[Tajfutas] Fw: Fw: állami sporttámogatás

Zentai József jozsef.zentai at gmail.com
2016. Feb. 22., H, 10:06:26 CET


 Sziasztok!

Szia Viktor !

Én, azokra a személyekre(most akkkor legyen politikus) gondoltam, akik fiatalabb korukban TÁJÉKOZÓDÁSI FUTÓK voltak, és jelenleg, ki tudja milyen más fontos pozíciójukból időközben átnyergeltek a parlamenti bársonyszékbe.
Ha nem őket, akkor az ő kapcsolatrendszerünket is igénybe lehetne venni pl :anyagi támogatás ürügyén és egy nagyobb érdekképviseletre a magasabb sportszerveinknél. 
Ez még nem bűn és szerintem nem elítélendő dolog lenne a sportágban.

Ha csak az ABC elejét nézzük, rögtön kettő vagy akár három ilyen személyt is találunk.

Micsoda szégyen az egy sportágra nézve, amikor egy válogatott versenyző azért hajt,küzd áldozza fel életének egy bizonyos részét, ha nem a legfontosabbat , hogy mindent egy lapra téve, ne csak saját magának, klubjának, de az országnak is hírnevet ,dicsőséges eredményt szerezzen.

 És most ott tartunk, hogy egy ilyen esetleges  részvételt, jobbára csak a szülők anyagi támogatása révén tudják(ha tudják) a tehetséges versenyzők megoldani. 


Vannak azért még furi dolgok is a most mükődő MTFSZ-ben. Azt, azért nem értem,hogy 1970-től mindig is amolyan megbecsült társadalmi, tisztelebeli elnöke(már akit ki nem csináltak) volt a szervezetnek. 
De a szakmai vezetői munkát mindig is a főtitkár látta el. Most meg ismételten a tv-adásban elhangzottak szerint az elnökjelöltektől kérdezték meg, szerintük ha elnökök lesznek, ...mennyi  suskát kellene gyorstapaszként  behozni a sportágba.

Viktor azért, hogy ne vegetáljon, kínlódjon a sportág, ezért gondoltam arra, hogy itt is mint más sportágakban ezt már korábban felismerték, szükséges lenne parlamenti képviselőket bevonni a sportág irányításába(volt tájékozódási futók! ), de nekem ez ilyen korban most már tényleg secko-jedno.

...............-és akkor még hol van a többi probléma!

További Szép Napot!
Popey


----- Original Message ----- 
From: 
To: Zentai József ; Sent: Monday, February 22, 2016 9:19 AM
Subject: Re: [Tajfutas] Fw: állami sporttámogatás


Kedves Popey!

A politikai vezetők sportági vezetőként történő megbízásával kapcsolatban azt gondolom, hogy elsősorban nem a sportág jelenlegi vezetőinek kellene a hozzáállásukon változtatni. 
Sokkal szerencsésebb lenne, ha olyan egykori vagy jelenlegi sportembereket találna a társadalom, köztük mi tájfutók is, akik vállalnak politikai szerepet, objektívek és fontos számukra a sport, valamennyi sportág (!), és nem csak szavazatszerzésre kívánnak felhasználni egy-egy kiragadott sportágat. Majd pedig őket megválasztani és vezető szerephez juttatni.
Ha így lesz, hidd el bárki és sokkal szívesen elfogadja majd a jelenleginél valószínűleg sokkal nagyobb, és értelmes elvek mentén és nem “baráti” kapcsolatok útján kiosztott állami támogatást.

Az az igazság még ha jól is jönne a sportágnak az állami támogatás a jelenlegi politikai vezetőinktől elfogadni elég kényelmetlen érzés lenne, mert rögtön az jutna az ember eszébe, hogy “minket is meg akarnak venni kilóra?”.

Plusz költséget jelenlegi politikai vezetőink közül valószínűleg bármelyikük tudott volna hozni, de nem hiszem, hogy erre vágynánk, plusz támogatás, bevétel az inkább jól jönne.

Popey nem ennyire siralmas a helyzet, nem gondolom, hogy temetni kell a sportágunkat. A tájfutásnak nagy erőssége (sok sportággal szemben), hogy alapvetően nem az állami támogatások működtetik, hanem a benne tevékenykedő emberek és ez szerencsére politikai kurzusoktól független, ezért is vagyunk ilyen erősek, és életképesek. Bevallom nem is igazán tartanám szerencsésnek, ha hirtelen közénk vágná az állam, mondjuk a Mozsár által írt 288 milliót, ki tudja mi lenne a vége, mondjuk amikor következő évben ezt nem kapjuk. Bár a tájfutók bölcsességét ismerve alighanem a nagy részét elraknánk gyorsan aranytartaléknak.

Ha nem nő vagy esetleg csökken a sportág állami támogatása, akkor alighanem az lesz, hogy a válogatottra még kevesebb pénz jut, ennek köszönhetően lehet, hogy egy kicsit csökken tovább az eredményességünk ezen a szinten, de az amatőr része, márpedig elsősorban az van a magyar tájfutásnak ettől még nem hal majd meg.

Ezzel együtt azt természetesen fontosnak tartanám, hogy a politikusokkal még a jelenlegi politikai vezetőinkkel is, akiktől én személy szerint sok jót már nem várok, megpróbáljuk felvenni a kapcsolatot, és bemutassuk, megértessük velük, hogy micsoda értékek rejlenek ebben a sportágban, miért érdemes a támogatásra (hogyan fejleszti a találékonyságot, az állóképességet, a kreativitást stb..). Ha összehasonlítjuk mondjuk a súlyemeléssel szerintetek mi hasznosabb a társadalomnak, ha sok súlyemelőnk van, vagy ha sok tájfutónk, és még rengeteg sportággal szemben kiállnánk úgy hiszem ennek az összehasonlításnak a próbáját... Én úgy érzem, hogy ilyesmire az elmúlt 46 évben is inkább csak kísérletek voltak, de igazi törekvés, és elszántság nem. Állami alamizsnáért könyörögni, és emiatt politikai vezetőt megválasztani a sportág élére, na ezzel nehezen azonosulnék.

A másik, amit szerintem fontos lenne megtenni a sportágunknak, hogy minél inkább igyekezzünk megszólítani a sportolni vágyó fiatalokat és fiatal felnőtteket, akik nem versenysportolók, hanem ugyanúgy mint a tájfutók nagy többsége elsősorban az egészségmegőrzés, az élmény miatt sportolnak. Egyértelmű trend az amatőr futók, teljesítménytúrázók számának a növekedése,
ha nekik csak az 5-10 %-ukat eredményesen tudnánk megszólítani már hatalmas előrelépés lenne a sportágat rendszeresen űzők létszámában! Nem véletlenül próbálom a terepfutóinknak a tájfutó versenyeink meghívásait is eljuttatni.

A magam részéről ennek a két irányvonalnak a képviseletét és minél eredményesebb megvalósítását várom az új elnökségtől (is).

üdv. Viktor






From: Zentai József 
Sent: Sunday, February 21, 2016 9:19 PM
To: Tájfutás lista 
Subject: [Tajfutas] Fw: állami sporttámogatás

Sziasztok!
Merre tovább tájfutás?! .......... 

Az eredményesebb továbbmenő úton véleményem szerint a sportág jelenlegi vezetőinek is alapos szemléletváltozáson kellene átesniük.
Ez láthatóan a Tájékozódási futó sportágban most még nem megy,sőt most már erősen azt tapasztalom, hogy többen, foggal körömmel küzdenek, harcolnak a régi-új pozíciójuk megtartásán. 
Ez, ha sikerük lesz újfent poziciót kapnak az MTFSZ-ben .... nem fog semmiféle pozitív változást hozni a sportág jobbá tételében.

Addig-amíg több más sportág képviselői felismerték, hogy ugyan a nagyobb kozkázkattal bíró politikai vezetőket beimportálják a sportág vezetésébe, addig a mi sportágunk ezt elvetette. 

Pedig abban a másik nagy házban, ott fővárosban ma is több olyan országgyűlési képviselő ül a padsorokban(erről az oldalról meg arról az oldalról is!) akik korábban tájékozódási futók voltak, avagy még valószínűleg nem felejtették el mit is jelentett akkoriban nekik ez a sportág. 

Tudom, volt egy esetben, egy ilyen halovány kezdeményezés, de akkor a saját házunk táján, ezt gyorsan elvetette vki,vkik.

Talán, ezek a jelöltek tudtak volna hozni annyi plusz költséget a sportágba, hogy legalább a válogatott keret tagjainak csak saját költőpénzébe kerüljön egy-egy edzőtáborban vagy világversenyen való részvétel. -de folytathatnám tovább, pl. folytatható lett volna a diáktájfutó program és életbe léphetett volna a főállású válogatott kerettag tájékozódási futó sportolók alkalmazása, térképek kiadása,technikai fejlesztések vagy nem csak papíron tudna létezni a "hírvivő" bizottság stb..

Akkor most mitől és kitől is várjuk a sportág fejlődését, nagyobb anyagi támogatását? 

Időközben meg lehetett tekinteni Máthé Pisti akadozásai mellett a két új elnökjelölt tv-s vélemény nyílvánítása mely a sportág jövőjét tekintve részemről  lesújtó volt.     
Emberek, kedves sporttársaim, pepítás mandarinra csikarom magam, ha mostani két jelöltünk(egyébként minden tiszteletem az övék)  az anyagi támogatás terén  hajszálnyit is tudnak majd megválasztásuk esetén tenni.

Állami támogatásért esdeklünk,miközben éppen velük a politikai szintéren lebegő volt sportolóinkkal nem akarjuk, talán nem tudjuk a kellő kapcsolati szintet felvenni !

Egy biztos, ha nem jön sürgősen a sportágba minimum 10 Milka- no most nem a csokira gondoltam -akkor bizony készíthetjük a sportág fejfáját:
Magyar Tájékozádási Futó Sportág  Élt 46 évet! (1970-2016)
További Szép Estét!
Popey



----- Original Message ----- 
From: Sramkó Tibor 
To: 'LEV.LISTA' 
Sent: Sunday, February 21, 2016 7:55 PM
Subject: [Tajfutas] állami sporttámogatás

Kedves Tájfutók!

 

Beszúrom ide, amit most olvastam az utanpotlassport.hu-n a 2015-ös sporttámogatásokról, melyben a 16 kiemelt sportág részesült, 

illetve abból mennyit juttattak el a klubokhoz.

Több szempontból is érdekes ez a kimutatás.

 

Merre tovább – TÁJFUTÁS?

(Esetleg emeljük a tagdíjat?)

 

Üdv.

Sramkó Tibor






--------------------------------------------------------------------------------
        Ezt az e-mailt az Avast víruskereső szoftver átvizsgálta. 
      www.avast.com 
     




--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas



--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20160222/41f11a08/attachment.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: wlEmoticon-smile[1].png
Type: image/png
Size: 1046 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20160222/41f11a08/attachment.png>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.jpg
Type: image/jpeg
Size: 64456 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20160222/41f11a08/attachment.jpg>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról