[Tajfutas] Térképi ábrázolás - kérdés

Kelemen János kelemen.janos111 at t-online.hu
2012. Sze. 16., V, 12:09:55 CEST


Szia Gerzson,
Sajnálom, hogy nem követed a VB-k élő videó közvetítését. Ezeket persze utólag is megteheted a YouTube tele van jobbnál jobb összeállításokkal: Pl. http://www.youtube.com/watch?v=1PbkOfDkJik&feature=related
Világbajnokságokon mindig repülőrajt van. És ez így helyes. Én törölném a magyar szabályzatból a rajt előtti 1 perces nézegetés lehetőségét. (Még RR versenyen is)
Tisztességesen kijelölt és kellő távolságban lévő térképrajtot kell telepíteni az időrajttól. Ezen szakaszon van ideje a versenyzőnek (gyakorlottnak futna, kezdőnek sétálva) megteremtenie a térképpel a kuntaktust.
Kivonat az IOF 2007 évi szabályzatából (azóta már változhatott)
22.  Rajt 

22.1.    Egyéni versenyeken a rajt általában időközönkénti rajt; váltóversenyeken tömegrajt a megszokott. 

22.2.    Selejtezős versenyek döntőjének első rajtja legalább két és fél órával a selejtező utolsó rajtja után legyen! 

22.3.    VB

      JVB
      
    
Minden versenyzőnek legalább 30 perces nyugodt készülődést és bemelegítést kell biztosítani a rajt közelében. A bemelegítő területen csak a még el nem rajtolt versenyzők és kísérőik tartózkodhatnak. 

22.4.    A rajt szervezése történhet időrajt előtti előrajttal úgy, hogy az előrajt a bemelegítő terület egyik szélén legyen. Ha van előrajt, oda föl kell állítani egy a versenyidőt mutató órát a versenyzők és kísérőik számára. A belépő versenyzőket szólítani kell vagy neveiket ki kell írni. Az előrajt után már csak a versenyzők és a sajtónak a rendező által irányított képviselői tartózkodhatnak. 

22.5.    A rajtnál fel kell állítani egy versenyidőt mutató órát a versenyzők számára. Ha nincs előrajt, úgy itt kell a versenyzőket szólítani vagy neveiket kiírni. 

22.6.    A rajtot úgy kell megszervezni, hogy a később induló versenyzők és más személyek ne láthassák a térképeket, a pályákat, az útvonal-választásokat, vagy az első pont felé vezető utat. Ha szükséges, az időrajtból a térképrajtba kijelölt útvonal vezessen! 

22.7.    A versenyzők térképeiket a rajt pillanatában vagy utána veszik fel. A helyes térkép elvételéért a versenyző felelős. A versenyző rajtszámát, nevét vagy kategóriáját úgy kell feltüntetni a térképen vagy annak közvetlen közelében, hogy azt a futó indulás előtt láthassa. 

22.8.    A háromszöget a térképen a térképrajtba kell rajzolni és ha ez nem egyezik meg az időrajttal, akkor oda egy lyukasztó nélküli bóját kell elhelyezni.Üdv,

HN

 

 ----- Original Message ----- 
 From: Kéri Gerzson 
 To: tajfutas at lazarus.elte.hu 
 Sent: Sunday, September 16, 2012 10:47 AM
 Subject: Re: [Tajfutas]Térképi ábrázolás - kérdés


 Sziasztok!

 Én viszont amellett tenném le a voksomat, hogy egyáltalán ne legyenek ilyen rajtok. Azért használtam feltételes módot, mivel nyilván nekünk kell követnünk a világversenyeken és a tájfutásban nálunk meghatározóbb szerepet játszó országokban meghonosult rajtoltatási szokásokat. Azonban nem figyeltem meg, hogy pl. a világbajnokságokon miként történik a rajtoltatás. Ha ott a repülőrajt a módi, akkor nálunk is jobb, ha ahhoz szoktatjuk a versenyzőket.

 Így csak azt a szubjektív véleményt rögzítem, hogy én speciel azt szeretem, ha a rajt előtt 1 percig megnézhetjük a térképünket. Tanúként Lantos Zoltánt hívom, aki ugyan már nem aktív tájfutó, de nem is olyan régen többszörös bajnok volt. Lehetséges, hogy nem egészen jól emlékszem Lantosnak a Tájoló újságban néhány évvel ezelőtt megjelent cikkére, amiben tanácsolta, hogy rajt előtt a teljes pályánkat vegyük szemügyre a térképünkön. (Most nincs kedvem a cikket visszakeresni.) Nem tartom valószínűnek, hogy a cikkíró úgy értette volna, hogy saját időből érdemes volna a pályát végignézni a rajt időpontja után, mivel akkor a versenyzők többsége ezt tenné. Másrészt nem is egészen értem Lantos tanácsát, ha arra gondolok, hogy 21E pályák (általában hosszabb pályák) esetén 1 percnyi térképnézés nagyon kevésnek tűnik ahhoz, hogy a pálya egészével foglalkozzunk. Akkor hogy is kell érteni a Lantos által mondottakat?

 Üdv:
 Gerzson
 2012. szeptember 16. 10:16 Julianna Grant írta, <jzgrant at yahoo.co.uk>:

  Sziasztok!

  Mint egy azokból, akik nem kultiválják ha egy “21-es emberállat” áttarol rajtuk, szeretném a voksomat Zsebe véleményére letenni. A gyorsabbakat (nemcsak a 21-eseket) mindig elõbbre kellene rakni ha a térképek mellõl rajtolunk!

  Júlia


------------------------------------------------------------------------------


 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120916/c79cfffb/attachment.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: clip_image001.gif
Type: image/gif
Size: 81 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120916/c79cfffb/attachment.gif>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról