 perces győztes idő az érintett korosztályokban a kicsit lassabb futósebesség alapján mindenképpen indokolt. Emellett érdemes lenne megfontolni az III., IV. korcsoport győztes idejeinek 15 perce növelését, ahogy azt a szeniorok esetében korábban már javasoltam, mert egy nyúlfarknyi pályába, nagyon nehéz útvonalválasztást becsempészni. Így akár kiderülhet, hogy nincs Magyarországon alkalmas sprint terepünk… (Hogy Miksi levelére is reagáljak egy percben.:))

Gratulálok a DOL győzteseinek és helyezettjeinek, és remélem a többiek is mind jól érezték magukat a versenyen a vártnál hosszabb „sprint” pályák ellenére!
(Gondolom akadt azért néhány kemény savasodás és „agyhalál” a sprinten, amikor már azt hitte a delikvens, hogy mindjárt célba ér, de még volt vissza 3-4 átmenet.:))

üdv. Viktor

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu<mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu> [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu<mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu>] On Behalf Of Kovács Gábor
Sent: Tuesday, May 30, 2017 8:39 PM
To: Tájfutó levlista <tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu>>
Subject: Re: [Tajfutas] Dol és Sopron Kupa

Ehhez még annyit tennék hozzá, hogy atlétikában a 100 méteres síkfutók 10 másodpercért utaznak el akár a világ másik felére, ha olimpiát nézünk, akkor 4 évente egyszer.
KG

From: Márk Gárdonyi<mailto:mark.gardonyi at gmail.com>
Sent: Tuesday, May 30, 2017 8:28 PM
To: Verebélyi Zsolt<mailto:verebelyizsolt at globonet.hu>
Cc: mtfsz-tagszervezetek at googlegroups.com<mailto:mtfsz-tagszervezetek at googlegroups.com> ; lazarus<mailto:tajfutas at lazarus.elte.hu>
Subject: Re: [Tajfutas] Dol és Sopron Kupa

Akkor most még egyszer hangsúlyoznám, hogy a világ nem a 25-30 perces "sprint" pályák irányába halad. Kicsit konkrétabban: az ifi EB-n 12 perces győztes időre tervezik a sprintet. Az az érv, hogy egy 15 perces futásért nem éri meg elutazni az ország másik végében a DOL esetében nem állja meg a helyét, mert aznap délután ott volt a váltó is.
Amúgy a verseny jól sikerült, köszönjük a rendezést. A térképek is alapvetően jók voltak, azonban nem tudok szó nélkül elmenni a "jellegfák" tömege mellett. Szerintem, ha 100 m-en belül kettőnél több jellegfa van felvéve a térképre akkor mind törölni kell, mert nem lehet őket tájékozódásra felhasználni. Hozzá kéne szokni, hogy vannak olyan erdők amelyek természetes módon öregebb fákat is tartalmaznak; ilyen erdőkben egy-egy nagyobb törzsátmérőjű fa egyáltalán nem különleges, vagyis nem nevezhető jellegfának. Konkrétan vasárnap volt olyan jellegfa ábrázolva a térképen egy szárazárok mellett, amiről nem tudtam eldönteni a terepen, hogy a térkép javító melyik fára gondolt, annak ellenére, hogy ott álltam az árok partján.
Üdv,
Gárdonyi Márk

2017. május 30. 19:14 Verebélyi Zsolt írta, <verebelyizsolt at globonet.hu<mailto:verebelyizsolt at globonet.hu>>:
Sziasztok!

Először is szeretném megköszönni a közel 1000 fő részvételét a Diákolimpián és Sopron Kupán!

Az eredményeket megtaláljátok az  http://adatbank.mtfsz.hu honlapján.

Néhány gondolat, mint térképkészítő, pályakitűző, és versenyrendező szemszögből!

Igen, valóban túl vállaltam a feladatokat, de meg kellett küzdenem egy új térkép elkészítésével, az áprilisi havazás általi károk pályakitűzési feladatok megoldásával, és még sorolhatnám! Nagyon sokat, időt nem kímélve dolgoztam, dolgoztunk, hogy mindenki számára megfelelő rendezvényt szervezünk rendezőkkel a számotokra! De ezt tovább nem is taglalnám. Tanultam a dologból!:-)

Rövidtáv: A pályakitűzésemkor azon gondolkodtam, hogy lehetőségeim szerint, hogy akadályozzam meg, hogy rohanás helyett, legyen inkább, egy igazi méltó feladatokkal, megoldásokkal rendezendő diákolimpia! A szabályzattal nem értek egyet, hogy 15 perc lerohanással végezzünk, akkor miért utazzuk át a fél országot, de aki anno részt vett a Dunántúl, Thermál, Vasi Kupákon, melyet Én rendeztem tudhatta, hogy inkább gyenge középtáv nálam a sprint! Valóban nem a megszokott lakótelepi, gyorsan olvasható terep volt! A verseny ellenőrző bírója Molnár Péter többször is elmondta, hogy nem a sprintnek megfelelő győztes idők fognak születni, de Én ragaszkodtam hozzá! Pályákat úgy alkottam meg, hogy nem a gyorsan futok, hanem a leleményesség is számításba jöhessen, és ez elég jól sikerült!A pályaadatok meghatározásánál jelenleg a szabályzat nem mért, hanem a légvonalban futott km határozza meg!

Normáltáv: A pályatervezésem során itt figyelembe vettem a győztes időket, és sikerült is megtartani! A versenyzés szempontjából elsődleges a Diákolimpia és utána a kísérő verseny! Szerettem volna egy pillangóval megszórni a Diákolimpiát, de azt a választ kaptam az ellenőrzőbírótól, hogy nem egyenlő feltételekkel indulnak a résztvevők! A két rajt használata is felmerült, de a Dol szempontjából nem korrekt, csak ha másik terepen van! Viszont, meg kell említenem a parkolási szabályok be nem tartását! Ha azt szeretnétek, hogy legközelebb ne legyen itt verseny, akkor jó úton haladunk!

Most viszont elmegyek aludni, mert rám fér!!!:-)

Üdv.Verebélyi Zsolt


_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

________________________________
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu<mailto:Tajfutas at lazarus.elte.hu>
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

Jelen levél üzleti, illetve személyes információkat tartalmaz, amelyek jogosulatlan felhasználása, továbbítása, nyilvánosságra hozatala tilos. Ha nem Ön a címzett, kérjük értesítse a levél küldőjét, és haladéktalanul törölje a levelet.

This e-mail contains confidential business and personal information; unauthorized use, forwarding, disclosure is prohibited. If You are not the intended recipient, please notify the sender immediately and delete this e-mail from your system.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20170531/e4f38a9e/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról