[Tajfutas] Tisztelt pályakitűzők? OB gyerekversenypálya?

Vida Istvan vipisti at vipmail.hu
2012. Jún. 28., Cs, 09:00:04 CEST


Mi sohasem féltünk! 2 és 3 fős "bandák" között folyt a harc!!  Most is be kellene a gyerekek között vezetni! és nem egyedül. tudás nélkül küldeni az erdőbe!!  Először fusson olyannal, aki már konyít a térképhez, Ha már sok mindent megismert, akkor Ő is akarja majd a "CSAPATÁT" vezetni! Ha kinövi ezt a kort, EGYEDÜL akar majd eredményt elérni!!!
Pláne, ha ezt legalább a szövetség a  középiskolákba PROPAGÁLNÁ!! ViPi

-- Eredeti üzenet --
Feladó: Nagy Lajos  <nagyluji43 at vipmail.hu>Címzett: Andor és Katalin Vékony   <vekony.arva at gmail.com>, Andor és Katalin Vékony   <vekony.arva at gmail.com>,  <tajfutas at lazarus.elte.hu>Elküldve: 2012. június 27. 12:20Tárgy : Re: [Tajfutas] Tisztelt pályakitűzők!


Tudod Kati,én jó pár éve már hasonló gondok miatt veszekedtem a 10 D szalagozása miatt.Unokám 8 éves korában élvezte a tájfutást,de... ..... egyesek szerint a szalagozás csak tájékoztató jellegű (amivel nem értek egyet).Pontosan azért jóval hosszabb a szalagozás mint a légvonal,hogy aki már valamit kapisgál, az nyerjen.Aki pedig kezdő az menjen a hosszabon.De ha nyer az nem baj.De jöttek a tájékoztató szalagozások,és pont kihagyások.Egyszer viszont (Pécs rigókút) esőben "sötétben" tájékoztató szalagozás,amit a felnőtt látott,mert akkora volt az aljnövényzet,azt a  gyerek nem látta.Sírva jött vissza,mert félt.Négy év kellett hogy vissza tudtuk csalogatni,hogy az erdőtől nem kell félni,mart az barát.Most 15 évesen gyakorlatilag kezdő lett,mert egyesek nem gondolkodnak megfelelően.De úgy látom hogy ez a felfogás sajnos nem változott.
Üdv     lujipapa
-- Eredeti üzenet --
Feladó: Andor és Katalin Vékony <vekony.arva at gmail.com>Címzett: tájfutó lista <tajfutas at lazarus.elte.hu>Elküldve: 2012. június 27. 11:9Tárgy : Re: [Tajfutas] Tisztelt pályakitűzők!

Sziasztok!   érdekes, hogy az éremvitán levéldömping érkezik, egy ilyen fontos téma kapcsán meg csak kettő.   Jó lenne eldönteni végre az irányt, hogy mit is szeretnénk, hová fejlődjön a sportág. Családi vagy extrém sport. Szép fokozatosan vezetjük be a gyerekeket és kezdő felnőtteket a sportág rejtelmeibe vagy hulljon a férgese és csak a túlélők maradjanak.   Nem kétlem, hogy sok energia minden pályát átgondolni a tervezés során, de prioritásokat kellene felállítani. Jelenleg az FN21A/E pálya és a szenior pályák élveznek előnyt. Előbbi érthető okokból, utóbbi azért mert főleg a szeniorok pampognak ha túl hosszú, túl rövid, buckás, lapos, kidőlt fás, bozótos, éget a nap, túl meredek, egyszerű, bonyolult, nincs víz, sör, nem jó a méretarány stb, stb, stb. Ahogy Feribá mondta volt: a szeniorokkal mindig csak a baj van!      De hát ők már megfertőződtek tájfutással, nem ők a kiemelt célszemély akik különleges ráfordítást igényelnek.    Sokkal inkább a gyerekek, akikből lehetne még felnőtt világbajnokot nevelni! Sokszor nincs meg a lépcsőzetes technikai tudásszint emelés. FN10 D: kiemelten fontos a tervezésés és szalagozás, egy rossz verseny, ahol elveszik a gyerek az erdőben, elveszhet a tájfutás számára is. FN12 C: nyílt könnyűvel azonos szint FN14C: ritkán rendezik meg, alternatívája lehet az FN15-18C, de itt meg a korkülönbség miatt hátrányba kerül a 13 éves a 17-hez képest. N14B: nagyon gáz kategória! Vagy az N21BR-rel azonos pályát kap vagy az N12C-vel vagy nyílttal azonos. Hossz tekintetében ez jó is lehetne, de technikai tudás tekintetében totális tévedés. Ha az N21BR-rel azonos, akkor túl nehéz. Gonodljatok bele, hogy előző évben csak útfutás volt szinte (N12C), utána pedig a legbonyolultabb, támadópont nélküli hosszú iránymenet, vagy csak domborzat alapján tájékozódjon a 13 éves. Nem egy kicsi, hanem egy hatalmas lépcsőt kell megugrania technikai tudásban. Normális ez?   Ha viszont az N12C-vel azonos, akkor nincs fejlődés. Különben is most C vagy B a szint? Ha C akkor inkább visszafejlődés van . Lásd legutóbb egy alföldi versenyen ahol 15 perces győztes idő volt 20 perc helyett. Még a harmadik helyezett is 18 percet jött.   Érdekes, hogy a fiúknak csinálnak normális F14B-t. Lányokat miért értkeljük le?   További korosztályról nem tudok nyilatkozni, még nem tartanak ott a lányaim. Magam pályái jók szoktak lenni N35BR, N21BR ritkán panaszkodom. Szerencsés korosztályba tartozom talán.   Üdv: Árva Kati

 2012. június 25. 12:03 Balázsné Krasznai Orsolya írta, <bakrorsi at gmail.com>:
 Kedves Szabolcs!
Nagyon jó, hogy ezt megírtad, mert én is sokszor tapasztaltam, hogy kezdőket NYK-ba irányítva olyan feladatot kapnak, ami előképzettség nélkül szinte teljesíthetetlen.Pedig a tájfutás, mint családi sport szemléletben gyakran hívunk el versenyre szülőket, hogy Ők is nyugodtan kipróbálhatják,mit csinál a gyerekük az erdőben. Jó  esetben szép kis séta lenne az utakon, ha valaki akar, az futhatja is, de van olyan, hogy csak iránymenettel vagy bozótozással lehet teljesíteni a pályát, ami után úgy jönnek be, hogy köszönjük ezt többet nem ...
  Szóval tényleg a Nyílt Kezdő pontjait csak utakra, abból is az egyértelműen azonosíthatóra kell rakni, és úgy , hogy ne kelljen átvágni köztük.
Üdv:
Krasznai Orsolya



 2012. június 24. 19:31 Szabolcs Tornai írta, <tornai.szabolcs at gmail.com>:   
 Tisztelt pályakitűzők és rendezők!

Eddig nem figyeltem a nyílt könnyű pályáit, de amióta a barátnőm
abszolút kezdőként belekóstolt a nyílt könnyűbe, megrökönyödve látom,
  hogy a NYK korántsem a nyílt könnyű rövidítése, hanem a nyílt keményé!
Persze nem a rutinos versenyzők számára, hanem azoknak, akik
szeretnének megtanulni tájfutni. De nem tudnak, mert máris az elején
elveszik a kedvüket az egésztől, és alapélményük a frusztráció lesz.
  Ne legyünk önmagunk ellenségei!
Ha szeretnénk népszerűsíteni a tájfutást, akkor ne babráljunk ki
azokkal, akik lelkesen ki szeretnék próbálni sportágunkat.
Az egész sportág és mindannyiunk érdekében azt szeretném kérni, hogy a
  nyílt könnyű valóban könnyű legyen, sőt, számunkra, rutinos tájfutók
számára, röhejesen könnyű! Egyrészt mert ami számunkra kacagtatóan
egyszerű, az a kezdők számára brutálisan kemény. Másrészt, hogy a
lelkes kezdők valóban megtanulhassanak tájékozódni, és egyre többen
  csatlakozzanak sportágunkhoz.

Sporttársi üdvözlettel:
Szabi

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
  http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


_______________________________________________
  Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
  

 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
  _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
  
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20120628/00984edb/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról