[Tajfutas] hír

Vida Istvan vipisti at vipmail.hu
2012. Május. 3., Cs, 08:16:59 CEST


Sajnos a MOB egyszeri 150 milliója és a 400 millás költségvetési "felkérés", annyi mint halottnak a csók!! Talán , ha sportra többet fordítanának, sokkal kevesebb kellene az egészségügyre (méghozzá milliárdokkal!)  ViPi

-- Eredeti üzenet --
Feladó: Zalaegerszegi Tájfutó Club (fehérfecó) <zala.ztc at zalaszam.hu>Címzett: Egyesületek <egyesuletek at orienteering.hu>, Egyesületek <egyesuletek at orienteering.hu>, LISTA  <tajfutas at lazarus.elte.hu>Elküldve: 2012. május 2. 16:36Tárgy : [Tajfutas] hír

    HÍR a www.mob.hu oldaláról: Talán valami alakul a megyei sportszervezeteknél, így a megyei  szövetségeknél is! üdv fehérferenc      A MOB  segítséget nyújt a megyei sporthivataloknak (04.26)  Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság  elnökének előterjesztésére, a MOB kész segíteni a megyei önkormányzatok  átszervezése folytán nehéz helyzetbe került sporthivatalokon.

„Az általuk  végzett feladatok szinte pótolhatatlanok és rendkívül fontosak a magyar sport  számára” – mondta Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a Magyar  Országgyűlés Sport- és turizmus bizottságának legutóbbi ülésén. 

A megyei  sporthivatalok már évekkel ezelőtt súlyos problémákba ütköztek. Az  önkormányzatok fokozatos többletfeladattal és ezzel együtt csökkenő bevételekkel  megterhelt feladatellátása után - döntően 2002-től kezdődően - olyan helyzet  alakult ki, amely az önkormányzati sport támogatások fokozatos csökkenését  eredményezte.
Ez egyben az egyik magyarázata annak, hogy a magyar sportban  versenyzők, egyesületek létszámának folyamatos csökkenése tapasztalható, szinte  valamennyi sportágban és korosztályban.

A magyar sport középszintű –  megyei – sportirányítási rendszere és ennek finanszírozása az önkormányzati  törvény 2011 őszén elfogadott - a 2011. évi CLXXXIX. tv. - rendelkezése alapján  gyakorlatilag megszűnt.  
Mindezt levélében megerősítette Szabó Erika  államtitkár „sem a megyei intézményfenntartó központok, sem a fővárosi és megyei  kormányhivatalok költségvetései nem tartalmaznak forrást a megyei  sportigazgatással kapcsolatosan”

A megyei (területi) önkormányzatok  2011-ig elvégzett feladataihoz képest a további feladatok tartoztak: a megyei  sportszövetségek támogatása, a megyei diáksport támogatása valamint a megyei  lakossági és szabadidősport támogatása.

A megyei sportági szakszövetségek  az utolsó támogatott 2011-es évben mindössze 129 millió forint megyei támogatást  kaptak és ehhez saját bevételeikkel 300 millió forintot tudtak  hozzátenni.

Nyilvánvaló, hogy a forrásszegény környezetben is megoldást  kell keresni a sport középszintű szervezeti rendszerének működtetésére.  Kiemelten igaz ez a diáksport szervezetek megyei egységeire, ahol mára a  megszűnés a jellemző.

Más közművelődési, intézményműködtetési  feladatellátáshoz hasonlóan megoldás lehet a megyei kormányhivatalokhoz való  rendelés az érintett terület kormányrendeletének kiterjesztésével,  módosításával.
A megyére kiterjedő közművelődési feladatok ellátásoz –  könyvtár, múzeum – hasonlóan a megyei sportfeladatok ellátása a megyeszékhely  önkormányzatának támogatásán keresztül.

A megyei sportfeladatok  finanszírozásának lehetséges forrásaként szolgálhat a fel nem használt vagy  visszafizetésre kerülő TAO összegek. A Magyar Olimpiai Bizottság megerősítésével és  törvénymódosításokat követően a megyei MOB irodák létrehozása, azok forrásainak  átadása a költségvetésből a MOB felé.

A MOB tehát készen áll egy egyszeri  segítségnyújtásra, mindez 150 millió Forintos támogatást jelent . A MOB azt kéri  a Sport Bizottságtól, hogy a jövő évi költségvetésben az állam biztosítsa a  megyei sporthivatalok működését kb. 400 milliós  támogatással. _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120503/080a5af6/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról