[Tajfutas] kérdezősködők a versenyeken

Kiácz Bence bence.kiacz at bcdtravel.hu
2013. Ápr. 23., K, 09:08:31 CEST


Én soha annyi kérdezősködő embert, gyereket nem láttam, mint Skandináviában az O-Ringenen, pedig az a tájfutás őshazája...

Nálam a csalás ott kezdődik, amikor egy felnőtt VB-n egy sokszoros világbajnoknak bekiabálnak az átfutó vagy befutó ponton, hogy kihagyott egy pontot és ennek alapján visszafordul. Mindkettő megtörtént és egyik sem lett kizárva, sőt az egyik ennek alapján lett világbajnok (orosz váltó sítájfutásban 2002-ben Bulgáriában...) Szerintem ezekhez képest ráhúzni a magyarokra, hogy csalók amikor segítenek egy kétségbe esett gyereknek, eléggé vérlázító. Aki ezt állítja valószinű nem 8-12 évesként kezdte a tájfutást, hanem felnőtt fejjel. 

Bence


 ----- Original Message ----- 
 From: Kéri Gerzson 
 To: LEV. LISTA 
 Sent: Monday, April 22, 2013 6:28 PM
 Subject: Re: [Tajfutas] kérdezősködők a versenyeken


 Tisztelt versenyzők és listatagok!


 Mivel felvetésemre eddig többnyire csak negatív visszajelzéseket kaptam, ebből tán arra kell következtetnem, hogy a magyar tájfutók közül igen sokan nem tisztelik a sportágunk szabályait? :-((

 Változatlanul az a véleményem, hogy a sportág szabályait nem azért találták ki, hogy akik akarják, azok betartsák, akik nem akarják, azok pedig ne tartsák be. 

 Persze kevésbé profi versenyzők és kisebb jelentőségű versenyek esetén nyilván kicsit más a helyzet. De nehéz kérdés, hogy hol húzzuk meg a határt, a versenyek és versenyzők mely körére követeljük meg a szabályok betartását, így például azt, hogy versenyzés közben ne kérjenek és ne adjanak információt egymásnak.


 Véleményt kérek ezért, hogy szerintetek milyen esetekben helyes és milyen esetekben helytelen a kérdezés (és válaszolás)-


 Versenyek:


 a) csak bajnokságok

 b) minden más országos (és kiemelt) rangsoroló

 c) minden rangsoroló (országos és regionális)

 d) nem rangsoroló, nem minősítő versenyek, edzőversenyek

 e) rangsoroló versenyek nem minősítő kategóriái, különösen a nyílt kategóriák

 f) rangsoroló versenyek kicsik számára rendezett, szalagozással segített kategóriái Versenyzők:


 a) csak élversenyzők

 b) minden versenyengedéllyel rendelkező versenyző

 c) kezdők, ill. versenyengedéllyel nem rendelkező, valamint alkalmilag versenyzők Nagyon kíváncsi vagyok, általában mi a véleménye erről másoknak (sportvezetőknek és versenyzőknek)?


 Hogy a pozitívumokat is említsem, ismerek olyan versenyzőt is, aki mindig mindenkit arra kér, nehogy segíteni akarjon neki, mert egyedül szeretné megfogni a pontjait. Ismerek másokat, akik nem kérik az információadás mellőzését, de ugyanígy gondolkodnak, mert maguk soha nem kérdeznek. Például a kategóriám egyik versenyzője, többszörös bajnoka, a Postás Kupa 2. napján panaszolta, hogy 21 percet töltött el egy átmenettel. Jómagam 15 percet töltöttem el a Postás Kupa 1. napján egy rövid átmeneten. Közben 3 idegen ponthoz is eljutottam, volt amelyikhez kétszer is, és vagy 10-20 versenyzővel találkoztam, bőven lett volna lehetőségem információt kérni. Ha kérdezősködünk, akkor nyilván sokkal kevesebb idő elég lett volna mindkettőnknek, és jobb eredménnyel zártuk volna az adott napot. De véletlenül sem akartunk csalás segítségével érni el jobb eredményt. Üdv:

 KGF------------------------------------------------------------------------------


 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20130423/6e8b2339/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról