[Tajfutas] Nem, hát nem....

Hajdu Kálmán hmarcell at startadsl.hu
2013. Jún. 6., Cs, 14:21:28 CEST


A csapatversenyt mint olyant a természetes evolúció tüntette el sportágunkból. Azoknak akik itt nosztalgiáznak érdemes felfrissíteni emlékeiket. Akkoriban a versenyre az egyesületek együtt utaztak általában vonattal, kivéve pár gazdag egyesületet akik rendelkeztek saját busszal. 10 felett lehetett 50%-os kedvezményt kapni és egy egy hétvége (Sopron-Jurisich, Alföld-Szabolcs, a kétfordulós OB-k stb.) kiváló csapatépítési lehetőségek voltak. Most ugye 3-4 ember beugrik egy autóba, kiszámolja hogy hogyan lehet a versenyt a lehető legrövidebb idő alatt megúszni. Nagyobb egyesületekben a versenyzők az egyesületi tagtársainak jó ha ismerik a felét már azokat is leginkább csak látásból.  

Ehhez jön a professzionálódás, amit pl. Janó oly annyira hiányolt a magyar tájfutásból a nem rég feltett svéd video apropóján. Kinek van itt ideje társadalmi életet élni, beszélgetni, elmenni közösen vacsorázni egy kétnapos verseny apropóján? A menők (profik) semmire nem érnek rá, leginkább még Magyarországra is csak látogatóba járnak. A fiatalság társadalmi életét inkább a facebookon éli. Annál nagyobb büntetést nehéz elképzelni egy ifinek, mint azt, hogy valahol olyan helyen kell aludni két verseny között a hol még WIFI sincs!

A CSB-k kora végleg elmúlt. A Tájfutás, tetszik nem tetszik egyéni sport nem csapatsport. A váltót lehet forszirozni, Az nemzetközileg is versenyszám és végül taktikai képességeket igényel, bár ma már nem ismerek olyan edzőt, egyesületet ahol erre valóban készülnének is, A váltók összeállítása az elmult 5-6 évet visszanézve abszolut ad-hoc alakul ki, nem csak itthon egyesületi szinten, hanem a világversenyeken is. A csapatvezető felteszi a nagy kérdést a váltó elött, hogyan is futottatok ma, tegnap, tegnapelőtt. Az hogy ki az aki alkatilag alkalmasabb első futónak, vagy befutónak az nem játszik . Nem csak nem készítenek fel versenyzőket erre, hanem az edzőknek, tisztelet a kivételnek fogalmuk sincs arról, hogy a versenyzőik ezen a téren mire képesek. 

És úgy általában a magyar sport utánpótlásának a kérdését  (sportágtól függetlenül - kivéve látványsportok) fel sem hozom. Ja tudom van heti 5 testnevelés. Ahogy a fiam gimnáziumát elnézem. lehet, hogy pont azért, hogy a még sportoló gyerekek kedvét is elvegyék a sporttól!

De összefoglalva mondandóm! A csapat bajnokság, tájfutásban, mint olyan sportidegen anakronizmus. (A POCSB nagyon nagyon jó buli!). Váltó versenyekre és váltóbajnokságra addig szükség van míg résztveszünk világversenyeken, de valahol klub szinten célirányosan foglalkozni is kellene ezzel a versenyformával. 

By  HK
-- Eredeti üzenet --
Feladó: Vida Istvan  <vipisti at vipmail.hu>Címzett: Márk Gárdonyi   <mark.gardonyi at gmail.com>, Márk Gárdonyi   <mark.gardonyi at gmail.com>, Bozán György   <bozan.gyorgy at gmail.com>, Tajfuto lev.lista    <tajfutas at lazarus.elte.hu>Elküldve: 2013. június 6. 11:38Tárgy : Re: [Tajfutas] Nem, hát nem....

  
Sziasztok! Igaz még nem olvastam minden hozzászólást a CSAPAT-- versenyek témakőrben, de tényleg  motiválni kellene a CSAPATVERSENYEKET. Ösidőkben szinte minden versenynél csapatverseny is meg volt hírdrtve! 3x1, 4x1, fős ,egyéni eredmények összeadásából kiszámított eredmény. Sajnos megszüntetésének okát én nem tudom. Valószínüleg összeadási problémák :-) és érem/oklevél kiadás csökkentés miatt szüntették meg!  Fiatalabbak esetén 1x2 és 1x3 fős(ez oktatást is szolgált!!!) Nem is találkoztunk az erdőben kétségbe esett és zokogó gyerekekkel!!!! Most a számítástechnika szinte egy kattintással lehetővé teszi a csapateredmények számítását a kiírásnak megfelelően! Talán a TARTALÉKBA tett milliók 10-20 %-át a csapatépítésekbe kellene fordítani a z 1-2 %-os kamat helyett! Pl.: Utiköltség térítés, nevezési díj térítési, felszerelés vásárlási térítés, buszok indítása frekventált városokból (még térítési hozzájárulással is!), stb. Mindezt a CSAPAT  részvételek és eredmények alapján!!  Szép napot!  ViPi 
  -- Eredeti üzenet --
 Feladó: Márk Gárdonyi <mark.gardonyi at gmail.com> Címzett: Bozán György <bozan.gyorgy at gmail.com>, Bozán György <bozan.gyorgy at gmail.com>, Tajfuto lev.lista <tajfutas at lazarus.elte.hu> Elküldve: 2013. június 5. 15:35 Tárgy : Re: [Tajfutas] Nem, hát nem....

    És a hagyományos csapatbajnokság mennyivel motiválja jobban a "versenyzői csoportok" kialakítását, mint a pontbegyűjtő csapat bajnokság (vagy a váltó)? Én továbbra sem látom az OCSB létjogosultságát.

Üdv,
Marci
 

 2013. június 5. 15:21 Bozán György írta, <bozan.gyorgy at gmail.com>:
 2013.06.05. 14:19 keltezéssel, péter kovács írta:
 "A hagyományos CSB jelenlegi formájában tényleg elgondolkodtató, de most éppen arra kérnek mindenkit, hogy ötleteljen, milyen formában lehet megújítani, feldobni ezt a versenyszámot."

A csapatbajnokságnak valamikor az volt (és lenne ma is) a lényege, hogy a klubokat versenyzői csoportok kialakítására ösztönözze.  Ne elégedjenek meg azzal, hogy van egy versenyzőjük (mondjuk Gyurkó Fanni) de nem tudnak mellé senkit sem állítani (mondjuk a VB-n). Az OCSB-n öt főt is lehetett indítani, a leggyengébb idő nem számított.
Sőt valamikor, még az antivilágban, csak azok a klubok indíthattak csapatot az OCSB-n, akik ifi, ill. serdülő csapatot is ki tudtak állítani. Voltak akiknek ez nagyon nem tetszett, de a sportág fellendült és valahová eljutott.

Most azon fáradozunk, hogy mindenkinek nagyon tetsszen, a fellendülés meg mintha nem volna érdekes.
Boxi


_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

  _______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20130606/b6989930/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról