[Tajfutas] kérdezősködők a versenyeken

Kelemen János kelemen.janos111 at t-online.hu
2013. Ápr. 21., V, 21:42:59 CEST


Én már rég nem kérdezek senkitől semmit, sőt engem sem faggatnak semmiről.

Viszont nézzétek meg ezt a sprinttérképet:
http://www.danielhubmann.ch/images/stories/maps/2013/0414weinfelden.jpg
Lent a laposban, 1-2-3 és 20-s pontok környékén a térképjavító a szűk, lejtős részeket simán egy rövid szintvonallal és eséstüskével jelölte. Jó, ötletes megoldás. Van pár aluljáró is.
Itt nézhető meg a verseny képgalériája:
http://www.festbilder.ch/bilder/bilder/bilder/2NatOL13.html
Mélygarázsból rajtoltak és a "helyi" menők svájci válogatott ruházatban futottak. A képek bemutathatók a szponzoroknak.
Egyben, a kettő link egy foto-O feladvány is "fiataloknak".
HN
 ----- Original Message ----- 
 From: Bánki Zoltán 
 To: miklos mets 
 Cc: LEV. LISTA 
 Sent: Sunday, April 21, 2013 9:22 PM
 Subject: Re: [Tajfutas] kérdezősködők a versenyeken


 Megint a lényegre tapintottál!
 Mellesleg! Miért is kérdezősködsz? :-)

 On Apr 21, 2013 9:07 PM, "miklos mets" <miklos.mets at gmail.com> wrote:


  És miket szoktatok kérdezni egymástól? : ráérsz- ma este? vagy: Honnan van ez a jó gömbölyű sztercsnadrág? esetleg: téged is zavar ez a sok összevissza rohangáló ember?

  MM
  2013. április 21. 21:03 Bánki Zoltán írta, <bankizoli33 at gmail.com>:

   Az OB-kon kívül mindig segítek, még akkor is, ha jelentős időveszteséggel jár... sőt odáig megyek a csalásban, hogy ha szemmel láthatóan kezdőket látok bizonytalankoni, akkor nem átallom megkérdezni, hogy tudok-e segíteni. De nem a viszonzásért.
   Kérdezősködni is szoktam... aki akar segít, aki nem azt nem gáncsolom el, mert szíve joga eldönteni, hogy csal-e velem vagy sem.


   Banyesz   2013. április 21. 20:29 Kéri Gerzson írta, <gfkeri at gmail.com>:


    Tévedsz.


    Tudtommal, aki kérdezősködik, az csal, aki válaszol, az is csal, bár az utóbbi talán megbocsátható.


    Nagy baj van a sportágunkkal, ha sokan - ezek szerint Te is - azt gondoljátok, hogy a tájékozódáson és a futáson kívül a kommunikáció is hozzá tartozik a tájfutáshoz. Olyan szemléletet olvasok ki a válaszodból, hogy "én segítek a versenyen, mert majd másik versenyen viszonozzák, tehát mindketten jól járunk". Elnézést, ha tévedek, és nem így érted. Szomorú, hogy a tájékozódás megbeszélését verseny közben nagyon sok jó versenyző is helyesnek tartja.


    Ha a többség is így látja, helyesnek látja, akkor nagyon szomorú leszek.    Üdv:

    KGF
    2013. április 21. 20:07 Bánki Zoltán írta, <bankizoli33 at gmail.com>:


     Aki kérdezősködik-válaszoljon a kérdezőknek,

     Aki nem válaszol-ne kédezősködjön.

     Szerintem...


     On Apr 21, 2013 7:11 PM, "Kéri Gerzson" <gfkeri at gmail.com> wrote:

      Tisztelt versenyzők!


      Korábban is már többször szó volt róla a listán, mennyire sportszerűtlen (sőt szabály ellenes is) a többi versenyzőt zavarni kérdezősködéssel. Ha szigorúan vennénk a szabályt, minden ilyen külső segítség kérése kizárást vonna maga után.) A Postás Kupán sajnos annyian zavartak az ilyen kérdezősködős versenyzési szokással, hogy kénytelen vagyok ismét szóvá tenni a dolgot. A Postás Kupa első napján igen sokat hibáztam, sokszor elvesztettem a kontaktust a térképpel, ezért ha akartam volna, sem tudtam volna megmondani a kérdezősködőknek, hogy hol vagyunk, az esetek nagy többségében.


      A Postás Kupa második napján viszont nagyon jól ment (saját képességemhez viszonyítva), de két helyen vesztettem (vagy veszíthettem volna) időt azért, mert kérdező versenyzők zavartak. Először egy utat történetesen úgy sikerült kereszteznem, hogy nem tudtam egész pontosan, hol kereszteztem, pedig fontos lett volna egész pontosan tudni. Ekkor zavartak meg egymás után hárman is, amiért aztán még jobban elbizonytalankodtam, és ténylegesen időt veszítettem. Később a cél közelében, attól nem egészen 300 méterre délre, már látszott a feltáruló nyílt tereprészen a befutópont is, meg a cél is. Már csak rohantam amennyire bírtam, de itt is valaki megkérdezte, meg tudnám-e mondani neki, hol vagyunk. Ismerős volt az illető, a nevemen szólított, tudom: nem kellett volna semmit válaszolnom. De nem tudtam megállni, hogy ne utasítsam rendre, mert ezt főleg hallatlan pofátlanságnak tartom, ha valaki ilyen szituációban is képes lenne megállítani a versenyzőtársát.


      Kedves kérdezősködők!


      Nem gondoljátok, hogy szemétség olyan módon törekedni jobb versenyeredmény elérésére, hogy egyúttal másokat feltartotok, tehát mások versenyeredményét rontjátok?


      Kedves válaszolók!


      Ne válaszoljatok, felnőttnek és szeniornak főleg ne, de még gyereknek se. Gondoljatok arra, hogy ezzel esetleg épp saját klubtársatokat fosztjátok meg egy jó eredménytől, mert előfordulhat, hogy akit útbaigazítotok, az fogja így miattatok megelőzni, és megfosztani a jó eredménytől a sportszerűen versenyző saját klubtársatokat. Ezenkívül, ha sikerül elérni, hogy mind kevesebben válaszolunk, akkor a kérdezősködések is talán csökkenő tendenciát fognak mutatni.


      (Persze lehet olyan eset, hogy egy nagyon kétségbeesetten síró gyereknek helyesebb segíteni, mint otthagyni. A Postás Kupa igen nehéz pályáira azonban gondolom, nem lettek kizavarva ilyen szerencsétlenkedő gyerekek.)      Üdv:

      KGF      _______________________________________________
      Tajfutas mailing list
      Tajfutas at lazarus.elte.hu
      http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
   _______________________________________________
   Tajfutas mailing list
   Tajfutas at lazarus.elte.hu
   http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas------------------------------------------------------------------------------


 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20130421/dde8db43/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról