[Tajfutas] A MOB marad az egyetlen köztestület a sportfinanszírozásban

Nemesházi Lászlóné bnemeshazi at ujpest.hu
2011. Május. 4., Sze, 09:51:13 CEST


Létrehozva: 2011. május 3.
Forrás: MTI 
Egyszerűbb, átláthatóbb és eredményesebb sportirányítás jöhet létre Magyarországon a sportról szóló törvény újraszabályozása után, amelynek legfőbb pontjai az egycsatornás finanszírozás és a köztestületek számának csökkentése - hangzott el kedden, a Parlament felsőházi termében megtartott nyílt napon. A sportfinanszírozásban egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság marad.

A magyar sport területét átfogóan szabályozza majd a szeptemberben életbe lépő új sporttörvény, amelynek hatására a sportirányítás visszakerül a civil szférához - mondta a konferencián Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke. A politikus szerint 2004-ben az akkori kormány a sporttörvénnyel államosította a sportirányítást, az új javaslat viszont visszaadná azt a civil szférának. Ezentúl a kormánynak egyetlen fő feladata az lesz, hogy a költségvetést biztosítsa azokhoz a szakmai fejlesztési programokhoz, amelyeket az adott sportági szövetségek kidolgoznak - fogalmazott.

A Magyar Olimpiai Bizottság irányítja a sportéletet
 
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azt mondta: időszerű az egycsatornás finanszírozás bevezetése, amelyben a MOB marad az egyetlen köztestület. Borkai javaslatot tett arra, hogy ha a sporttörvényt elfogadja az Országgyűlés, és az olimpiai bizottság irányítja majd a hazai sportéletet, az elnökség 11 fős legyen, s öt évre válasszák a tagokat. Az egyesületi formában tovább működő másik négy köztestület, a Nemzeti Sportszövetség, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége és a Magyar Szabadidősport Szövetség egy-egy tagot delegálna az elnökségbe, s ezekkel a szervezetekkel a MOB elsősorban partneri kapcsolatot szeretne kialakítani.

2012-től működik az új finanszírozási rendszer

Az új sporttörvény szeptember 1-jén, az új finanszírozási rendszer - beleértve a sportegészségügyet és az új sportbiztosítási rendszert is - pedig 2012 januárjától léphet életbe" - jelentette ki Czene Attila. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára szerint a sportról szóló új törvény egyik legfőbb célja, hogy a köztestületek száma csökkenjen, ennek következtében a finanszírozás és a sportirányítás átláthatóbbá és egyszerűbbé váljon, valamint jól elkülönüljenek egymástól az állami és nem állami, sportszakmai feladatok. Az államnak a sport területén ezentúl elsősorban koordináló és stratégiateremtő szerepe lesz, amelyet az olimpia-centrikusság jellemez majd. Czene Attila úgy fogalmazott: 85 százalékban biztos abban, hogy az Európai Unió jóváhagyja majd a társaságiadó-kedvezményre vonatkozó törvényjavaslatot.

Szalay Ferenc, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának alelnöke szerint az új sporttörvény az egyik eszköze a szintén módosítás előtt álló Sport XXI Nemzeti Sportstratégia megvalósításának. Utóbbival kapcsolatban Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt mondta, még az idén a parlament elé kerülhet annak módosítási javaslata.

Május 12-én Pécsen, 18-án Győrben, 24-én pedig Debrecenben tartanak társadalmi egyeztetést a sportról szóló törvény újraszabályozásáról.


Nemesházi Lászlóné
Városrendezési ügyintéző, térinformatikus
Cég:    Újpesti Polgármesteri Hivatal
Hivatali cím:1041  Budapest
István út 15 4 em 411
Hivatali:       06-1-231-3173
Hivatali fax:   231-3175
További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról