[Tajfutas] Edzői konferencia és JÁRÁSI bajnokságok

Kelemen János kelemen.janos111 at t-online.hu
2012. Dec. 20., Cs, 22:30:02 CET


Szia Feri,
Köszönöm, így kell kinéznie egy szakszerű válasznak.
Gondolod, hogy egy olyan szövetségben, ahol 2010 novemberében megállt az időszámítás (lehet, hogy ott már akkor világvége volt? Óóóóó, nekünk is csak másfél óránk van vissza :), ott kaptam volna kimerítő választ?
www.baranyasport.hu/
Üdv,
Janó

Ui: amúgy Popey levele alapján merült fel bennem a kérdés
  ----- Original Message ----- 
  From: Zalaegerszegi Tájfutó Club (fehérfecó) 
  To: Kelemen János ; Tájfutás lista 
  Sent: Thursday, December 20, 2012 3:46 PM
  Subject: Re: [Tajfutas]Edzői konferencia és JÁRÁSI bajnokságok


  Sziasztok!



  Talán ha megkérdeznéd az ottani megyei szövetség vezetőit, tudnának válaszolni a kérdésedre.


  De én is segíthetek. (mivel kicsit közelebb vagyok a tűzhöz, mert hogy a kollégám a Kámán Ferenc a Területi Kollégium elnöke, és Ő az aki a legfelsőbb körökbe szervezkedett az elmúlt időszakban a középszintű sportirányítás fennmaradásáért. Területi Kollégium = a Nemzeti Sportszövetség egykori önálló szerve, mely összefogja területi sportszövetségeket, képviseli érdekeit stb.)

  A megyei sportszövetségeket korábban a megyei önkormányzatok támogatták, valamilyen szinten. Infrastruktúrával, eszközökkel, anyagilag. A megyei önkormányzatok hatáskörének szűkítésével – bár a sportfeladatok ellátása megmaradt, de pénzt nem ad hozzá az állam – ezek a lehetőségek megszűntek. Az országban a legtöbb sportszövetség éppen ezért a megszűnés szélére sodródott. Persze a sportszövetségek nem csak állami pénzekből gazdálkodhattak, hiszen önálló civil szervezetként számos pályázati lehetőségeket kihasználnak, kihasználhatnak.

  A sportszövetségek fennmaradásáért kb egy éve indult meg a lobby tevékenység, amely ma már kézzel fogható eredményeket hozott. Sok-sok egyeztetés és tárgyalásokat követően a MOB (az a szervezet amely egyként irányítja jelenleg a sportot) illetve vezetői rájöttek arra, ha ezek a megyei szövetségek megszűnnek, akkor a mai magyar sportpiramis alja szűnik meg. Hiszen a sportszövetségekhez tartozó megyei sportági szakszövetségek a sporttörvény szerint nem lehetnek önálló jogi személyiséggel rendelkezők, így a pénzforrásaik minimálisak és nem tudják magukat fenntartani (iroda, eszközök, könyvelés, szervezési költségek, stb). Ezek azok a megyei szervezetek, amelyek a megyékben (és ne beszéljünk járásokról, mert a sportban nincs szó arról, hogy valami átalakulna) üzemeltetik a legalacsonyabb szinteken a versenyrendszereket, sok sportágban igazolási feladataik vannak és összefogják a megyei sportegyesületeket (és még sok feladat). A MOB-ban rájöttek arra, hogy ezen szervezetek nélkül megszűnik a helyi sport.
  Már az idei esztendőben minden megye (még Csongrád is) 4 millió Ft-os támogatást kap (a híres Wesselényi féle maradék és csak a szabadidősportra költhető kb 400 millából), melyek kiutalása a napokban történik. (nálunk Zalában ennek 25%-át a megyei szakszövetségek megpályázhatják szabadidős rendezvényekre) Az ügyesebb megyékben is mihamarabb megkapják a pénzeket. De, csak szabadidősportra lehet fordítani.

  A folytatásról is tárgyalnak már hosszú ideje. A jelenlegi verzió szerint megyei MOB irodákat hoznak létre lehetőleg a meglévő sportszövetségek bevonásával (persze ebbe még a politika beleszólhat) Ehhez a MOB (vagy az állam) adna is támogatást, megyénkét 20 millió Ft-ot (munkabér, infrastruktúra és versenyrendszer üzemeltetése)

  Most itt tartunk!!!

  Ha lesznek hírek, folytatom.

  üdv
  fehérferenc


  ui.: a járási hivatalok a közigazgatásban jöttek létre! A sportban ennyire kicsi területi felosztás teljesen felesleges lenne ..., nekünk meg nem is kell alkalmazkodni ehhez a sportágunkban és a szabályzatainkban.






  From: Kelemen János 
  Sent: Thursday, December 20, 2012 8:53 AM
  To: Tájfutás lista 
  Subject: Re: [Tajfutas]Edzői konferencia és JÁRÁSI bajnokságok

  Sziasztok,
  Vártam egy estét, de látom nem jött "kapás".
  Hozzáértőktől kérdeném pl. megyei TFSZ vezetőktől, mi is most a helyzet?
  Ki hogyan látja a jövőt? Mi a helyzet a Sportszövetségek Szövetségével, aki sok esetben a jogi státuszt, számlavezetés, könyvelés adja a háttérben? stb.

  Üdv,
  Janó
    ----- Original Message ----- 
    From: Zentai József 
    To: Kelemen János 
    Cc: Tájfutás lista 
    Sent: Wednesday, December 19, 2012 3:34 PM
    Subject: Re: [Tajfutas] Edzői konferencia és JÁRÁSI bajnokságok 

    .................RR-nél ajánlott  800 Ft a nevezési díj 
    és mennyi lesz a 2013. évi Járási(Kerületi) Tájékozódási Futó Versenyek ajánlott nevezési díja?
    Erről, terv szintjén még sehol nem olvastam! 
    Ki fogja felügyelni hatóságilag(?!) ezen versenyeket, lehet-e itt minősítést futni,avagy szabad a gazda, mindenki úgy csinálja, ahogy akarja. 
    Az esetek többségében a megyei tájékozódási futó szövetségek már nem is léteznek(papíron talán igen, de gyakorlatban már rég meghaltak) 

    És erre, most rájön a közigazgatási módosítás (visszarendeződés)  a  járások kialakítása.

    Alacsonyabb szint, alacsonyabb ajánlás(?!), ezek szerint akár 300-500 Ft-ért is elindulhatunk majd egy jövő évi járási-kerületi- tájékozódási futóversenyen.

    (Forrás-MTI): Kinevezték a járási hivatalok vezetőit (198 fő)

    Szép Napot 
    Popey



------------------------------------------------------------------------------
  _______________________________________________
  Tajfutas mailing list
  Tajfutas at lazarus.elte.hu
  http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20121220/abf2d0cc/attachment.html>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról