[Tajfutas] A MOB marad az egyetlen köztestület a sportfinanszírozásban

Vida Istvan vipisti at vipmail.hu
2011. Május. 8., V, 01:36:09 CEST


Tájfoci és a vizifutás  bevezetése a megoldás! DE GYORSABBAN!! vipi

-- Eredeti üzenet --
Feladó: TIPO Miksi <tipomiksi at chello.hu>Címzett: zala.ztc at zalaszam.hu, zala.ztc at zalaszam.hu,  Hites Viktor  <tajfutas at freemail.hu>,  Levlista  <tajfutas at lazarus.elte.hu>Elküldve: 2011. május 5. 10:50Tárgy : Re: [Tajfutas] A MOB marad az egyetlen köztestület a sportfinanszírozásban

   Én félek. Már a NAGYON SIKERES foci és egyéb kedvencek  kiemelése is jelzés.   Miksi   From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu  [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of  zala.ztc at zalaszam.hu
Sent: Thursday, May 05, 2011 10:08  AM
To: Hites Viktor
Cc: 'Levlista'
Subject: Re:  [Tajfutas]A MOB marad az egyetlen köztestület a  sportfinanszírozásban

    szia Viktor!   Neki lehet rohanni a falnak is! De most tényleg felesleges.   Az idei támogatások eldőltek. A jövő éviről meg minden bizonnyal az új  sporttörvény alapján fognak dönteni, valamikor az ősz vége felé (vagy később). A  várakozást erre értettem. Természetesen lobbyzni lehet és kell is. De még nem tudod kinél, kinek,  hogyan! Teljesen átalakul a sportirányítás. Vagyis – véleményem szerint –  kénytelenek vagyunk várni.   Fehér Ferenc          From: Hites Viktor  Sent: Thursday, May 05, 2011 9:23 AM To: zala.ztc at zalaszam.hu ; 'Julianna Grant'  ; 'Zentai  József'  Cc: 'Levlista'  Subject: RE: [Tajfutas]A MOB marad az egyetlen köztestület a  sportfinanszírozásban     Szia,   Ez a „mutogatás” talán  nem ennyire öncélú, de persze nem vagyok tisztában vele, hogy az általam  említett országokban a döntés hozói szinteken milyen mértékben vannak képviselve  a tájfutók.    Azzal tökéletesen  egyetértek, hogy más sportágakban is vannak értékek, és hogy ez is benne van  abban, hogy miért űznek az emberek más sportágakat, én is nagyon szeretek pl.  focizini. Ugyanakkor az is elég egyértelműnek tűnik a számomra, hogy a tájfutás  egyelőre Magyarországon nincs értékén kezelve, se a társadalom, se a döntéshozói  szinteken nem fedezték fel, hogy milyen lehetőségek (környezetvédelem,  kreativitás, szolidaritás stb.) rejlenek ebben a sportágban. Tudatosan kellene  azon dolgoznunk, hogy ezeket az értékeket a különböző döntéshozói szinteken is  felismerjék, és magukévá tegyék, még akkor is, ha valaki a személyes életében  mondjuk a focit, vagy a teniszt választja, és nézőként mondjuk kézi meccsre jár.  Természetesen azzal is tisztában vagyok így a sportágban eltöltött 10 egynéhány  év után, hogy ez nem egy könnyű feladat  Magyarországon.   Várni szerintem nem  érdemes, inkább ki kellene alakítani egy mindenkori stratégiát, hogy hogyan  próbáljuk meg a döntéshozókkal felismertetni, elfogadtatni és értékén kezelni  ezt a sportágat, amiért a mindennapokban annyi mindent megtesz egy csomó  tájfutó. Ebből a szempontból igazából mindegy, hogy a NOB alá tartozunk-e majd  vagy sem, és hogy ott a Nemzeti Sportszövetség egyesületként képvisel-e majd  bennünket vagy sem.    üdv.  Viktor                 From:  zala.ztc at zalaszam.hu [mailto:zala.ztc at zalaszam.hu] 
Sent: Thursday, May 05, 2011 9:00  AM
To: Hites Viktor; 'Julianna Grant'; 'Zentai  József'
Cc: 'Levlista'
Subject: Re: [Tajfutas]A MOB marad az  egyetlen köztestület a sportfinanszírozásban      Sziasztok!     Ha nem vagy ott a  döntéshozói szinteken, bármit mutogathatsz!!  Nem olimpiai  sportágként viszont nehéz lesz bejutni oda.     Egyébként is minden  sportágban vannak értékek. Akár karatézót, focistát, kötélugrót, lábtoll-labdást  vagy bárkit kérdezel. Pont ezért űzik a sportágukat, mert értéket találnak  benne.        Kicsit érdemes még  várni azzal, hogy véleményt alkossunk, mert a tervek szerint az Olimpiai  Bizottságba bevonják a korábbi köztestületeket (például a Nemzeti  Sportszövetséget, aki az állami támogatás mértékéről döntött) egyesületi  szinten, és velük közösen kívánnak dolgozni. Az Olimpiai Bizottságnak sem  apparátusa, sem infrastruktúrája nincs, hogy a megnövekedett feladatokat  ellássa. Így valószínű, hogy a korábbi szervezetekre nagy szükségük lesz.       üdv  Fehér  Ferenc              From: Hites Viktor    Sent: Thursday, May 05,  2011 7:48 AM  To: 'Julianna Grant'  ; 'Zentai  József'   Cc: 'Levlista'    Subject: Re: [Tajfutas]A MOB  marad az egyetlen köztestület a  sportfinanszírozásban     Sziasztok!   Jó lenne a svájci vagy  a svéd, norvág, finn példát megvalósítani Magyarországon, és nem az angliait  valahogy olyan érzésem van, hogy ott jobban támogatott a tájfutás, mint  Angliában vagy nálunk, és ez nem tett szerintem rosszat az ott élő emberek  életminőségénekJ… Ehhez persze nem ártana  ha képesek lennénk valahogy magasabb döntéshozó szinten is bemutatni,  elfogadtatni a sportágunk értékeit.   üdv.  Viktor       From:  tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu]  On Behalf Of Julianna  Grant
Sent: Wednesday, May 04, 2011 11:30  AM
To:  Zentai József
Cc:  Levlista
Subject: Re:  [Tajfutas] A MOB marad az egyetlen köztestület a  sportfinanszírozásban     Sziasztok!

Teljesen egyetertek a  Popey-jal.  Angliaban is igy volt. Ahogy az ottani olimpiai bizottsag  kezebe "egyszerusitettek" a sport finanszirozas prioritasait, a tajfutas allami  tamogatottsaga egy harmadara csokkent.  Kifogas? Hat nem olimpiai  sport!!

Julia        From:  Zentai József  <jozsef .zentai at gmail.com>
To: tajfutas at lazarus.elte.hu
Sent: Wed, 4 May, 2011 10:21:01
Subject: Re: [Tajfutas] A MOB marad az  egyetlen köztestület a sportfinanszírozásban

Így még jobban  háttérbe lesznek szorítva (taszítva) a nem olimpiai sportágak.
Popey
Ui.  Egy fecske nem csinál nyarat (lásd elnökségi delegáltak)

----- Original  Message ----- From: "Nemesházi  Lászlóné"  <bnemeshazi at ujpest.hu>
To: <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Sent:  Wednesday, May 04, 2011 9:51 AM
Subject: [Tajfutas] A MOB marad az egyetlen  köztestület a sportfinanszírozásban


Létrehozva: 2011. május  3 .
Forrás: MTI
Egyszerűbb, átláthatóbb és eredményesebb sportirányítás  jöhet létre Magyarországon a sportról szóló törvény újraszabályozása után,  amelynek legfőbb pontjai az egycsatornás finanszírozás és a köztestületek  számának csökkentése - hangzott el kedden, a Parlament felsőházi termében  megtartott nyílt napon. A sportfinanszírozásban egyetlen köztestület, a Magyar  Olimpiai Bizottság marad.

A magyar sport területét átfogóan szabályozza  majd a szeptemberben életbe lépő új sporttörvény, amelynek hatására a  sportirányítás visszakerül a civil szférához - mondta a konferencián  Bánki Erik,  az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke. A politikus szerint  2004-ben az akkori kormány a sporttörvénnyel államosította a sportirányítást, az  új javaslat viszont visszaadná azt a civil szférának. Ezentúl a kormánynak  egyetlen fő feladata az lesz, hogy a költségvetést biztosítsa azokhoz a szakmai  fejlesztési programokhoz, amelyeket az adott sportági szövetségek kidolgoznak -  fogalmazott.

A Magyar Olimpiai Bizottság irányítja a  sportéletet

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azt  mondta: időszerű az egycsatornás finanszírozás bevezetése, amelyben a MOB marad  az egyetlen köztestület. Borkai javaslatot tett arra, hogy ha a sporttörvényt  elfogadja az Országgyűlés, és az olimpiai bizottság irányítja majd a hazai  sportéletet, az elnökség 11 fős legyen, s öt évre válasszák a tagokat. Az  egyesületi formában tovább működő másik négy köztestület, a Nemzeti  Sportszövetség, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Nemzeti  Sportszövetsége és a Magyar Szabadidősport Szövetség egy-egy tagot delegálna az  elnökségbe, s ezekkel a szervezetekkel a MOB elsősorban partneri kapcsolatot  szeretne kialakítani.

2012-től működik az új finanszírozási  rendszer

Az új sporttörvény szeptember 1-jén, az új finanszírozási  rendszer - beleértve a sportegészségügyet és az új sportbiztosítási rendszert is  - pedig 2012 januárjától léphet életbe" - jelentette ki Czene Attila. A Nemzeti  Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára szerint a sportról szóló új  törvény egyik legfőbb célja, hogy a köztestületek száma csökkenjen, ennek  következtében a finanszírozás és a sportirányítás átláthatóbbá és egyszerűbbé  váljon, valamint jól elkülönüljenek egymástól az állami és nem állami,  sportszakmai feladatok. Az államnak a sport területén ezentúl elsősorban  koordináló és stratégiateremtő szerepe lesz, amelyet az olimpia-centrikusság  jellemez majd. Czene Attila úgy fogalmazott: 85 százalékban biztos abban, hogy  az Európai Unió jóváhagyja majd a társaságiadó-kedvezményre vonatkozó  törvényjavaslatot.

Szalay Ferenc, az Országgyűlés sport- és turizmus  bizottságának alelnöke szerint az új sporttörvény az egyik eszköze a szintén  módosítás előtt álló Sport XXI Nemzeti Sportstratégia megvalósításának.  Utóbbival kapcsolatban Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt mondta, még az  idén a parlament elé kerülhet annak módosítási javaslata.

Május 12-én  Pécsen, 18-án Győrben, 24-én pedig Debrecenben tartanak társadalmi egyeztetést a  sportról szóló törvény újraszabályozásáról.


Nemesházi  Lászlóné
Városrendezési  ügyintéző, térinformatikus
Cég: Újpesti Polgármesteri Hivatal
Hivatali  cím:1041 Budapest
István út 15 4 em 411
Hivatali:  06-1-231-3173
Hivatali fax:  231-3175


_______________________________________________
Tajfutas  mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas  

_______________________________________________
Tajfutas mailing  list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas    _______________________________________________
Tajfutas  mailing  list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20110508/7097c887/attachment.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról