[Tajfutas] Mecsek 4

Kovács Gábor borea at is.hu
2011. Jan. 9., V, 22:56:52 CET


Tényleg!
Amit Gáborka küldött a listára OÉEB térképet, azon nincs is rajta, hogy Sokszorosította az MNTI.
(Ezzel szemben a Tóth Karesz által küldött tükörnyomaton rajta van.)

Volt ott a Mecsekben más furcsaság is. Pár évvel később jelent meg egy Misinatető nevű lap, de az inkább a Márévár környékét ábrázolta...
Szándékos volt vagy véletlen? (más részén tudok az országnak, ahol szándékos volt az ilyen névcsere, és annak megvolt az oka)

KG


From: Bozán György 
Sent: Sunday, January 09, 2011 10:13 PM
To: Kovács Gábor ; tajfutas at lazarus.elte.hu 
Subject: Re: [Tajfutas] Mecsek 4


Emlékeim szerint a Mecsek 4 térkép csak egyike volt az MNTI-ben selejtre gyártott tájfutó térképeknek. Az 1972. évi Országos Éjszaki Bajnokságra készített lapot sikerült ugyanis tükörbe nyomtatni. Amikor a dolgot valakik (a rendezők?) észlelték, az Intézetben dolgozó és lelkiismeretességéről közismert Térképbizottság vezetőnk, Hrenkó Pál őrgy., azonnal intézkedni kezdett, de hamarjában csak egy szürkenyomatos térképet tudott produkálni amit a május 21-i Mecsek kupa résztvevőinek torkán le lehetett még nyomni. Az egy hónappal későbbi bajnokságig azonban már ő sem tudott beszuszakolni egy újabb színes nyomást a katonás tervszerűséggel dolgozó apparátusba. Ezért minden addigi szentségesen kanonizált eljárást félredobva maszekba kellett kinyomtatni az ÉOB-hoz szükséges térkép mennyiséget. Burány Gyula (alias Lómáj) szabadúszó sporttársunk valami dugi nyomdában ügyeskedve kísérletezte ki a dolgot, és az utolsó pillanatban a versenyre leszállította a megszokottnál alig rosszabb minőségű térképeket. A tévnyomatok megszállott gyűjtőit a versenyen azzal vadította Lómáj, hogy vagy tucatnyi, rikító színvariációjú Mecsek 4 térképet legyezővé összefogva lengetett az orrunk előtt, mint torreádor a vörös posztót.

Aztán az Intézet is kinyomtatta a Mecsek 4-et, immár használható formában, eleget téve ezzel a Magyar Néphadsereg és az MTFSz közötti megállapodás az évi tervelőirányzatának. Ez a szállítmány viszont már csak a következő évi Mecsek kupa résztvevőit örvendeztethette meg.

BGy2011. 01. 09. 17:51 keltezéssel, Kovács Gábor írta: 
 Sziasztok!

 Azt írja erről a versenyről a Szélrózsa 1972-73 évkönyv, a "Hazai versenyek 1972" fejezetben:
 (ld. melléklet)

 Kovács G.


 From: péter kovács 
 Sent: Sunday, January 09, 2011 2:41 PM
 To: tájfutó levlista 
 Subject: Re: [Tajfutas] Mecsek 4


 Én (mint nagyon nem pécsi) csak annyit tudok a dologról, hogy abban az éven három változata is megjelent ennek a térképnek. Ez lehetett az első, a második egy fekete-fehér, de szintén nyomdai úton sokszorosított nyomat volt, ez nyilván amolyan "tűzoltó" nyomat lehetett, hirtelenjében fekete-fehérben tudták kinyomni a javított térképet. Végül még ugyanebben az évben jól sikerült színes nyomat is készült a térképről.

 Ha jól emlékszem, Atyám gyűjteményében is volt egy példány ebből a térképből, egy pályakitűző verseny pályájával. Arra tökéletesen megfelelt :-)


 1988-ban a Tóthegyi-Gyűr-tetőről is készült egy hasonlóan kevéssé használható tévnyomat, ott a zöld és sárga színek cserélődtek fel. Abból is készült javított nyomat még abban az évben, de aztán csak a 89-es Hungária Kupán futottunk vele.
 A mellékelt részlet az idei POCSB rajt-cél-befutópont környékét ábrázolja. Érdekes módon itt a zöld réten a jellegfák erősebb zöldek, máshol, ahol fehérben volt a jellegfa, ott sárga kör "virít". 


 Kovács Péter
 BBB
 2011/1/9 Tóth Károly <toth.karoly1 at chello.hu>

  Sziasztok !

  Érdekes térkép. Először nem is értettem.
  A pécsiek biztos tudnának mesélni erről a térképről, versenyről.

  Tóth Karesz


  _______________________________________________
  Tajfutas mailing list
  Tajfutas at lazarus.elte.hu
  http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


------------------------------------------------------------------------------
 _______________________________________________
 Tajfutas mailing list
 Tajfutas at lazarus.elte.hu
 http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas


_______________________________________________
Tajfutas mailing list
Tajfutas at lazarus.elte.hu
http://lazarus.elte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/tajfutas

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lazarus.elte.hu/pipermail/tajfutas/attachments/20110109/a38f374f/attachment.htm>


További információk a(z) Tajfutas levelezőlistáról