[Tajfutas] A MOB marad az egyetlen köztestület a sportfinanszírozásban

zala.ztc at zalaszam.hu zala.ztc at zalaszam.hu
2011. Május. 5., Cs, 09:00:23 CEST


Sziasztok!

Ha nem vagy ott a döntéshozói szinteken, bármit mutogathatsz!!
Nem olimpiai sportágként viszont nehéz lesz bejutni oda.

Egyébként is minden sportágban vannak értékek. Akár karatézót, focistát, kötélugrót, lábtoll-labdást vagy bárkit kérdezel. Pont ezért űzik a sportágukat, mert értéket találnak benne.


Kicsit érdemes még várni azzal, hogy véleményt alkossunk, mert a tervek szerint az Olimpiai Bizottságba bevonják a korábbi köztestületeket (például a Nemzeti Sportszövetséget, aki az állami támogatás mértékéről döntött) egyesületi szinten, és velük közösen kívánnak dolgozni. Az Olimpiai Bizottságnak sem apparátusa, sem infrastruktúrája nincs, hogy a megnövekedett feladatokat ellássa. Így valószínű, hogy a korábbi szervezetekre nagy szükségük lesz. 

üdv
Fehér FerencFrom: Hites Viktor 
Sent: Thursday, May 05, 2011 7:48 AM
To: 'Julianna Grant' ; 'Zentai József' 
Cc: 'Levlista' 
Subject: Re: [Tajfutas]A MOB marad az egyetlen köztestület a sportfinanszírozásban

Sziasztok!

 

Jó lenne a svájci vagy a svéd, norvág, finn példát megvalósítani Magyarországon, és nem az angliait valahogy olyan érzésem van, hogy ott jobban támogatott a tájfutás, mint Angliában vagy nálunk, és ez nem tett szerintem rosszat az ott élő emberek életminőségénekJ…

Ehhez persze nem ártana ha képesek lennénk valahogy magasabb döntéshozó szinten is bemutatni, elfogadtatni a sportágunk értékeit.

 

üdv. Viktor

 


--------------------------------------------------------------------------------

From: tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu [mailto:tajfutas-bounces at lazarus.elte.hu] On Behalf Of Julianna Grant
Sent: Wednesday, May 04, 2011 11:30 AM
To: Zentai József
Cc: Levlista
Subject: Re: [Tajfutas] A MOB marad az egyetlen köztestület a sportfinanszírozásban

 

Sziasztok!

Teljesen egyetertek a Popey-jal.  Angliaban is igy volt. Ahogy az ottani olimpiai bizottsag kezebe "egyszerusitettek" a sport finanszirozas prioritasait, a tajfutas allami tamogatottsaga egy harmadara csokkent.  Kifogas? Hat nem olimpiai sport!!

Julia

 


--------------------------------------------------------------------------------

From: Zentai József <jozsef.zentai at gmail.com>
To: tajfutas at lazarus.elte.hu
Sent: Wed, 4 May, 2011 10:21:01
Subject: Re: [Tajfutas] A MOB marad az egyetlen köztestület a sportfinanszírozásban

Így még jobban háttérbe lesznek szorítva (taszítva) a nem olimpiai sportágak.
Popey
Ui. Egy fecske nem csinál nyarat (lásd elnökségi delegáltak)

----- Original Message ----- From: "Nemesházi Lászlóné" <bnemeshazi at ujpest.hu>
To: <tajfutas at lazarus.elte.hu>
Sent: Wednesday, May 04, 2011 9:51 AM
Subject: [Tajfutas] A MOB marad az egyetlen köztestület a sportfinanszírozásban


Létrehozva: 2011. május 3.
Forrás: MTI
Egyszerűbb, átláthatóbb és eredményesebb sportirányítás jöhet létre Magyarországon a sportról szóló törvény újraszabályozása után, amelynek legfőbb pontjai az egycsatornás finanszírozás és a köztestületek számának csökkentése - hangzott el kedden, a Parlament felsőházi termében megtartott nyílt napon. A sportfinanszírozásban egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság marad.

A magyar sport területét átfogóan szabályozza majd a szeptemberben életbe lépő új sporttörvény, amelynek hatására a sportirányítás visszakerül a civil szférához - mondta a konferencián Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke. A politikus szerint 2004-ben az akkori kormány a sporttörvénnyel államosította a sportirányítást, az új javaslat viszont visszaadná azt a civil szférának. Ezentúl a kormánynak egyetlen fő feladata az lesz, hogy a költségvetést biztosítsa azokhoz a szakmai fejlesztési programokhoz, amelyeket az adott sportági szövetségek kidolgoznak - fogalmazott.

A Magyar Olimpiai Bizottság irányítja a sportéletet

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azt mondta: időszerű az egycsatornás finanszírozás bevezetése, amelyben a MOB marad az egyetlen köztestület. Borkai javaslatot tett arra, hogy ha a sporttörvényt elfogadja az Országgyűlés, és az olimpiai bizottság irányítja majd a hazai sportéletet, az elnökség 11 fős legyen, s öt évre válasszák a tagokat. Az egyesületi formában tovább működő másik négy köztestület, a Nemzeti Sportszövetség, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége és a Magyar Szabadidősport Szövetség egy-egy tagot delegálna az elnökségbe, s ezekkel a szervezetekkel a MOB elsősorban partneri kapcsolatot szeretne kialakítani.

2012-től működik az új finanszírozási rendszer

Az új sporttörvény szeptember 1-jén, az új finanszírozási rendszer - beleértve a sportegészségügyet és az új sportbiztosítási rendszert is - pedig 2012 januárjától léphet életbe" - jelentette ki Czene Attila. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára szerint a sportról szóló új törvény egyik legfőbb célja, hogy a köztestületek száma csökkenjen, ennek következtében a finanszírozás és a sportirányítás átláthatóbbá és egyszerűbbé váljon, valamint jól elkülönüljenek egymástól az állami és nem állami, sportszakmai feladatok. Az államnak a sport területén ezentúl elsősorban koordináló és stratégiateremtő szerepe lesz, amelyet az olimpia-centrikusság jellemez majd. Czene Attila úgy fogalmazott: 85 százalékban biztos abban, hogy az Európai Unió jóváhagyja majd a társaságiadó-kedvezményre vonatkozó törvényjavaslatot.

Szalay Ferenc, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának alelnöke szerint az új sporttörvény az egyik eszköze a szintén módosítás előtt álló Sport XXI Nemzeti Sportstratégia megvalósításának. Utóbbival kapcsolatban Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt mondta, még az idén a parlament elé kerülhet annak módosítási javaslata.

Május 12-én Pécsen, 18-án Győrben, 24-én pedig Debrecenben tartanak társadalmi egyeztetést a sportról szóló törvény újraszabályozásáról.


Nemesházi Lászlóné
Városrendezési ügyintéző, térinformatikus
Cég: Újpesti Polgármesteri Hivatal
Hivatali cím:1041 Budapest
István út 15 4 em 411
Hivatali: 06-1-231-3173
Hivatali fax: 231-3175


_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas 

_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20110505/69ef2cc8/attachment.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról