[Tajfutas] Sokadjára : adatbank- rangsoroló versenyek rangsorpontjai (hosszú)

Marczis István marczisi at yahoo.com
2016. Júl. 21., Cs, 19:26:54 CEST


Tisztelt Mindenki!
Hogy miért kalapálom ezt az ügyet még mindig?Mert a ragsorpont számítás alapja a minősítési rendszerünknek. 
A rangsoroló versenyek árában pedig benne van ez a szolgáltatás.
Mert ez a rangsorpont számítás még mindig reálisabb értékelést tesz lehetővé a versenyben, mint amik korábban voltak bár én azt sem tartottam rossznak (százalékos értékelés). Lehetővé teszi jobban a  szerencse, a ragadás kiküszöbölését, persze ezt nem szünteti meg teljesen. 
Biztos lehetne jobb képlettel számolni, mondjuk a teljes mezőny erősségével is lehetne kalkulálni nem csak a legjobb hároméval, na de ez egy másik lapra tartozik. Mondjuk a jövő évi minősítési rendszerére.
Ahhoz, hogy holt tart egy ember ahhoz tudni kell a ranglista pontokat. Ez alapján lehet tervezni a versenyeztetést, versenyzést. Nem mindenkinek van arra lehetősége és módja, hogy minden versenyen ott legyen (gondolok itt arra, hogy nem biztos hogy ráér, nem biztos, hogy anyagilag futja a versenyre, mert messze lakik), de az embernek a  saját célkitűzései függenek a tények jelenlegi állásának ismeretétől. 

A társadalmi munkával semmi bajom örülök neki. A fejlesztőnek pedig köszönetet mondok a munkájáért. 
Informatikusként is tudom értékelni ezt.
(tudomásom szerint a rendszer kész csak adatot kellene tölteni a rendszerbe)
Egy egy versenyrendezésnél mi is részben társadalmi munkában végezzük azt a munkát ami pl egy-egy verseny mögött van (térképjavítás, versenyrendezés) Annak is örülünk, ha az utiköltségre kapunk térítést, de és itt a különbség, hogy amit ránk bíztak azt elvégezzük. A kötelességünket teljesítjük.Az eredményeket pedig rendelkezésére biocsátottuk a versenybizottságnak. Annyi vállalást teszünk amit elbírunk, és ha mégsem, akkor időben szólunk, hogy segítsen valaki. Most is lehetne mondani, hogy mit kellene segíteni. Ki tud segíteni? Hogyan tud segíteni? 

Üdvözlettel : Marczis István      From: Kéri Gerzson <gfkeri at gmail.com>
 To: Erdélyi Tibor <etibor1 at gmail.com> 
Cc: tájfutó levlista <tajfutas at lazarus.elte.hu>
 Sent: Thursday, July 21, 2016 5:54 PM
 Subject: Re: [Tajfutas] Sokadjára : adatbank- rangsoroló versenyek rangsorpontjai (hosszú)
   
Sziasztok!
Én azt hittem, eddig is be volt építve a nevezési díjakba. Nem közvetlenül, hanem kissé burkolt formában. Úgy hogy a rendezők fizetnek a rangsoroló versenyek rendezéséért, akik emiatt kénytelenek magasabb nevezési díjakat szedni. Ha a rangsoroló versenyeknek ez az extra díjtétele nem fedezi a rangsorpont számítással kapcsolatos IT munkák költségeit, akkor tényleg csak egy korrekt megoldás van. Teljesen eltörölni a rangsorpontokat.
Lenne egy másik, ezzel ellentétes korrekt megoldás. Fizessenek többet a rendezők és következésképpen a versenyzők a nevezési díjakra, annyit, hogy legyen forrás a szükséges IT fejlesztésekre. Ez viszont azért nem lenne jó, mert a már úgyis jelentősen megcsappant versenyzői létszám drasztikusan tovább csökkenne.
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy talán nem kellene fejleszteni, hanem maradni a már bevált, az elmúlt években használt sémáknál, ha nincs rá anyagi keret. Még akkor is, ha emiatt a minősítési rendszert sem lehet módosítani, hanem be kell fagyasztani a korábbi állapoton.)
Kérdezem továbbá, a ranglista téma levelezése kapcsán ki, melyik levélben szidta P. Ádámot. Én ugyanis nem találom itt azt a levelet.
Más: Vegyük észre, hogy az utóbbi évek szenior rangsorpontjai már teljesen irreálisak. Emlékszem, hogy amikor még csak 50 év körül voltam, mennyire nehéz volt és csak néha sikerült a II. osztályú minősítéshez szükséges 60 pontot elérni. Nemcsak nekem, hanem minden 50 év körüli életkorú tájfutónak. (Esetleg néhány kivétel lehetett: a 2 Düdü, Dosek Toncsi, a mai 40 évesek között Vöcsök lenne egy kivétel, aki majd még 45-50 évesen is kivételként erősíteni tudja majd ezt a szabályt.) Az F55-ös és magasabb kategóriákban teljesen reménytelen volt akkortájt a II. osztály. Ma viszont 70-en túl is számos versenyző ér el minden évben II. osztályú minősítést, van aki 70-80 közötti pontértékkel. Senki nem látja rajtam kívül, hogy ezek a szenior pontértékek mennyire irreálisak? Szükséges lett volna évente olyan korrekcióra, ami nem engedte volna, hogy a szenior rangsorpontok ennyire elrugaszkodjanak a valóságtól.
Megint más: Valaki az ONEB-et említette, mint ahol szükség van a ranglisták állására. Nekem viszont az a véleményem, hogy az ONEB jelenlegi szabályzata sem veszi komolyan a rangsorpontokat. Hiszen először kategóriánként a KOB eredményének első 6-6 versenyzője kerül a red groupba, s csak a maradék helyeket töltik fel a ranglisták első félévi állapota alapján - ha egyáltalán van még maradék hely. Mivel a red group létszáma nem haladhatja meg a benevezettek egyharmadát, ezért 20 fő vagy ennél kevesebb nevezés esetén az elért rangsorpontok teljesen érdektelenek. Azt tartanám helyesnek, ha a KOB első hat helyezettje mellett a ranglistákból is ugyanennyien bekerülhetnének a red groupokba, ehhez viszont legalább 36 nevezés lenne szükséges kategóriánként - az érvényes bajnoki szabályzat szerint.
Ez már nem más: Visszatérve a kiindulási problémához, én kötöm az ebet a karóhoz, hogy az ügyet az Elnök és az Elnökség elé kell vinni. Nekik pedig véleményem szerint dönteniük kell valahogyan annak érdekében, hogy a jelenlegi szégyenteljes állapot megszűnjön. Ha más jó döntés nincs, akkor a rangsorpontok eltörlése mellett kell dönteniük. (Úgy értve, hogy ez is csak az én véleményem, távol áll tőlem, hogy kötelezni akarnám az Elnökséget bármire.) Esetleg áttérni, ill. visszatérni a skandináv rendszerről egy jóval egyszerűbb, sokkal olcsóbban megvalósítható rangsorolási szisztémára. A magam részéről nagyon sajnálnám, ha a rangsorolás teljesen megszűnne, de lehet, hogy nincs más megoldás.
Üdv:Kéri Gerzson


_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

  
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20160721/10be9e31/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról